Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/01/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Questyle CMA800R

Questyle CMA800R

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο CMA800R συνδέθηκε (μέσω της εισόδου single ended) με τις πηγές αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70 και DCS Puccini U-Clock σε ρόλο μετατροπέα USB/SPDIF). Εκτός από το σύνηθες πρόγραμμα που χρησιμοποιείται παγίως για όλες τις συσκευές (συμβατικής και υψηλής ανάλυσης) χρησιμοποιήθηκε και μια σειρά από ηχογραφήσεις binaural ώστε να αξιολογηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια η δυνατότητα του ενισχυτή να δημιουργεί την αίσθηση του χώρου και να εστιάζει σωστά τις πηγές. Τα ακουστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο των ακροάσεων ήταν τα Grado RS2.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας τον ενισχυτή της Questyle είναι αυτή της απόλυτης απουσίας του από το υπόβαθρο της μουσικής. Στην πράξη, ο ενισχυτής έχει μηδενικό θόρυβο και δημιουργεί έντονα την εντύπωση ότι η μουσική ξεπηδά “από το πουθενά” και χάνεται σε αυτό, μια ιδιότητα η οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην περίπτωση των ακουστικών, τα οποία επιτρέπουν ακόμη και στον ελάχιστο θόρυβο να γίνει αντιληπτός. Η απουσία θορύβου επιτρέπει στο σύστημα ενισχυτή/ακουστικών να αποδώσει άψογα την δυναμική αντίθεση του προγράμματος και οι πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης που διαθέτει ο ενισχυτής ακυρώνουν κάθε συζήτηση περί συμπίεσης των κορυφώσεων. Εδώ, το όριο της στάθμης το θέτουν, αρχικώς, η ασφάλεια του ακροατή και, στη συνέχεια τα ίδια τα ακουστικά. Ο ενισχυτής είναι εντελώς αμέτοχος.

Questyle CMA800R Questyle CMA800R

Σε ό,τι αφορά την τονική ακρίβεια, η υποκειμενική άποψη που σχηματίζει κανείς συμβαδίζει, όπως αποδείχθηκε, με τις μετρήσεις. Ο ενισχυτής έχει πολύ χαμηλές παραμορφώσεις και πρακτικώς επίπεδη απόκριση συχνότητας σε όλο το χρήσιμο φάσμα μιας ηχογράφησης στα 192kHz, επομένως η ουδετερότητα που “ακούει” κανείς αντανακλά την πραγματικότητα: Ο CMA800R δεν εισάγει κανενός είδους χαρακτήρα και όντας διαφανής κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε καλός ενισχυτής ακουστικών: Αφήνει τα ίδια τα ακουστικά να δώσουν τον, όποιο, χαρακτήρα στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που είδαμε να γίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της δοκιμής. Το σύστημα, με τα RS2, κατέβηκε άνετα πολύ χαμηλά χωρίς το παραμικρό ίχνος υπερβολής, δεν δημιούργησε ποτέ αίσθημα καταπίεσης και παρέμεινε ομοιογενές και ξεκούραστο. Ακόμη και υπερβολικά, ως προς την συγκεκριμένη περιοχή, έργα που φορτώνουν άσχημα τον χώρο όταν ακούγονται από ηχεία, εμφανίστηκαν ισορροπημένα, επιβλητικά αλλά ποτέ εκτός ορίων, δημιουργώντας ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης. Γενικότερα, οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με λεπτομέρεια, σωστό όγκο και κλίμακα μεγέθους (σε ηχογραφήσεις με ακουστικά όργανα) ενώ τα ρυθμικά μέρη εμφανίστηκαν δεμένα, γρήγορα και ίσως ελάχιστα “αυστηρά”, ένα χαρακτηριστικό οικείο το οποίο οφείλεται στα Grado.
Η μεσαία περιοχή ήταν, επίσης λεπτομερής, ευχάριστη, με ισορροπημένη φωτεινότητα και σαφή αίσθηση διαφάνειας. Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι “ακούει τα πάντα”, αίσθηση η οποία, μάλλον, δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα και ότι βρίσκεται πολύ κοντά ή και μέσα στο μουσικό γεγονός (αναπόφευκτη αίσθηση λόγω των ακουστικών), ωστόσο ο τρόπος που αναπαράγεται ο αέρας της ηχογράφησης είναι τέτοιος που παραμείνει πάντα ικανοποιημένος ακόμη και σε μακρόχρονες ακροάσεις. Οι φωνές είχαν εξαιρετική παρουσία, ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας και ήταν εξαιρετικά λεπτομερείς τόσο ως προς την άρθρωση όσο και ως προς την απόδοση των ηχοχρωμάτων.
Η ανώτερη περιοχή είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού του ενισχυτή. Η αίσθηση της έκτασης και της άνεσης στην περιγραφή, συνδυάστηκαν με ισορροπημένα φωτεινή παρουσία και μια άκοπη παράθεση του αρμονικού πλούτου σε ένα αποτέλεσμα το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό. Τα RS2 δεν είναι ακουστικά που ανεβαίνουν πολύ ψηλά (δείχνουν σαφώς τα χρόνια τους στον τομέα αυτό), εντούτοις, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι ο ενισχυτής δεν τα περιόρισε καθόλου, αντιθέτως, φάνηκε να τα αξιοποιεί πλήρως, όπως θα περίμενε κανείς από μια συσκευή της οποίας το εύρος ξεπερνά τα 200kHz. Ακροάσεις αρχείων υψηλής ανάλυσης αναδείχθηκαν εύκολα όντας ακόμη πιο λεπτομερείς και ξεκούραστες.

Με συμβατικές δικαναλικές ηχογραφήσεις, η εικόνα που δημιούργησε το σύστημα ήταν μεν καλή σε ότι αφορά τον διαχωρισμό των ηχητικών αντικειμένων στον οριζόντιο άξονα αλλά παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο, αφήνοντας, απλώς... υπονοούμενα για το τι μπορεί να πετύχει ο ενισχυτής (ο οποίος έχει εξαιρετική ομοιότητα καναλιών). Ακροάσεις υλικού binaural έδειξαν ότι τα υπονοούμενα είχαν βάση: Το σύστημα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ικανό να δημιουργήσει την αίσθηση του τρισδιάστατου χώρου και, κάτω από προϋποθέσεις να εστιάσει με σωστή προοπτική μια φυσιολογική στερεοφωνική εικόνα με σωστή αίσθηση βάθους, καθώς ο ανύπαρκτος θόρυβος και οι πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα μικροδυναμικών συνέτειναν στο να δημιουργηθούν ηχητικές εικόνες με εξαιρετική λεπτομέρεια και ρεαλισμό.

Τελικώς...

...η προσεγμένη κατασκευή και η σημασία στη λεπτομέρεια που φαίνεται ότι έχει δώσει η Questyle κατά την σχεδίαση και την υλοποίηση του CMA800R έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα: Ο ενισχυτής είναι εξαιρετικά διαφανής, δεν αφήνει ηχητικό αποτύπωμα στην συνολική ηχητική ταυτότητα του συστήματος και αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των ακουστικών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά συνεπή συσκευή, η οποία -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- θέτει το επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και, προφανώς, προτείνεται ανεπιφύλακτα!