Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/03/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NETWORK PLAYER-STREAMER/DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Ayon S-3 Junior

Ayon S-3 Junior

Η εργαστηριακή εκτίμηση του S-3 Junior περιέλαβε μετρήσεις τόσο για το στάδιο του προενισχυτή όσο και για τον DAC και για το media player. Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν οι έξοδοι single ended (με το κέρδος ρυθμισμένο στο low, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Στην περίπτωση των μετρήσεων του ψηφιακού μέρους, χρησιμοποιήθηκε η ομοαξονική/BNC είσοδος με σήματα 24bit/96kHz, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί το upsampler, εκτός αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό. Το media player αξιολογήθηκε με ενσύρματη σύνδεση (Ethernet) και με σήματα αποθηκευμένα σε NAS (με την ίδια ακριβώς μέθοδο που αναφέρεται και στη σελίδα των ακροάσεων).
H ευαισθησία του προενισχυτή υπολογίστηκε στα 750mV (για στάθμη εξόδου 1Vrms) ενώ τα περιθώρια υπερφόρτωσης ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά: Ρυθμισμένος για χαμηλό κέρδος, ο προενισχυτής αρνήθηκε να ψαλιδίσει, ακόμη και με είσοδο κοντά στα 10Vrms ενώ με υψηλό κέρδος, η υπερφόρτωση έφθασε στα 16.3Vrms (με σήμα εισόδου 6.1Vrms). Το κέρδος υπολογίστηκε στα 2.5dB (χαμηλό) και στα 8.5dB (υψηλό).
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κυμάνθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα με δεδομένο το λαμπάτο στάδιο εξόδου. Οι τιμές που μετρήσαμε κινήθηκαν από το 0.015% (THD+N για στάθμη εξόδου 1Vrms/1kHz) μέχρι το 0.008% (THD, για τις ίδιες συνθήκες), ενώ η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (κατά SMPTE) βρέθηκε στην περιοχή του 0.006%). O αναλογικός προενισχυτής του S-3 Junior αποδείχθηκε αθόρυβος, με λόγο σήματος προς θόρυβο στα 93dbr(A) (με αναφορά το 1Vrms στην έξοδο), επίδοση που προσφέρει μια δυναμική περιοχή που φθάνει τα 115dB. Η διαφωνία των καναλιών κρίνεται ικανοποιητική (-87dB), όπως ικανοποιητικό ήταν και το τράκινγκ του ρυθμιστικού στάθμης με την διαφορά των καναλιών να μην ξεπερνά ποτέ το 0.2dB (ακόμη και σε μεγάλες εξασθενήσεις).
Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη με εξαιρετικά ομαλή εξασθένηση στα άκρα του φάσματος, που δεν ξεπερνά το 0.5dB στα 10Hz και τα 80kHz. Η ομοιότητα των καναλιών είναι εξαιρετική, με την απόκλιση να βρίσκεται αρκετά κάτω από το 0.1dB.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα εισόδου 1kHz και στάθμη 1Vrms, είναι, περίπου, το αναμενόμενο. Μπορεί κανείς να διακρίνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (-80dBr) και γρήγορη εξασθένηση των υπόλοιπων, κάτω από τα -100dBr ήδη από την τρίτη αρμονική. Το τροφοδοτικό “φαίνεται” στο διάγραμμα, αλλά οι στάθμες των συνιστωσών του hum (50/100Hz) βρίσκονται πολύ κάτω από τα -120dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς (0dBr): 1Vrms.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

Το φάσμα του θορύβου (χωρίς σήμα εισόδου) επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα. Ο S-3 Junior είναι ένας ιδιαίτερα ήσυχος προενισχυτής και παρά την σύνθετη κατασκευή του, τα ίχνη υψίσυχνων θορύβων είναι αμελητέα.
Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα αποδείχθηκε μηδενική στην πράξη, στα όρια της μέτρησης και μάλιστα αρκετά ανεξάρτητη σε σχέση με την στάθμη εξόδου. Όλες οι μετρήσεις βρίσκονται γύρω από το 0.01% (κοντά στην στατική μέτρηση) με αυτήν σε χαμηλή στάθμη να είναι η υψηλότερη.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Vrms.

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εξόδου. Στάθμη αναφοράς (0dBr): 1Vrms. Στάθμες -10dBr (πράσινη καμπύλη), -7dBr (κόκκινη), -4dBr (πορτοκαλί), -1dBr (ιώδης).

Η ομαλή αυτή συμπεριφορά, επιβεβαιώνεται και από το διάγραμμα μεταβολής των παραμορφώσεων σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου. Πάνω από τα 2Vrms περίπου, η συμπεριφορά του προενισχυτή δεν κρύβει εκπλήξεις και η παραμόρφωση αυξάνεται προβλέψιμα μέχρι τα 12Vrms περίπου, όπου κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δείγματα υπερφόρτωσης. Και πάλι, ωστόσο, ο ενισχυτής έχει σημαντικά περιθώρια και δεν θα δυσαρεστήσει τον ακροατή με απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς του. Σε χαμηλές στάθμες, κάτω από τα 2Vrms αρχίζει να “φαίνεται” ο θόρυβος (καθώς οι καμπύλες THD και THD+N, ακολουθούν πλέον διαφορετικές πορείες).

Thumbnail

Παραμόρφωση (THD/THD+N) σε συνάρτηση με την στάθμη εξόδου (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Η κλασική προσέγγιση της Ayon σε ό,τι αφορά το ψηφιακό interface κρύβει μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη, έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι το CS8416 δεν προσφέρει κάποια μέθοδο καταστολής του εισερχόμενο jitter, εν τούτοις, η συσκευή έχει πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα, με την σχετική καμπύλη να κινείται στην περιοχή γύρω και κάτω από τα -50dB, τουλάχιστον μέχρι τις πολύ χαμηλές συχνότητες. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο ασύγχρονος rate converter, αλλά η εταιρία δεν αναφέρει τίποτε σχετικό.
Η γραμμικότητα στάθμης του DAC κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα για την κατηγορία, με τις σχετικές καμπύλες να εμφανίζουν ορατές αποκλίσεις στην περιοχή των -110dBFS, επίδοση που δεν την συναντάμε συχνά.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Η συμπεριφορά των φίλτρων του DAC ήταν η αναμενόμενη με απότομη, “by the book”, αποκοπή για τα σήματα συμβατικής ανάλυσης και περισσότερο ομαλές κλίσεις για τα sample rates των 96kHz και των 176.4kHz. Η κυμάτωση στην περιοχή αποκοπής είναι σε όλες τις περιπτώσεις εξαιρετικά μικρή.
Το ότι τα φίλτρα λειτουργούν παραπάνω από επαρκώς, φαίνεται και από το διάγραμμα καταστολής των υποπροϊόντων της δειγματοληψίας, οι καμπύλες του οποίου βρίσκονται σταθερά στην περιοχή των -100dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 96kHz (ιώδης), 176.4kHz (μπλε).

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας (in-band).

Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη κινήθηκε σε αναμενόμενα, καλά επίπεδα. Για σήματα -80dBFS η παραμόρφωση ξεπερνά το 5% (συνήθης επίδοση), ενώ ο συνδυασμός DAC/προενισχυτή δείχνει μια ήπια τάση υπερφόρτωσης πάνω από τα -20dBFS περίπου, δείγμα ότι το αναλογικό στάδιο της συσκευής λειτουργεί κοντά στα όριά του για ψηφιακά σήματα πολύ υψηλής στάθμης (κοντά στα 0dBFS).
H συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη. Εδώ, υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ των τιμών σε μέτριες στάθμες (-20dBFS), οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του 0.007-0.008%) και των τιμών σε στάθμες κοντά στο όριο του μετατροπέα (-1dBFS), οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του 0.03-0.04%. Είναι πολύ πιθανόν η συμπεριφορά αυτή να οφείλεται στο λαμπάτο στάδιο εξόδου.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος (THD+N) σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF.

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη).

Όπως και στην περίπτωση του προενισχυτή, έτσι και ο συνδυασμός DAC/προενισχυτή, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ήσυχος. Στην πραγματικότητα, οι κατατομές των δύο φασμάτων είναι πολύ όμοιες, με τον θόρυβο του τροφοδοτικού να παραμένει σε πολύ χαμηλές στάθμες (η συμμετοχή του στον συνολικό θόρυβο της συσκευής δεν ξεπερνά τα 7μVrms) και τον υψίσυχνο θόρυβο, μέχρι τα 96kHz να είναι, επίσης, αμελητέος.
Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο φαίνεται να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει ίχνη ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες (πιθανώς jitter, το οποίο υπολογίστηκε περίπου στα 61pS σε αυτή την περιοχή).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών (wide band).

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Η διαφωνία των καναλιών κρίνεται πολύ καλή, στην περιοχή των -100dB για το μεγαλύτερο μέρος των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων. Πάνω από τα 3kHz περίπου, εμφανίζει μια τάση αύξησης, φθάνοντας τα -80dB στο όριο της μέτρησης (20kHz), επιβεβαιώνοντας και την στατική μέτρηση του προενισχυτή (-87dB/10kHz).

Thumbnail

Διαφωνία καναλιών.

Η απόδοση του media player, τέλος, κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Η αναπαραγωγή σημάτων πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS) περιέλαβε μικρά ποσοστά υψίσυχνου θορύβου τα οποία, ωστόσο, δεν παραμορφώνουν σημαντικά την κυματομορφή.
Το φάσμα του θορύβου (κατά την διάρκεια αναπαραγωγής ενός αρχείου με μηδενικό σήμα) δεν περιλαμβάνει αξιόλογα ευρήματα μέσα στην περιοχή της μέτρησης (96kHz) παρά το γεγονός ότι μεσολαβεί το οικιακό δίκτυο και τα κυκλώματα της συσκευής που διαχειρίζονται το streaming.

Thumbnail Thumbnail

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (1kHz/-80dBFS, 24/96 Streaming/Ethernet).

Φάσμα θορύβου κατά την αναπαραγωγή αρχείου με μηδενικά δεδομένα (digital black, 24/96 Streaming/Ethernet).