Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/05/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB CONDITIONER

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Η ακουστική αξιολόγηση του 3R USB Renaissance επικεντρώθηκε, κατά κύριο λόγο, στην σύγκριση της απόδοσης του Ideon Audio Ayazi (ο οποίος έχει δοκιμασθεί αναλυτικά εδώ όταν αυτός κλήθηκε να πραγματοποιήσει streaming μέσω της θύρας USB με και χωρίς αυτό. Σε αντίθεση με την διαδικασία των μετρήσεων η οποία είχε κάποιους περιορισμούς (που εξηγούνται αρκετά αναλυτικά στην αντίστοιχη σελίδα) οι ακροάσεις έγιναν με το σύστημα να λειτουργεί σε ρυθμό HS. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε ένας υπολογιστής με λειτουργικό Windows 10, που έτρεχε το media player MusiCHI (έκδοση C/S, για την οποία ετοιμάζεται η σχετική δοκιμή), με το υπόλοιπο σύστημα να είναι αυτό που χρησιμοποιείται σε τακτική βάση (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Τα καλώδια που χρησιμοποιήθηκαν στις συνδέσεις USB ήταν τυπικά καλής ποιότητας (συμβατά, εννοείται, με USB 2.0/HS).

Η αρχική εγκατάσταση του συσκευής, στην πράξη, δεν υφίσταται καν ως διαδικασία. Από την στιγμή που ο υπολογιστής “βλέπει” τον DAC, η εισαγωγή του 3R USB δεν αλλάζει κάτι καθώς, από την άποψη του λειτουργικού συστήματος, αυτό είναι μια “διαφανής” συσκευή η οποία δεν απαιτεί driver ή ρυθμίσεις. Αν όλα πάνε καλά, τα δύο LED στην πρόσοψη της συσκευής ανάβουν και το σύστημα έχει κλειδώσει και είναι έτοιμο προς χρήση.

Ideon Audio 3R USB Renaissance. Ideon Audio 3R USB Renaissance.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς με τις πρώτες συγκρίσεις είναι ότι οι διαφορές που εισάγει το 3R USB δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες ή εύκολα αντιληπτές. Η απόδοση του Ayazi, με και χωρίς το conditioner, δεν ήταν “όπως η μέρα με τη νύχτα” κάτι που είναι πιθανόν να εξαρτάται τόσο από τον υπολογιστή όσο και από τον ίδιο τον μετατροπέα κάθε φορά (για τον λόγο αυτό ισχύει η τετριμμένη αλλά ρεαλιστική συμβουλή, ότι τέτοιου είδους συσκευές πρέπει να δοκιμάζονται με το σύστημα στο οποίο θα κληθούν να λειτουργήσουν). Συστηματικές ακροάσεις ,ωστόσο, αποκάλυψαν ότι, πράγματι, η συσκευή εισάγει κάποιες διαφορές στην απόδοση οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές (με δεδομένη την κατηγορία τιμής του μετατροπέα) και επί τα βελτίω.
Αυτό που παρατηρεί κανείς, πρώτα από όλα, είναι η βελτίωση της στερεοφωνικής εικόνας σε επιμέρους χαρακτηριστικά της. Το Ayazi είναι, ούτως ή άλλως ένας μετατροπέας με σοβαρές δυνατότητες στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά η παρουσία του 3R USB φάνηκε να αναβαθμίζει την διαφάνεια και την σαφήνεια στον εστιασμό των ηχητικών αντικειμένων και να προσδίδει καλύτερη αίσθηση του βάθους και καλύτερη περιγραφή του αέρα της σκηνής. Αυτές οι αλλαγές γίνονται περισσότερο σαφείς με αρχεία υψηλής ανάλυσης, πιθανώς εν μέρει επειδή αυτά περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες και εν μέρει επειδή η επίδραση του conditioner σε υψηλότερα bitrates είναι σημαντικότερη (με βάση τη λογική που περιγράφηκε στη σελίδα των μετρήσεων). Όποια και αν είναι η αιτία πάντως, ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα soundstage το οποίο εστιάζεται λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων και ακούγεται πιο ρεαλιστικό και πλήρες, όντας μια περισσότερο αναλυτική και καλύτερη -στα σημεία- περιγραφή της μίξης.

Μικρές αλλά χαρακτηριστικές διαφοροποιήσεις υπήρξαν επίσης και στο φάσμα. Το μέγεθός τους δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να υπάρχει αλλαγή στην τονική ισορροπία ή στον χαρακτήρα του Ayazi, κάτι το οποίο θα ήταν, άλλωστε, ανεπιθύμητο με δεδομένη την πολύ καλή ουδετερότητά του. Με το 3R USB στην θέση του, το τελικό αποτέλεσμα διατήρησε την πολύ καλή έκταση χαμηλά αλλά βελτιώθηκε σε θέματα ελέγχου και απόδοσης της λεπτομέρειας και ακούστηκε ισορροπημένο, ακριβές και επιβλητικό ανάλογα με τις επιταγές της ηχογράφησης. Αρκετά ενδιαφέρουσα βρήκαμε επίσης την απόδοση του συνδυασμού 3R USB/Ayazi στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, όπου διατηρήθηκε η καλή ταχύτητα αλλά βελτιώθηκε η αίσθηση στο σώμα των κρουστών της περιοχής τα οποία ακούστηκαν περισσότερο ισορροπημένα. Ο συνδυασμός 3R USB/Ayazi δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι μαλακός, αέρινος και με καλύτερη ισορροπία, με τον αρμονικό πλούτο να διατηρεί τη φωτεινότητά του και τον χαρακτήρα του μετατροπέα να διατηρείται όπως τον θυμόμαστε (από τις σχετικές σημειώσεις) “υπολογισμένα σκοτεινός” ώστε να μην γίνεται ποτέ υπερβολικά λαμπρός ή προβολικός.
Συνοψίζοντας, η εισαγωγή του 3R USB φάνηκε να έχει μια διακριτική αλλά σημαντική, για τα επίπεδα ποιότητας του συγκεκριμένου μετατροπέα, επίδραση. Συγκριτικά, το ηχητικό αποτέλεσμα κέρδισε σε ακρίβεια στις περιγραφές των χώρων και βελτιώθηκε ως προς την σαφήνεια στην περιοχή των πολύ χαμηλών/χαμηλών συχνοτήτων και ως προς την περιγραφή του σώματος στην περιοχή των υψηλών, διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα του. Με απόλυτα κριτήρια, το 3R USΒ φάνηκε να επηρεάζει μόνον θετικά το τελικό αποτέλεσμα, αναβαθμίζοντας αισθητά την απόδοση του συστήματος.

Τελικώς...

... σε έναν χώρο έξω από τα παραδοσιακά όρια της υψηλής πιστότητας, όπου η τεχνολογία (και η αγορά) απέχουν αρκετά από το να θεωρηθούν ώριμες και με παγιωμένες απόψεις, η Ideon φαίνεται να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβαση: Με το 3R USB Renaissance αντιμετωπίζει με τρόπο συνολικό και, κυρίως, ρεαλιστικό, τα πιθανά προβλήματα του διαύλου USB προσφέροντας την δυνατότητα σε κάθε μετατροπέα να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του ανεξαρτήτως των προβλημάτων αυτών. Αξίζουν τα € 200; Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς ένα ηχηρό “ναι”. Το 3R USB είναι κάτι που ο συνειδητοποιημένος audiophile θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει στο δικό του setup και ως εκ τούτου προτείνεται ανεπιφύλακτα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Ideon Audio 3R USB/Ayazi, 44.1kHz.
  2. Ideon Audio 3R USB/Ayazi, 96kHz.
  3. Ideon Audio Ayazi DAC, 44.1kHz.
  4. Ideon Audio Ayazi DAC, 96kHz.
  5. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70.