Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/11/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

Advance Paris WTX-StreamTubes

Advance Paris WTX-StreamTubes

Δημήτρης Σταματάκος

Η αλήθεια είναι ότι η Advance Paris το έχει με το streaming εδώ και χρόνια. Απόδειξη γιαυτό, η μεγάλα γκάμα προϊόντων που σχετίζονται με αυτή την διαδικασία. Μόνο η σειρά WTX, στην οποία ανήκει η συσκευή που παρουσιάζουμε, περιλαμβάνει έξι συσκευές οι δύο από τις οποίες έχουν μια ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: Αναλογικό στάδιο με λυχνίες. Εντάξει, δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντούμε αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι το λαμπάτο πάντα προκαλεί ενδιαφέρον. Εν προκειμένω, η Advance έχει καταφέρει να διατηρήσει τις διαστάσεις μικρές και την τιμή εντελώς λογική. Η “μικρή” εκδοχή WTX-Tubes είναι ένα Bluetooth DAC, το οποίο μπορεί να διαχειριστεί μόνο ad-hoc streaming. Το μεγαλύτερο μοντέλο, αυτό που βλέπετε εδώ, είναι το WTX-StreamTubes και κάνει το επόμενο βήμα: Διατηρεί το λαμπάτο στάδιο εξόδου αλλά συνδέεται κανονικά στο δίκτυο είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.
Το μικρό σε διαστάσεις σασί ακολουθεί την γνωστή αισθητική των Γάλλων, όντας μεταλλικό με πρόσοψη από συνθετικό υλικό, φινιρισμένο σε μαύρο χρώμα. Αυτό που δεσπόζει φυσικά είναι το διαφανές κομμάτι του, μέσα από το οποίο φαίνονται οι λυχνίες της συσκευής. Κατανοητή επιλογή, όσο και απαραίτητη σημειολογικά. Αν έχεις τέτοιο χαρτί στα χέρια σου είναι -τουλάχιστον- αμέλεια να μην το παίξεις.

Advance Paris WTX-StreamTubes

Το StreamTubes χρησιμοποιεί το κλασικό σασί της Advance. Το user interface στην πρόσοψη είναι στοιχειώδες αλλά, εννοείται, αυτό που τραβά την προσοχή είναι οι λυχνίες. Κλασικά πράγματα...

To user interface του StreamTubes είναι στοιχειώδες: Ένας διακόπτης on/off, ένας επιλογέας εισόδου, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει είτε την σύνδεση μέσω Wi-Fi είτε την σύνδεση μέσω Bluetooth, με τα αντίστοιχα ενδεικτικά LED. Περιέργως, “από το κουτί”, η συσκευή δεν υποστηρίζει Bluetooth. Αν το θέλετε θα πρέπει να συνδέσετε ένα από τα διαθέσιμα dongles της Advance, τα οποία πωλούται ξεχωριστά.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρονται είναι οι τυπικές. Στην πίσω πλευρά, θα βρείτε μια έξοδο line out (single ended, RCA), δύο ψηφιακές εξόδους (οπτική/Toslink και ομοαξονική/RCA), θύρα USB-A για σύνδεση “μικρών” εξωτερικών μέσων αποθήκευσης (υποθέτουμε ότι το “μικρό”, εδώ, μεταφράζεται σε USB-Sticks και ότι αυτό σημαίνει ότι το StreamTubes δεν υποστηρίζει σύνδεση μεγάλων σκληρών δίσκων), θύρα Ethernet (RJ45) για την ενσύρματη σύνδεση με το οικιακό δίκτυο, το ρούτερ και το διαδίκτυο, καθώς επίσης και ένα ειδικό βύσμα για την σύνδεση του προαιρετικού Bluetooth dongle. Στην πίσω πλευρά, υπάρχει και η υποδοχή της κεραίας για την ασύρματη σύνδεση.

Advance Paris WTX-StreamTubes

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ Wi-Fi και Bluetooth για το ασύρματο streaming. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να έχει συνδέσει το ανάλογο (προαιρετικό) dongle.

Το εσωτερικό του StreamTubes είναι, όπως θα περίμενε κάποιος, πυκνό. Κεντρικό ρόλο παίζει το άρθρωμα Α31 της LinkPlay, το οποίο διαχειρίζεται τις ασύρματες συνδέσεις και το streaming. Γνωστή λύση και δοκιμασμένη. Μια μικρή έκπληξη που συναντήσαμε ήταν ύπαρξη ενός MS8416, το οποίο είναι ένα τυπικό ψηφιακό interface το οποίο μπορεί να διαχειριστεί σήματα S/PDIF. Πιθανώς χρειάζεται ως ενδιάμεσος μεταξύ του αρθρώματος της Linkplay και του DAC, αλλά αυτό σημαίνει και ότι, με σχετικώς μικρό κόστος, το StreamTubes θα μπορούσε να έχει και μια συμβατική ψηφιακή είσοδο (ενώ οι ψηφιακές έξοδοι δεν είναι και πολύ χρήσιμες -ποιός θα αγοράσει ένα λαμπάτο μηχάνημα για να το συνδέσει με κάτι άλλο, παρακάμπτοντας το αναλογικό στάδιο;). Χαμένη ευκαιρία, εδώ, για τη Advance, κατά την άποψή μου.
Η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται από ένα PCM1796 του οποίου η έξοδος οδηγείται σε ένα αρκετά σύνθετο αναλογικό στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένα ΝΕ5532 στην είσοδο και δύο λυχνίες-μινιατούρες, στρατιωτικού τύπου, JAN 5703 της Raytheon. Οι 5703 είναι τρίοδοι και στην συγκεκριμένη περίπτωση υλοποιούν ένα buffer, πολωμένες σε τάξη Α. Η Advance έχει δώσει την δέουσα προσοχή, έχοντας στηρίξει τα εξαρτήματα με μια ειδική μοντούρα η οποία προσφέρει κάποια ελαστικότητα, ώστε να υπάρχει απομόνωση των κραδασμών.

Advance Paris WTX-StreamTubes

Το υβριδικό αναλογικό στάδιο δίνει στην συσκευή μια ξεχωριστή προσωπικότητα και όχι μόνο στην εμφάνιση. Η Advance ξέρει αυτό το παιχνίδι καλά.