Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/01/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Questyle CMA800R

Questyle CMA800R

Για ένα μεγάλο αριθμό φίλων του καλού ήχου, ο ενισχυτής ακουστικών είναι -τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- άρρηκτα δεμένος με την ιδέα μιας σύνθετης συσκευής η οποία περιλαμβάνει, τουλάχιστον, έναν USB-DAC. Ωστόσο, όταν το επίπεδο ανεβαίνει, η ιδέα ενός “καθαρόαιμου” ενισχυτή ακουστικών, με έμφαση στην ποιότητα του κυκλώματος και μόνο, αρχίζει να γίνεται περισσότερο πειστική. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς αρκετούς λόγους για να προτιμηθεί ένας “σκέτος” ενισχυτής ακουστικών και ένας από αυτούς είναι οι καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του κυκλώματος μακρυά από την θορυβώδη γειτονιά ενός μετατροπέα d/a, αλλά ο βασικός είναι, μάλλον, οικονομικός: Ο ενισχυτής ακουστικών δεν περιλαμβάνει τίποτε περισσότερο από όσα χρειάζονται για να ενισχύσει σωστά ένα αναλογικό σήμα και να οδηγήσει αποτελεσματικά ένα, ή περισσότερα, ακουστικά, επομένως το συνολικό τίμημα είναι επικεντρωμένο, ακριβώς σε αυτές τις λειτουργίες.
Η Questyle την οποία γνωρίσαμε, αρχικώς, από το κορυφαίο media player QP1R, δοκιμή για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αξιοποιεί αυτόν τον τρόπο σκέψης και το αποτέλεσμα είναι ο CMA800R. Ο κορυφαίος ενισχυτής ακουστικών της εταιρίας είναι ένας “σκέτος” ενισχυτής ακουστικών, αν και μπορεί κανείς να βρει δυο ακόμη παραλλαγές του, τον CMA800i, μια συσκευή που περιλαμβάνει DAC και βασίζεται στο κύκλωμα του 800R καθώς και τον CMA800P, έναν “προενισχυτή ακουστικών” ειδικά σχεδιασμένο για το σύστημα ηλεκτροστατικών ακουστικών SR-009 της Stax.

Ο CMA800R που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν, αποτελεί την βελτιωμένη, στα σημεία, έκδοση του CMA800. Στην πράξη το “R” (από το Reference), σημαίνει μερικές αλλαγές στην αισθητική και το φινίρισμα, την προσθήκη μιας γραμμής pre-out στην πίσω πλευρά, μερικές αλλαγές στο κύκλωμα που βελτιώνουν τις επιδόσεις και, τέλος, την δυνατότητα λειτουργίας της συσκευής ως monoblock (οπότε και χρειάζονται δύο CMA800R για την πλήρη οδήγηση των ακουστικών, περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα). Αυτό που δεν έχει αλλάξει, πάντως, αφού αποτελεί σήμα κατατεθέν της εταιρίας όπου υπάρχει έξοδος ακουστικών, είναι η τοπολογία CMA (Current Mode Amplification) την οποία εξελίσσει ο Jason Wang (ιδρυτής και σχεδιαστής της Questlye) από το 2004. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...