Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

STREAMER/ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Τα TANA είναι μικρά σε διαστάσεις ηχεία, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν οπουδήποτε, καθώς με ύψος 250 χιλιοστά και τετράγωνο ίχνος (περίπου 180x180 χιλιοστά) καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο. Η Electrocompaniet έχει σχεδιάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα, από αισθητικής άποψης, καμπίνα, κατασκευασμένη από αλουμίνιο, με μαύρη ακριλική επιφάνεια στο επάνω μέρος, όπου ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από βασικές λειτουργίες ενεργοποιούμενες από φωτιζόμενους διακόπτες αφής (on/off, στάθμη και κατάσταση δικτύου). Οι πλευρικές επιφάνειες και η μπάφλα είναι καλυμμένες με ύφασμα και ένα μεταλλικό τελείωμα (με τρεις λωρίδες) στο κάτω μέρος, δίνει χαρακτήρα στο ηχείο και είναι διαθέσιμο σε τρία χρώματα, χαλκού, ασημί και μαύρο.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Η Electrocompaniet έχει καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια να κρύψει “το ηχείο” στο TANA. Η σχεδίαση είναι λιτή, με πολύ καλές επιλογές υλικών. Η οριζόντια επιφάνεια του SL-1 διαθέτει διακόπτες αφής για τον έλεγχο των βασικών λειτουργιών.

Είναι προφανές, ότι η Electrocompaniet κάνει ότι μπορεί ώστε το TANA να μην “φαίνεται” ηχείο και τα έχει καταφέρει, κατά την άποψή μου, πολύ καλά.
Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, τα δύο ηχεία (SL-1 και L1) είναι, φυσικά πανομοιότυπα αλλά οι διαφορές τους εντοπίζονται στην πίσω πλευρά. Το SL-1 προσφέρει ένα πακέτο συνδέσεων στο οποίο περιλαμβάνονται οπτική και ομοαξονική είσοδος S/PDIF, για άμεση σύνδεση συμβατικών ψηφιακών πηγών, μία θύρα USB τύπου Α όπου μπορούν να συνδεθούν αποθηκευτικά μέσα (σκληροί δίσκοι και μνήμες) καθώς και θύρα Ethernet για την ενσύρματη σύνδεση του ηχείου στο οικιακό δίκτυο. Υπάρχει, ακόμη, και μια είσοδος Link, η οποία, σύμφωνα με την εταιρία, προορίζεται για μελλοντική χρήση. Απουσιάζει, περιέργως, μια αναλογική είσοδος, η οποία θα έλυνε τα χέρια όσων έχουν αντίστοιχες πηγές ή θα ήθελαν να μοιράσουν το σύστημά τους σε πολλά δωμάτια. To L-1, δεν περιλαμβάνει εισόδους ή θύρες για την σύνδεση με τον εξωτερικό κόσμο, καθώς η μόνη του δυνατότητα είναι να συνδεθεί ασύρματα με ένα LS-1, επομένως το μόνο που βρίσκει κανείς στην πίσω πλευρά είναι ο ρευματολήπτης.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Τα δύο ηχεία, SL-1 και L-1 ξεχωρίζουν από την πίσω πλευρά τους. Το SL-1 περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδοχές σύνδεσης, ενώ το L-1 μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως slave, ασύρματα συνδεδεμένο με SL-1. Μέχρι 6 L-1 μπορούν να λειτουργήσουν στο ίδιο δίκτυο ώστε να υλοποιηθεί ένα σύστημα multiroom.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Θύρα USB, για την σύνδεση αποθηκευτικών συσκευών, συμβατικές ψηφιακές είσοδοι (οπτική και ομοαξονική) και θύρα Ethernet για την ενσύρματη σύνδεση στο οικιακό δίκτυο. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι θα ήθελαν και μια αναλογική είσοδο. Σημείο άξιο προσοχής η “ρηχή” ψύκτρα.

Το TANA είναι χτισμένο γύρω από ένα ενεργό ηχείο δύο δρόμων δύο μεγαφώνων. Η Electrocompaniet χρησιμοποιεί ένα τουίτερ μαλακού θόλου 3/4 της ίντσας για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και ένα μιντ/γούφερ με κώνο 5.25 ιντσών από ανθρακονήματα, το οποίο φορτίζεται από bass reflex, η οπή εκτόνωσης του του οποίου βρίσκεται στην μπάφλα, για την απόδοση των μεσαίων και των χαμηλών. Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από παθητικό φίλτρο διαχωρισμού συχνοτήτων, του οποίου προηγείται ένας τελικός ενισχυτής με στάδιο εξόδου AB και ισχύ 150W (κάθε ηχείο έχει τον δικό του ενισχυτή). Το στάδιο εξόδου του ενισχυτή φαίνεται να είναι βασισμένο στο αντίστοιχο στάδιο εξόδου του ολοκληρωμένου ECI 6 (και του παλαιότερου ECI 5) της Electrocompaniet, καθώς χρησιμοποιεί ένα συμπληρωματικό ζεύγος διπολικών ημιαγωγών της ON (MJW1302A/MJW3281A). Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το ηχείο κομψό και με μικρό βάθος, οι Νορβηγοί έχουν χρησιμοποιήσει ψύκτρα με πολλά πτερύγια και ρηχούς αυλούς. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Τα TANA βασίζονται σε ένα τουίτερ μαλακού θόλου 3/4 της ίντσας για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων. Ακριβώς δίπλα, φαίνεται το bass reflex.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μεγάφωνο 5.25 ιντσών με κώνο από ανθρακονήματα.

Ο ενισχυτής συνοδεύεται από έναν ψηφιακό επεξεργαστή για τον οποίο η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες, πέρα από το γεγονός ότι πραγματοποιεί υπολογισμούς στα 32-bit (με λίγη προσοχή, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι πρόκειται για κάποιο τσιπ της Analog Devices) και έναν μετατροπέα d/a ο οποίος λειτουργεί στα 24-bit/192kHz και προέρχεται (κατά πάσα πιθανότητα) από την Burr Brown. Το ψηφιακό κομμάτι του ηχείου διαχειρίζεται τα σήματα από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους και τα stream από το δίκτυο και είναι συμβατό με όλα τα δημοφιλή φορμά PCM (μεταξύ των οποίων WAV, FLAC και ALAC) με sample rates μέχρι 24/192 καθώς επίσης και DSD μέχρι 2x. Η ασύρματη σύνδεση μεταξύ των ηχείων επιτρέπει το streaming μέχρι 24/96. H τροφοδοσία του ηχείου βασίζεται σε μια διακοπτική διάταξη (εντελώς λογική επιλογή με βάση την μεγάλη ισχύ του ενισχυτή και το μικρό μέγεθος του ηχείου) και ο κάθε τελικός χρησιμοποιεί ένα πυκνωτικό φίλτρο με συνολική χωρητικότητα 6.000μF.
Ο χειρισμός του TANA γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής (EC Remote) η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές OS και Android. Επιπροσθέτως, αφού ολοκληρώσει την εγκατάσταση, ο χρήστης μπορεί να δει το TANA ως πόρο του δικτύου του και να το προσπελάσει με έναν συμβατικό web browser από οποιονδήποτε υπολογιστή. Μέσα από την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συνδρομητικών υπηρεσιών (Tidal, Spotify, Qobuz), ελεύθερο διαδικτυακό ραδιόφωνο (με έναν τεράστιο αριθμό presets στα οποία η Ελλάδα εκπροσωπείται εξαιρετικά με πολλούς σταθμούς) και μέσα από τους τοπικούς πόρους. Στους τελευταίους, περιλαμβάνονται εκτός από τα μέσα αποθήκευσης που συνδέονται απευθείας στο SL-1, συσκευές NAS/NFS, συσκευές που μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον client/server Samba, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως UPnP Renderer από μια εφαρμογή που έχει δυνατότητα να λειτουργήσει ως UPnP Client.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Ο τελικός ενισχυτής που χρησιμοποιούν τα ΤΑΝΑ βασίζεται στο κύκλωμα των ολοκληρωμένων της σειράς ECI της Electrocompaniet. Χρησιμοποιούν ένα ζεύγος συμπληρωματικών διπολικών ημιαγωγών, σε τάξη ΑΒ.

Electrocompaniet EC Living Tana SL-1/L1

Αυτό είναι το πλήρες πακέτο των ηλεκτρονικών του SL-1. H κάθετη πλακέτα είναι το διακοπτικό τροφοδοτικό και επάνω της συνδέονται ο τελικός ενισχυτής (μέσον) και ο ψηφιακός επεξεργαστής (αριστερά).