Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/03/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης

Neat Acoustics Petite Classic

Neat Acoustics Petite Classic

Στην πράξη...

Η αλήθεια είναι ότι το Petite θα βάλει σε πειρασμό πολλούς από τους ιδιοκτήτες του να το εξαφανίσουν από τον χώρο, τοποθετώντας το σε κάποιο ράφι, πολύ κοντά σε τοίχους ή άλλα όρια. Ωστόσο, οφείλω να τους ανακαλέσω στην τάξη, όλους αυτούς: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο μικρών διαστάσεων, μεν, κατάλληλο για συστήματα υψηλών απαιτήσεων δε, ρίξτε μια ματιά στην τιμή και θα συμφωνήσετε μαζί μου. Το λιγότερο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να το τοποθετήσεις σε δύο καλής ποιότητας, σωστές -από την άποψη του ύψους- βάσεις και να το απομακρύνεις από τους τοίχους. Η ίδια η Neat αναφέρει ως μια καλή αρχική τοποθέτηση αυτήν που βάζει το ηχείο 30 εκατοστά από τον πίσω τοίχο και 60 από τους πλευρικούς, με toe-in περί τις 10 μοίρες. Υποθέτω ότι η σχετικά μικρή απόσταση του πίσω τοίχου “βοηθά” τα μικρό γούφερ και ότι η εταιρία έχει υπολογίσει την απόσταση αυτή με βάση αυτό το κριτήριο. Σε κάθε περίπτωση, ισχύει και ο εμπειρικός κανόνας ότι όσο πιο μακρυά από τους τοίχους βρίσκεται το ηχείο τόσο καλύτερο sound stage μπορεί να φτιάξει. Επίσης, πειρασμός είναι να χρησιμοποιήσεις το ηχείο ως near field monitor, επειδή είναι μικρό. Χρειάζεται προσοχή εδώ, επειδή τα τουίτερ AMT έχουν μεγάλη αποκοπή στο κατακόρυφο επίπεδο, εκτός άξονα. Γενικώς, είναι καλό να τα ακούτε με τον άξονα του ηχείου στο επίπεδο των αυτιών σας, επομένως αν -για οποιονδήποτε λόγο- το ακούτε από πολύ κοντά, φροντίστε να του δώσετε την κατάλληλη κλίση.

Neat Acoustics Petite Classic

Ο θείος Oskar (Heil) σίγουρα χαμογελά...

Το πρώτο πράγμα που θα κερδίσει την συμπάθειά σου, στην περίπτωση του Petite, είναι η διαφάνεια του και η ικανότητά του να δημιουργεί ακουστικές εικόνες στον χώρο. Με μια καλή ηχογράφηση, θα πάρεις αξιοσημείωτο ρεαλισμό στις θέσεις των οργάνων, στην αίσθηση του βάθους και στον αέρα της σκηνής. Το ηχείο εξαφανίζεται και αφήνει πίσω του ένα δυναμικό, γρήγορο και λεπτομερές άκουσμα, αποδίδοντας πολύ σωστά την δυναμική αντίθεση, χωρίς να δείχνει ότι προσπαθεί ιδιαίτερα. Τούτων λεχθέντων, πρέπει να πάντοτε να θυμάσαι ότι το ηχείο είναι μικρό και προορίζεται για μικρούς χώρους και γεωμετρίες. Ακροάσεις στην περιοχή των 2m+ είναι εφικτές, με καλές δυνατότητες στάθμης, αλλά μην το παρακάνετε γιατί το γούφερ φτάνει κάποια στιγμή στα όριά του (παρά την αξιοσημείωτα μεγάλη διαδρομή του). Προσωπικά, προτίμησα την απεριοδική φόρτιση (με τα πώματα δηλαδή, όπως το προτείνει η Neat), η οποία ακούστηκε πιο σαφής, δεμένη και ελεγχόμενη.
Το ηχείο είναι ισορροπημένο, με την περιοχή των χαμηλών να είναι επαρκής για την περιγραφή συμβατικών κρουστών και του μπάσου του ρυθμικού μέρους. Αυτά δεν λείπουν καθόλου, και το ηχείο ακούστηκε δεμένο με καλό σώμα και γέμισμα, ευχάριστη αίσθηση ροής και σωστές αποσβέσεις. Αν το πρόγραμμα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε χαμηλό (συνθ, μεγάλα έγχορδα ή εκκλησιαστικό όργανο) κόβει εμφανώς στο κατώτερο άκρο, αλλά με τρόπο πολιτισμένο, χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι λείπει (ενώ, βεβαίως, λείπει!). Πιθανώς το tuning με το αυτί του Surgeoner να έχει παίξει τον ρόλο του εδώ.
Από τα δυνατά του σημεία είναι η μεσαία περιοχή, η οποία ακούστηκε φωτεινή, ευχάριστη, στην σωστή απόσταση. Το ηχείο ακούστηκε όσο πρέπει “κοντινό”, έχοντας ένα ύφος πιο κοντά στο μόνιτορ και λιγότερο προς ένα ηχείο ατμοσφαιρικό, εντέχνως ασαφές, που κρατά τον ακροατή σε απόσταση. Παρά την εγγύτητα (και την πολύ καλή οριζόντια ανάλυση στην εικόνα), δεν θα κουράσει ποτέ και, ακόμη και με δύσκολο πρόγραμμα με σημαντική ενέργεια στην μεσαία περιοχή, δεν ακούστηκε προβολικό.
Ψηλά, φάνηκε να έχει έκταση, καλό αρμονικό πλούτο και πολύ σωστά χρονικά χαρακτηριστικά, με γρήγορα μέτωπα και σωστές αποσβέσεις γνωρίσματα που τα περιμένεις, είναι η αλήθεια, με δεδομένο τον τύπο του τουίτερ.

Neat Acoustics Petite Classic

Μόνο 150 χιλιοστά αλλά... μετακινείται πολύ! Αν και μικρό σε όγκο (και διάμετρο γούφερ) το Petite Classic ακούγεται μεγάλο και ικανό. Έχει τα όριά του, φυσικά.

Εν Κατακλείδι...

Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο που φλερτάρει με την αισθητική του μόνιτορ, αλλά παραμένει ένα ηχείο για... σπίτι. Είναι ακριβές και γρήγορο, έχει ξεκούραστο χαρακτήρα, δεν “φωνάζει” ποτέ (μάλλον οφείλεται στο AMT) και διαχειρίζεται το χαμηλό εντυπωσιακά σωστά, όντας παρόν στο κομμάτι που μπορεί να αποδώσει και ευγενικά απόν στο κατώτερο μέρος του φάσματος, με έναν τρόπο που τιμά το συνολικό άκουσμα. Εξαιρετική επιλογή για ένα σύστημα υψηλών απαιτήσεων και μικρών διαστάσεων (όπου ένα ηχείο δαπέδου πιθανώς θα πνίγεται και θα δημιουργεί προβλήματα χαμηλά σε συνδυασμό με την ακουστική του χώρου), προτείνεται ανεπιφύλακτα.



Neat Acoustics Petite Classic

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Ηχείο Βάσης/Ραφιού
Δρόμοι/Μεγάφωνα: 2/2
Μεγάφωνα: 1x τουίτερ ΑΤΜ, 1x μιντ/γούφερ 150mm (κώνος από συνθετικό υλικό)
Φόρτιση: Bass reflex (διπλό, με δυνατότητα απεριοδικής ρύθμισης)
Ευαισθησία: 87dBSPL/1W/1m
Αντίσταση: 6Ω (ονομαστική), 4Ω (ελάχιστη)
Διαστάσεις: 300x200x180 (mm, υxπxβ)
Βάρος: 7kg
Τιμή - Πληροφορίες
Neat Acoustics Petite Classic: €2.475
Πληροφορίες: All About Audio Video, τηλ.: 213-0998.206, web: http://www.allaboutav.gr/, https://neatacoustics.com/