Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/10/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΦΙΛΤΡΟ/ΖΥΓΟΣ ΓΕΙΩΣΗΣ/ΚΑΛΩΔΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ

Synergistic Research
PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Galileo UEF.

Το κορυφαίο καλώδιο τροφοδοσίας της Synergistic είναι μια ιδιαίτερα βαριά αλλά μετρίως άκαμπτη κατασκευή κάτι που δικαιολογείται από την ίδια την δομή της. Κάθε καλώδιο αποτελείται από εννέα διαφορετικούς αυτόνομους κλάδους, “αυτόνομους” με την έννοια ότι περιλαμβάνουν, εκτός από τον αγωγό καθαυτό, την θωράκιση, το διηλεκτρικό και το εξωτερικό περίβλημα. Οι κλάδοι δεν είναι ίδιοι ως προς την σύνθεση και την κατασκευή. Το κάθε Galileo UEF περιλαμβάνει πέντε κλάδους “Silver Matrix”, οι οποίοι αποτελούνται από ένα πλέγμα μονοκρυσταλλικών αγωγών από άργυρο με χάλκινο πυρήνα, ασημένια θωράκιση και διηλεκτρικό τεφλόν (PTFE), έναν κλάδο “4tg Gen-Tricon”, με αγωγούς από άργυρο και χαλκό και διηλεκτρικό τεφλόν και τρεις κλάδους “Silver Air”, οι οποίοι χρησιμοποιούν αγωγούς από καθαρό (99,9999%%) μονοκρυσταλλικό άργυρο, διηλεκτρικό αέρα και θωράκιση η οποία βασίζεται στην τεχνολογία UEF της εταιρίας. Οι “Silver Air” κατασκευάζονται με το χέρι στο εργοστάσιο της εταιρίας και η πλέξη όλων των κλάδων του συνολικού καλωδίου γίνεται, επίσης με το χέρι. Η εταιρία αναφέρει ότι η κατασκευή του καλωδίου διαφοροποιείται ανάλογα με το αν η συσκευή που θα τροφοδοτήσει είναι ψηφιακή ή αναλογική.
Η δομή και μόνο των αγωγών, δικαιολογεί το μεγάλο βάρος και την διατομή του Galileo UEF, αλλά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα... περιφερειακά του. Εδώ περιλαμβάνεται ένα ενεργό σύστημα θωράκισης (Active UEF EM Cell) το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε έναν κύλινδρο από ανθρακονήματα και έχει το δικό του τροφοδοτικό, σημεία σύνδεσης για τα tuning bullets καθώς και μια έξοδος για σύνδεση του καλωδίου με τον ζυγό γείωσης της εταιρίας (αν χρησιμοποιείται). Η τεχνολογία UEF (Uniform Energy Technology) χρησιμοποιείται εδώ και καιρό σε καλώδια της εταιρίας (αλλά και σε άλλα προϊόντα της, όπως οι ασφάλειες) και αφορά την θωράκιση από εξωγενείς θορύβους χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Ο τερματισμός του καλωδίου γίνεται με custom ακροδέκτες της Synergistic (G07). Ο ρευματολήπτης είναι Schuko με επαφές από χρυσό) και ο ρευματοδότης IEC15, κατάλληλος για παροχή ρεύματος 15 ή 20Α.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Το πακέτο της δοκιμής περιελάμβανε το καλώδιο τροφοδοσίας Galileo UEF, το φίλτρο τροφοδοσίας PowerCell 12 UEF SE και τον ζυγό γείωσης Active Ground Block SE.

PowerCell 12 UEF SE.

Το PowerCell 12 UEF SE είναι το κορυφαίο φίλτρο γραμμής της Synergistic Research. Βασίζεται σε μια δέσμη τεχνολογιών που έχει αναπτύξει η εταιρία με στόχο την μείωση του θορύβου (χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων), η οποία περιλαμβάνει, καταρχήν, την ήδη γνωστή από το Galileo UEF, Αctive UEF EM Cell, καθώς και την τεχνολογία ULF. Η τεχνολογία ULF (Ultra Low Frequency Field) βασίζεται σε μια γεννήτρια η οποία παράγει έναν συνδυασμό πολύ χαμηλών συχνοτήτων (στις οποίες περιλαμβάνεται και η θεμελιώδης συχνότητα Schumann, στα 7.83Hz). Αν ερμηνεύουμε σωστά τα γραφόμενα (τα οποία πάντως δεν βρίθουν τεχνικών λεπτομερειών), η αρχή λειτουργίας του ταλαντωτή ULF βασίζεται στην παρατήρηση ότι ο θόρυβος υψηλών συχνοτήτων ο οποίος συνδέεται με τα ηλιακά φαινόμενα, μεταβάλλεται ακολουθώντας την διαδοχή της νύχτας και της ημέρας με τρόπο που σχετίζεται με την ένταση ενός φαινομένου που ονομάζεται συντονισμός Schumann. Πληροφορίες για το φαινόμενο αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ, αλλά η ουσία, σε ό,τι αφορά το PowerCell βρίσκεται στο ότι το τελευταίο μπορεί να παράγει έναν συνδυασμό πολύ χαμηλών συχνοτήτων που έχει ως αποτέλεσμα -σύμφωνα με την εταιρία- την μείωση της επίδρασης του θορύβου των υψηλών συχνοτήτων συνολικά, στην απόδοση του συστήματος.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Αν και το σασί του PowerCell 12 φαίνεται απλό, στην πραγματικότητα έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να επικαλυφθεί με υλικό τεχνολογίας UEF. μέσα από την διαφανή επιφάνεια φαίνεται η καλωδίωση των ρευματοδοτών (δύο ομάδες των έξι, ανά δύο παράλληλα.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Συνολικά, υπάρχουν διαθέσιμοι δώδεκα ρευματοδότες τύπου Schuko. Η είσοδος της συσκευής υλοποιείται με βύσμα PowerCon της Neutrik.

Το σασί του PowerCell έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να αποκτήσει μια επικάλυψη από υλικό UEF (για πρόσθετη θωράκιση από τις παρεμβολές υψηλών συχνοτήτων) και περιλαμβάνει μια συστοιχία από έξι φίλτρα Active UEF EM Cell, πέντε αναδιπλωμένα σε κυλινδρικές θήκες από ανθρακονήματα και ένα αναπτυγμένο ως επιφάνεια κάτω από αυτά. Αν αντιληφθήκαμε σωστά τις περιγραφές της εταιρίας και τα σχετικά διαγράμματα, το επίπεδο φίλτρο χρησιμοποιείται για την συνολική παροχή (την είσοδο της συσκευής), ένα κυλινδρικό φίλτρο χρησιμοποιείται στην γραμμή των γειώσεων (η οποία καταλήγει σε έναν ζυγό γείωσης κατασκευασμένο από καθαρό άργυρο (99,995%), με τα τέσσερα που απομένουν να μοιράζονται ένα ανά τρεις γραμμές φάσης και ένα ανά τρεις γραμμές ουδέτερου, δημιουργώντας έτσι δύο ομάδες των έξι ρευματοδοτών στην πίσω πλευρά. Αυτή η δομή επιτρέπει στον χρήστη να διαχωρίσει τις αναλογικές από τις ψηφιακές συσκευές αναθέτοντας σε διαφορετικά φίλτρα τους θορύβους κάθε κατηγορίας.
Οι αγωγοί που χρησιμοποιούνται σε όλες τις συνδέσεις είναι οι Silver Matrix της Synergistic με διάμετρο 3mm.Το ηλεκτρονικό κομμάτι της συσκευής περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τροφοδοτικά (με custom μετασχηματιστές και πυκνωτές “Quantum” της εταιρίας) τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για την τροφοδοσία των ενεργών EM Cells όσο και για την λειτουργία του ταλαντωτή ULF. Οι δώδεκα ρευματοδότες είναι τύπου Schuko της Synergistic (Blue UEF) ενώ το καλώδιο τροφοδοσίας της συσκευής είναι ένα Atmosphere Level 3 PowerCell τερματισμένο με ρευματολήπτη Schuko και ρευματοδότη PowerCon της Neutrik (κατάλληλο για παροχές 32Α). Η τηκτή ασφάλεια της συσκευής είναι η SR Blue της εταιρίας.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Το Active Ground Block περιλαμβάνει ένα μεγάλης διατομής χάλκινο ζυγό με 44 υποδοχές στις οποίες μπορούν να οδηγηθούν οι γραμμές γείωσης όλων των συσκευών του συστήματος. Επίσης, εδώ μπορούν να συνδεθούν και τα καλώδια της Synergistic που διαθέτουν τον ανάλογο ακροδέκτη.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Τα βύσματα των ειδικών καλωδίων που προσφέρει η εταιρία είναι πολύ καλής ποιότητας και εξασφαλίζουν άριστη σύνδεση με τον ζυγό.

Active Ground Block SE.

Στην πράξη, το Active Ground Block SE είναι ένας κοινός κόμβος γείωσης για όλες τις συσκευές του συστήματος, μια προσπάθεια για την υλοποίηση μιας γείωσης τύπου “αστέρα”, προσέγγιση η οποία θεωρείται ως η ιδανική καθώς ελαχιστοποιεί το ρεύμα που διαρρέει τους αγωγούς γείωσης και αποκλείει την πιθανότητα δημιουργίας βρόχων που παράγουν θόρυβο. Από πλευράς κατασκευαστικής, μια τέτοια ιδέα δεν κρύβει δυσκολίες. Το μόνο που απαιτείται είναι μια χαμηλής αντίστασης σύνδεση με κάθε συσκευή, κάτι το οποίο, στην περίπτωση του Active Ground Block, εξασφαλίζεται με έναν ζυγό από χαλκό ο οποίος διαθέτει 44 υποδοχές των 2mm όπου συνδέονται ειδικά καλώδια από όλα τα μέρη του συστήματος που μπορούν να γειωθούν. Εδώ περιλαμβάνονται τα σασί όλων των συσκευών, οι γειώσεις λειτουργίας των κυκλωμάτων καθώς επίσης και οι ειδικές έξοδοι γείωσης των καλωδίων της Synergistic (όπως αυτές που διαθέτουν τα Galileo UEF). Για τον σκοπό αυτό η εταιρία προσφέρει μια ιδιαίτερα εκτεταμένη συλλογή από προσαρμογείς με βύσματα κάθε είδους. Είναι πραγματικά δύσκολο να μην βρεις αυτό που χρειάζεσαι.
Πέρα από την προφανή λειτουργία της γείωσης, το Active Block SE ενσωματώνει, επίσης, τις τεχνολογίες Active EM Cell (εξ ου και η προσθήκη “Active” στην ονομασία, υπάρχει ένα ακόμη παρόμοιο προϊόν χωρίς αυτή την τεχνολογία που ονομάζεται, απλώς, Ground Block) και ULF, με τον ταλαντωτή πολύ χαμηλής συχνότητας, όπως περιγράφηκε και στην περίπτωση του PowerCell 12, στην προηγούμενη ενότητα. Η τηκτή ασφάλεια της συσκευής είναι η SR Blue της εταιρίας.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Στην φωτογραφία φαίνεται η πλέξη των κλάδων του Galileo UEF. Στο επάνω μέρος, φαίνεται το περίβλημα από ανθρακονήματα για το Active UEF Cell καθώς και το σημείο από όπου γίνονται οι λήψεις για τα tuning barrels και το καλώδιο γείωσης προς το Active Ground Block.

Synergistic Research PowerCell 12 UEF SE/Active Ground Block SE/Galileo UEF.

Εδώ φαίνονται τα έξι συνολικά στοιχεία του φίλτρου, στο εσωτερικό του PowerCell. Πέντε από αυτά είναι κυλινδρικά και ένα (ακριβώς από κάτω) επίπεδο. Διακρίνονται, επίσης, τα τροφοδοτικά για την ενεργοποίηση των φίλτρων και (στο κέντρο) ο ταλαντωτής ULF).