Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/03/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC

Ideon Audio Ayazi.

Ideon Audio Ayazi.

Για τους περισσότερους η Ideon Audio έγινε γνωστή από την παρουσία της στην τελευταία έκθεση “Ήχος Εικόνα” που έγινε στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Εκεί, η εταιρία επέδειξε τον Ayazi, την πρώτη συσκευή παραγωγής με το όνομά της, σχεδιασμένη από τον Βασίλη Τουνά.
Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες (κατά την προσωπική άποψη του γράφοντος, πάντοτε) πλευρές του Ayazi ήταν η κατηγορία τιμής στην οποία αυτός κινείται, λίγο κάτω από τα €1000,-, μια κατηγορία η οποία αποτελεί πόλο έλξης για ένα μεγάλο ποσοστό των φίλων του καλού ήχου και, ως εκ τούτου, πόλο έλξης για σημαντικούς κατασκευαστές. Με μια κίνηση όπως αυτή, η Ideon δηλώνει -εμμέσως πλην σαφώς- δύο πράγματα: Πρώτον, μια πρόθεση πραγματικής εμπλοκής με την μαζική αγορά (δηλαδή τάσεις για εξωστρέφεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάτι απαραίτητο σήμερα) και, δεύτερον, διάθεση για συμμετοχή στο παιχνίδι των συμβιβασμών που επιβάλλει η αγορά αυτή. Και αναφέρομαι στους πραγματικούς, τεχνικής φύσης, συμβιβασμούς που αναπόφευκτα κάνουν όλοι οι κατασκευαστές όταν σχεδιάζουν μια συσκευή της οποίας το κόστος πρέπει να κινηθεί σε συγκεκριμένα (και όχι υψηλά) όρια, μια τέχνη που την κατακτάς δύσκολα και αποτελεί ένα σίγουρο χαρτί σε μια αγορά όπου το κόστος παίζει, πλέον, όλο και σημαντικότερο ρόλο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν, φυσικά, απόψεις “επί χάρτου” και έχουν μικρή σημασία όταν έχεις στο χέρι σου το τελικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας όπως το Ayazi. Ο Τουνάς επέλεξε μια λιτή προσέγγιση στον όλο σχεδιασμό, με αρκετά προσεγμένη αισθητική και μόνο τα απαραίτητα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης και το user interface, δίνοντας βάρος στις εσωτερικές λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα είναι ένας μετατροπέας d/a με δυνατότητα streaming σημάτων PCM υψηλής ανάλυσης με sample rate που φθάνει τα 384kHz μέσω USB και τα 192kHz μέσω συμβατικής εισόδου S/PDIF, η βασική δηλαδή συσκευή που πρέπει να έχει κανείς αν κινείται στον χώρο του ψηφιακού audio υψηλών απαιτήσεων. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...