Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/12/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ασύρματο Ηχοσύστημα

JBL L75ms

JBL L75ms

Δημήτρης Σταματάκος

Ένα ολοκληρωμένο ηχοσύστημα οφείλει να είναι μικρό για να βολεύεται εύκολα. Αλλά, όλοι το θέλουμε να ακούγεται “μεγάλο”. Δεν ανεχόμαστε εκπτώσεις και... μικρότητες στην απόδοση. Και η JBL κάνει αυτό που πρέπει, προσφέροντας μεγάλο ήχο σε μικρή συσκευασία.
Τώρα, βέβαια, το L75ms δεν το λες ακριβώς μικρό. Με σχεδόν 80 εκατοστά πλάτος και τριάντα εκατοστά βάθος, δεν είναι κάτι που θα το κρύψεις πίσω από ένα βάζο, στο σαλόνι σου ή θα το μεταφέρεις από εδώ κι από εκεί, αλλά, -ούτως ή άλλως- δεν φαίνεται να είναι αυτή η πρόθεση της JBL. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι, μεν, πρόθυμη να ακολουθήσει το ρεύμα και να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη, δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει εκπτώσεις σε θέματα ποιότητας ή να παριστάνει ότι κατασκευάζει ηχεία, ενώ κατασκευάζει... μπιμπελό, δε. Αλλά ακόμη και έτσι, το L75ms μπορεί να θεωρηθεί σχετικώς κόμπακτ. Μπορείς να το βολέψεις σε ένα μεγάλο ράφι, κάτω από την τηλεόραση, ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, χωρίς πρόβλημα. Δεν χρειάζεσαι πολλά καλώδια (στην καλύτερη περίπτωση, μόνο το καλώδιο της πρίζας) και όλα γίνονται από μακρυά. Οπότε, ναι. Έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρες ηχοσύστημα με πολύ σαφή στόχευση: Αυτούς που έχουν σοβαρές απαιτήσεις στάθμης και χαμηλών συχνοτήτων.

JBL L75ms

Η καμπίνα του L75ms παραπέμπει απευθείας στην σειρά Classic καθώς και στην σειρά Premium S, προσφέροντας ένα toe-out το οποίο εκτός από ενδιαφέρον από αισθητικής άποψης έχει και κάποια λειτουργική σημασία.

Τα ψιλά γράμματα δείχνουν τις προθέσεις. Κάπου στα τεχνικά χαρακτηριστικά του L75ms βρίσκεται η μέγιστη στάθμη που μπορεί να αποδώσει στο ένα μέτρο, και το νούμερο είναι ασυνήθιστα μεγάλο: 106dBSPL δίνει η εταιρία, επίδοση που μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 100dB στα τρία μέτρα (99.5 για την ακρίβεια). Πόσα κόμπακτ ηχοσυστήματα ή ασύρματα ηχεία μπορούν να το πετύχουν αυτό; Όχι πολλά. Από την άλλη, τέτοιες επιδόσεις, απαιτούν μεγάλες μετακινήσεις αέρα και αυτό φαίνεται στην σύνθεση του L75ms. Αυτή περιλαμβάνει δύο γούφερ 130 χιλιοστών με κώνο από χαρτοπολτό (το αγαπημένο της JBL), δύο τουίτερ ίντσας από αλουμίνιο με κυματοδηγούς και ένα μιντ, επίσης από χαρτοπολτό, τεσσάρων ιντσών. Κάθε γούφερ οδηγείται από έναν τελικό 125Wrms, κάθε τουίτερ από τελικό 25Wrms και το μιντ έχει το δικό του ενισχυτή, 50Wrms. Συνολικά, μιλάμε για μια εγκατεστημένη ισχύ 350W (με διακοπτικά στάδια ισχύος). Η ισχύς αυτή υποστηρίζεται από μια μεγάλη σε όγκο καμπίνα και φόρτιση bass reflex. Με βάση αυτά και με δεδομένη την ικανότητα της JBL να σχεδιάζει ηχεία με πολύ καλή απόδοση σε θέματα δυναμικού περιθωρίου, τα 106dB δεν ακούγονται και τόσο παράξενα πλέον.

JBL L75ms

Γούφερ 130 χιλιοστών από χαρτοπολτό, τουίτερ ίντσας με θόλο από αλουμίνιο, φόρτιση bass reflex με ξεχωριστές καμπίνες και ένα, κεντρικά τοποθετημένο μιντ. Η JBL δεν έχει κάνει οικονομίες!

Τι μου θυμίζει... τι μου θυμίζει...

Καταρχήν, το προφανές. Η καμπίνα του L75ms προέρχεται, από πλευράς φινιρίσματος, απευθείας από την σειρά Classic. Ζυγίζει 15 κιλά συνολικά και είναι φινιρισμένη με το κλασικό για την JBL σατινέ φύλλο από φυσικό ξύλο, ενώ χρησιμοποιεί και το χαρακτηριστικό, αφρώδες υλικό για την προστασία των μεγαφώνων (Quadrex). Στην συνέχεια, οι περισσότερο παρατηρητικοί θα δουν ότι το προφίλ της καμπίνας είναι σαφώς εμπνευσμένο από τις χοάνες υψηλών συχνοτήτων της σειράς Premium S. Αυτό έχει γίνει τόσο για λόγους αισθητικής (μεταξύ μας, ένα παραλληλεπίπεδο ηχείο 80 εκατοστών θα ήταν πολύ '80s, ακόμη και για ηχείο της σειράς Classic!) όσο και για λόγους λειτουργικούς. Το “ανάποδο” toe-in (ας το λέμε toe-out) που δίνει η μπάφλα στα τουίτερ, δημιουργεί ανακλάσεις στα όρια του χώρου και το ηχείο θα ακούγεται λιγότερο “συγκεντρωμένο”. Εδώ, έχουμε -στα χαρτιά- μια άσκηση ισορροπίας. Από την μια, το toe-out, από την άλλη η κλίση του ακουστικού άξονα (ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα είναι ελαφρώς στραμμένος προς τα γούφερ) και, στο μέσον, το μιντ, το οποίο υποθέτει κάποιος ότι θα παίζει mono, δείχνει την προσπάθεια της JBL να στήσει ένα ηχείο που θα ακούγεται μεγάλο στο χώρο αλλά θα έχει και εικόνα, όταν το ακούσεις στην σωστή θέση. Κάθε ζευγάρι τουίτερ/μιντ έχει την δική του καμπίνα (bass reflex) και το ίδιο συμβαίνει και με το μιντ.

JBL L75ms

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα καλό πακέτο συνδέσεων, αναλλγικών και ψηφιακών, περιλαμβανόμενου προενισχυτή phono (ΜΜ) και HDMI/ARC. Δεν θα δυσκολευτείτε να στήσετε ένα μικρό σύστημα γύρω από το L75ms.

Το streaming, στην κατηγορία του L75ms, είναι, φυσικά, στάνταρντ δυνατότητα. Το ηχείο μπορεί να πραγματοποιήσει streaming μέσω Wi-Fi (υποστηρίζοντας Chromecast, Airplay2 και UPnP/DLNA) αλλά και μέσω Bluetooth v4.2 (λίγο συντηρητικό αυτό: θα περίμενα v5.0/aptX HD). Εννοείται ότι μπορεί να συνδεθεί απευθείας στο δίκτυο μέσω Ethernet/RJ45. Οι αναλύσεις που υποστηρίζονται φτάνουν τα 32-bit/192kHz.
Η σύνδεση με το δίκτυο γίνεται, καταρχήν, μέσω του Google Home, αλλά στην συνέχεια, το ηχείο φαίνεται ως πόρος του δικτύου και μπορείς να το δεις με κάθε app που κάνει αυτή τη δουλειά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή για όποιον μπορεί να διαβάσει οδηγίες πέντε λέξεων και να πατήσει “Next” πέντε-έξι φορές.
Αν επιμένετε να μπλέξετε με καλώδια, το L75ms δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου. Διαθέτει μια αναλογική είσοδο στάθμης line (με βύσμα TRS 3,5mm), μία είσοδο για φωνογραφική κεφαλή MM (αλλά, κατά την εκτίμησή μου, το πλατό θα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο μακρυά από το ηχείο γίνεται) καθώς και HDMI/ARC για την σύνδεση της τηλεόρασης.
Στην πίσω πλευρά, θα βρεις ακόμη μια έξοδο για ενεργό υπογούφερ καθώς και έναν διακόπτη ελέγχου των χαμηλών συχνοτήτων με δύο θέσεις, 0dB και -3dB, ώστε το ηχείο να προσαρμόζεται στην θέση του, σε σχέση με τα όρια του δωματίου. Για δύο ή περισσότερους τοίχους κοντά, ή για θέσεις σε πολύ κλειστούς χώρους, εξασθενείς το χαμηλό, κατά 3dB.