Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/05/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB CONDITIONER

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Το USB 3R είναι μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή της οποίας η θέση στο σύστημα δεν κάνει απαραίτητη την τοποθέτηση σε κάποιο εμφανές σημείο, αφού ο χρήστης δεν αλληλεπιδρά ποτέ μαζί της, πέραν της αρχικής εγκατάστασης. Παρόλα αυτά, το προσεγμένο σασί από προφίλ αλουμινίου με το διακριτικό μονόχρωμο lettering και τα δύο LED που πληροφορούν τον χρήστη για το “On” και το κλείδωμα της συσκευής στο stream, δείχνουν ότι η Ideon έδωσε σημασία στην λεπτομέρεια. Στην πράξη, το πιθανότερο είναι ότι ο χρήστης θα προσπαθήσει να τοποθετήσει το USB 3R σε ένα σημείο όπου θα μπορεί να το βλέπει για καθαρά αισθητικούς και όχι πρακτικούς λόγους.
Από πλευράς συνδέσεων, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πει κανείς: Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα βύσμα USB τύπου Β, όπου τοποθετείται το καλώδιο που έρχεται από τον υπολογιστή και ένα βύσμα USB τύπου Α, όπου τοποθετείται το καλώδιο που οδεύει προς τον μετατροπέα d/a, καθώς και τον ακροδέκτη όπου τοποθετείται το εξωτερικό τροφοδοτικό της συσκευής. Για τα LED τα είπαμε ήδη.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

To 3R USB Renaissance είναι μια μικρή σε διατάσεις, καλοκατασκευασμένη συσκευή η οποία μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε. Δυο LED στην πρόσοψη ενημερώνουν για την ενεργοποίησή της και το κλείδωμα στον USB host.

Η απλή φυσική παρουσία του USB 3R έρχεται σε αντίθεση με τον εσωτερικό του κόσμο. Η μικρή πλακέτα που βρίσκεται στο εσωτερικό του σασί, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς του stream. Αμέσως μετά το βύσμα τύπου B βρίσκεται το κύκλωμα του signal conditioning (TUSB211 της Texas Instruments). Το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι μια εξειδικευμένη σχεδίαση της Texas η οποία αντισταθμίζει τα προβλήματα που δημιουργεί η ενδοσυμβολική παρεμβολή (Inter Symbol Interference), η επίδραση, δηλαδή ενός ψηφίου του stream στο επόμενο, η οποία αποκτά μεγάλη σημασία όσο μεγαλώνει το μήκος της γραμμής μεταφοράς και το data rate (μας ενδιαφέρει, δηλαδή, ιδιαίτερα σε συνδέσεις USB 2.0/High οι οποίες φθάνουν τα 480Mbps).

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

H Ideon Audio προσπάθησε να ελέγξει όλες τις παραμέτρους του σήματος μέσω του διαύλου USB, και αυτό φαίνεται στο εσωτερικό της συσκευής το οποίο είναι αρκετά σύνθετο.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Η έξοδος του 3R USB οδηγείται από ένα ολοκληρωμένο ειδικό για την διαχείριση διαύλων USB (στην πράξη ένα USB hub). Εδώ, εφαρμόζεται το re-clocking. Ο κρύσταλλος του clock φαίνεται στο πάνω μέρος της φωτογραφίας.

Η έξοδος του TUSB211 οδηγείται σε ένα ολοκληρωμένο διαχείρισης σημάτων USB (στην πράξη ένα USB Hub), το TUSB4020, επίσης της Texas. Στο στάδιο αυτό γίνεται το reclocking, μέσω του clock που περιλαμβάνεται στο USB 3R. Η έξοδος του hub οδηγείται απευθείας στο βύσμα USB τύπου Α και από εκεί στον DAC.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντιμετώπιση της Ideon σε ότι αφορά την τροφοδοσία όλων αυτών των κυκλωμάτων. Κάνοντας μια επιλογή που θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στο λογιστήριο κάθε συνηθισμένου κατασκευαστή, χρησιμοποιεί -αν μετρήσαμε σωστά- πέντε συνολικά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Η Ideon πρόσεξε την τροφοδοσία της συσκευής με... φανατισμό. Εδώ φαίνονται οι δύο σταθεροποιητές που χρησιμοποιούνται στο USB hub.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Αυτό είναι είναι το signal conditioner. Μια λεπτομέρεια που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα pins εισόδου και εξόδου (τα ζεύγη που φαίνονται αριστερά και δεξιά του ολοκληρωμένου) είναι σε θέση και αποστάσεις τέτοιες ώστε να μην διαταράσσεται η γραμμή μεταφοράς η οποία δεν διακόπτεται καθόλου. Επάνω αριστερά φαίνεται ο σταθεροποιητής για το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Ένα κεντρικό, βασισμένο στον σταθεροποιητή TPS7A4701 (Texas Instruments, ειδικά σχεδιασμένο για απαιτητικές εφαρμογές σε ό,τι αφορά τον θόρυβο στις γραμμές τροφοδοσίας), το οποίο ελέγχει την τάση από το εξωτερικό τροφοδοτικό και τέσσερις τοπικούς, για το signal conditioner, το κύκλωμα του clock και (δύο) για το USB hub. Με το εξωτερικό τροφοδοτικό να είναι στα 7.5V (1Α) και τα ολοκληρωμένα να απαιτούν 3.3V και 1.1V, οι σταθεροποιητές δουλεύουν αρκετά “ζεστά”, κάτι που φαίνεται κατά την χρήση της συσκευής της οποίας το σασί θερμαίνεται μετρίως μεν, αλλά αισθητά.
Στην πράξη, και με βάση τα παραπάνω, δεν έχει μείνει κάποια παράμετρος του stream που να μην ελέγχει το 3R USB, δικαιώνοντας εντελώς τον τίτλο “conditioner”.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Αυτό είναι το κεντρικό τροφοδοτικό της συσκευής. Διαχειρίζεται την τάση που προέρχεται από το εξωτερικό τροφοδοτικό και την μοιράζει στις τοπικές σταθεροποιήσεις.