Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/03/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης

Neat Acoustics Petite Classic

Neat Acoustics Petite Classic

Δημήτρης Σταματάκος

Τα μικρά σε όγκο ηχεία έχουν πάντα μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Χρειάζεται, γιατί -εγγενώς- αποτελούν έναν συμβιβασμό μεταξύ του μικρού όγκου και της απόκρισης χαμηλά, γνωστά πράγματα αυτά. Το Petite Classic, βασίζεται σε μια αποδεδειγμένα καλή προσέγγιση, το επιτυχημένο Classic του 1991, αλλά, βεβαίως, απέχει πολύ από το αρχικό μοντέλο σε όλα τα επίπεδα.
Μπορεί η εταιρία που ίδρυσε ο Bob Surgeoner το 1989 να μην ανήκει στις πολυσυζητημένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, και πολλά πράγματα. Η Neat διαθέτει αυτή τη στιγμή μια αρκετά μεγάλη γκάμα μοντέλων που ξεκινά από την εισαγωγική σειρά Iota και μοιράζεται σε τέσσερις σειρές από τις οποίες η Ultimatum είναι η κορυφαία.
Αυτό που αποτιμά κανείς θετικά, βλέποντας τα προϊόντα της Neat, είναι ότι υπάρχει μια σχετική πολυφωνία στις σχεδιάσεις: Ο υποψήφιος αγοραστής θα βρει μοντέλα για τοποθέτηση σε βάση ή ράφι και μοντέλα δαπέδου, καμπίνες με φόρτιση bass reflex ή ισοβαρικές, καθαρόαιμα δίδρομα ή δυόμιση δρόμων, με ενσωματωμένο sub, σούπερ τουίτερ στο επάνω μέρος της καμπίνας και, γενικώς, είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι δεν στερούνται φαντασίας ή/και τόλμης. Το κορυφαίο μοντέλο τους, με κωδικό XL10 που αντικατέστησε το πρώτο ηχείο της σειράς Ultimatum, το MF9 (έτος σχεδίασης 1999), είναι μια σχεδίαση τριών δρόμων, η οποία περιλαμβάνει δύο ισοβαρικούς θαλάμους και ισάριθμα bass reflex συντονισμένα σε διαφορετικές συχνότητες, με συνολικά εννέα μεγάφωνα.
Εκτός από τις “τακτικές” σειρές, η εταιρία διαθέτει και την σειρά Classic, στην οποία ανήκουν νέες εκδόσεις παλαιότερων μοντέλων. Η Classic εγκαινιάστηκε με το Petite Classic 30th Anniversary Limited Edition, την περιορισμένη (σε 100 ζευγάρια) έκδοση ενός ηχείου που παρουσιάστηκε το 1991. Η έκδοση είχε, προφανώς, επιτυχία και η Neat παρουσίασε ένα “κανονικό”, νέο, Petite Classic, το μοντέλο που δοκιμάζουμε εδώ. Στην σειρά, περιλαμβάνεται ακόμη το Elite Classic (νέα έκδοση του μοντέλου Elite που παρουσιάστηκε το 2016) και αναμένεται το Mystique Classic, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως.

Neat Acoustics Petite Classic

To Petite είναι… πραγματικά Petite. Με διαστάσεις μπάφλας 300x180 χιλιοστά, είναι ένα ηχείο που θα χωρέσει σχεδόν παντού, αν και η συμβουλή μας είναι να το βάλετε σε δύο σωστές βάσεις.

Πόσο μικρό;

Ε, ναι. Το Petite Classic είναι, ακριβώς αυτό: Petite. Ένα κόμπακτ ηχείο για τοποθέτηση σε βάση ή σε κάποιο ράφι, με διαστάσεις μπάφλας 320x200 χιλιοστά (φανταστείτε μια επιφάνεια ελάχιστα μικρότερη από μια σελίδα Α4) το οποίο μπορεί να χωρέσει σχεδόν παντού, αν και -κατά την γνώμη μου- θα πρέπει να το σεβαστείς και να μην το στριμώξεις σε γωνίες ή άλλα δύσκολα μέρη.
Φαινομενικά, είναι μια κλασική σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με φόρτιση bass reflex. Γράφω “φαινομενικά” γιατί η Neat έχει βάλει λίγο “άποψη” στο bass reflex, το οποίο είναι διπλό, με αυλούς διαφορετικής διατομής, με τον μεγαλύτερο να μπορεί να μετατραπεί σε απεριοδικό, με την εισαγωγή ενός κυλίνδρου από αφρώδες υλικό.

Neat Acoustics Petite Classic

Ένα τουίτερ ΑΜΤ αποδίδει τις υψηλές συχνότητες. Γύρω από την μονάδα έχει τοποθετηθεί απορροφητικό υλικό.

Η απεριοδική φόρτιση, στα χαρτιά, μπορεί να θεωρηθεί ως μια φόρτιση bass reflex η οποία, ωστόσο, παρουσιάζει αντίσταση (ή και το ανάποδο: Μια κλειστή καμπίνα με... διαρροές) και το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι μειώνει την κορύφωση της αντίστασης του γούφερ, κάνοντας το ηχείο ευκολότερο στην οδήγηση (ειδικά από ενισχυτές με χαμηλό συντελεστή απόσβεσης) και επιτρέποντας στο γούφερ να αποδώσει καλύτερα γύρω από την συχνότητα συντονισμού. Εδώ, φυσικά, δεν έχουμε απεριοδική φόρτιση αλλά, μάλλον, “ημι-απεριοδική” (δικός μου, αδόκιμος, όρος), αφού ο χρήστης μπορεί να φράξει μόνο έναν από τους αυλούς του reflex. H εταιρία, αναφέρει ότι για τα περισσότερα δωμάτια, πρέπει να χρησιμοποιείται το αφρώδες παρέμβυσμα αλλά προτρέπει τον ιδιοκτήτη του ηχείου να κάνει τα πειράματά του.

Neat Acoustics Petite Classic

Μικρό σε διάμετρο αλλά με μεγάλη διαδρομή και κώνο από συνθετικό υλικό, το γούφερ είναι πολύ δυνατότερο από όσο σε αφήνει να υποθέσεις η φυσική του παρουσία.

Τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από την επετειακή έκδοση και είναι ένα τουίτερ AMT για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων (Air Motion Transformer, για την ιστορία, το αρχικό Petite βασιζόταν σε ένα συμβατικό τουίτερ θόλου) και ένα μιντ/γούφερ 150 χιλιοστών με κώνο από πολυμερές υλικό, το οποίο έχει προσμίξεις μετάλλου για την απόδοση των χαμηλών/μεσαίων. Με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία, τo φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα είναι υλοποιημένο από υλικά υψηλής ποιότητας και περιλαμβάνει πηνία αέρα και πυκνωτές πολυπροπυλενίου.

Neat Acoustics Petite Classic

Τι εννοεί ο ποιητής; Το διπλό bass reflex του Petite Classic δίνει κάποιο έλεγχο στην συμπεριφορά του ηχείου χαμηλά, επιτρέποντας ένα είδος απεριοδικής φόρτισης με την χρήση παρεμβύσματος στον μεγάλης διατομής αυλό. Ωραία ιδέα, η οποία φάνηκε να λειτουργεί στην πράξη.

Η Neat υπερηφανεύεται για την διαδικασία που χρησιμοποιεί στο ακουστικό tuning που κάνει στα ηχεία της, πιθανώς όχι αδίκως, καθότι ο ίδιος ο Surgeoner είναι μουσικός, επομένως, υποθέτουμε, εκπαιδευμένος και έμπειρος ακροατής. Οι ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου με τον ενισχυτή είναι καλής ποιότητας, χωρίς να υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.
Η καμπίνα του Petite έχει καλό (αλλά λίγο συντηρητικό κατά την άποψή μου) φινίρισμα (μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ μαύρου “σαγρέ” και λευκού ματ) με κάποιες από τις ακμές να είναι στρογγυλεμένες. Δεν υπάρχει προστατευτικό πλέγμα για τα μεγάφωνα.

Neat Acoustics Petite Classic

Καλής ποιότητας ακροδέκτες (χωρίς υπερβολές).