Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

STREAMER/ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Τα ασύρματα ηχεία είναι μαζί μας αρκετό καιρό, αλλά αυτό που λείπει, ίσως, από τον χώρο, είναι η εκπροσώπηση μεγάλων ονομάτων της βιομηχανίας σε ικανό αριθμό ώστε να καθορίζεται, με σχετική σαφήνεια, η έννοια ενός τέτοιου προϊόντος με υψηλές επιδόσεις. Η παρατήρηση αυτή έχει κάποια σημασία, επειδή στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι όταν η βιομηχανία του audio άφησε τμήματα της αγοράς να εξελιχθούν ερήμην της, το αποτέλεσμα ήταν πολύ μακριά από το επιθυμητό. Πάρτε για παράδειγμα τα ηχεία για υπολογιστές (αυτό που ευγενικά αποκαλούμε, σήμερα desktop audio). Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές ηχείων σνόμπαραν συστηματικό τον χώρο και το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε: Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να διαχυθεί η γνώση ότι ένα πραγματικά καλό ηχείο για τέτοιες εφαρμογές έχει σοβαρές σχεδιαστικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και ότι αυτό συνεπάγεται κάποιο κόστος.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο χώρος δεν την πάτησε με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση των ασύρματων ηχείων. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν παραδοσιακοί κατασκευαστές που υποστήριξαν την ιδέα και, σήμερα, μπορεί να βρει κανείς στην αγορά ηχεία από εταιρίες με σημαντικό ειδικό βάρος. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερους κατασκευαστές στον χορό; Ασφαλώς ναι, επειδή ένα καλό ασύρματο ηχείο είναι, καταρχήν, ένα καλό ηχείο.

Στην βάση αυτή, ολοκληρωμένες προσπάθειες όπως της Electrocompaniet η οποία έχει φτιάξει ένα ειδικό brand name κάτω από το οποίο προωθεί τα ασύρματα/multi room συστήματά της είναι ευπρόσδεκτες. Η σειρά EC Living των Νορβηγών περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή τρία προϊόντα για τον τελικό χρήστη,το ασύρματο streamer RENA S-1, το combo ενισχυτή streamer RENA SA-1 και το σύστημα ασύρματων ηχείων TANA, το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο της δοκιμής αυτής, ενώ διαθέτει και μια αρκετά μεγάλη ποικιλία προϊόντων για την υποστήριξη όσων σχεδιάζουν custom κατασκευές.
Η αρχιτεκτονική του TANA είναι ενδιαφέρουσα. Αποτελείται από δύο διαφορετικά προϊόντα, το TANA SL-1, ένα ασύρματο ηχείο με ενσωματωμένο streamer, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, μόνο του, για την ηχητική κάλυψη ενός χώρου, και το TANA L-1, ένα ασύρματο ηχείο το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο να λειτουργεί μαζί με το SL-1 ώστε να δημιουργεί είτε ένα δικαναλικό σύστημα είτε ένα πλήρες σύστημα multiroom.
Πέρα από την κάλυψη των συμβατικών της υποχρεώσεων, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες ενός ασύρματου συστήματος, με το TANA, η Electro δεν χάνει την ευκαιρία να μεταφέρει στην συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών μερικές από τις ιδέες που την έχουν κάνει θρυλική: Στο λιτό design, προσθέστε έναν κλασικό γραμμικό ενισχυτή, βασισμένο στο κύκλωμα των “μεγάλων” της ενισχυτών, ψηφιακή επεξεργασία και αντιστάθμιση, καλές δυνατότητες σύνδεσης, εύκολη εγκατάσταση και ένα, αντιστοίχως, εύχρηστο app για την διαχείριση της μουσικής και θα έχετε μια γενική εικόνα. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...