Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/12/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Cambridge Audio Edge A

Cambridge Audio Edge A

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του Edge A περιέλαβε μετρήσεις του ολοκληρωμένου ενισχυτή και του μετατροπέα d/a. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε μια από τις single ended αναλογικές εισόδους, ενώ στην δεύτερη, η ομοαξονική ψηφιακή είσοδος και η έξοδος του προενισχυτή. br /> Στο όριο του ψαλιδισμού (0.3% THD+N), ο Edge A απέδωσε 119Wrms σε φορτίο 8Ω, τιμή που ανέβηκε στα 188Wrms όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Ο συντελεστής αύξησης της ισχύος ήταν 1.6 μια πολύ καλή επίδοση, που προδιαθέτει για αναλόγως καλές δυνατότητες οδήγησης. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε κοντά στο 370, επιβεβαιώνοντας την θέση του Self ότι η τοπολογία μετατόπισης του σημείου διάβασης διατηρεί την αντίσταση εξόδου του ενισχυτή πολύ χαμηλή.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης αποκάλυψαν ένα κύκλωμα με πολύ καλές επιδόσεις. Στο 1/3 της μέγιστης ισχύος, μετρήσαμε 0.0020% THD+N και 0.0007% THD, τιμές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ χαμηλές. Πολύ χαμηλή ήταν και η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (0.0006%). Εντυπωσιακό εύρημα, επίσης, ήταν η διατήρηση των τιμών αυτών όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Μετρήσαμε 0.0019%, 0.0007% και 0.0008% THD+N, THD και IMD/SMPTE αντιστοίχως, επίδοση η οποία ασφαλώς θα πρέπει να καταχωρηθεί στα θετικά της αξιολόγησης.
Ο θόρυβος ήταν επίσης πολύ χαμηλός. Με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε 1Wrms/8Ω, μετρήσαμε -86.6dBr(A) με την δυναμική περιοχή του ενισχυτή να φτάνει τα 102dB.
Με ωμικό φορτίο στην έξοδο, η απόκριση του ενισχυτή είναι πρακτικώς επίπεδη χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αποκοπή χαμηλά (μέχρι τα 10Hz) είναι πολύ μικρότερη από 0.1dB ενώ στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δεν ξεπερνά τα 0.2dB στα 60kHz. Με σύνθετο φορτίο, υπάρχουν κάποιες ορατές αποκλίσεις στο φάσμα, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν το 0.1dB, στην χειρότερη περίπτωση. Με βάση αυτά, ο Edge A δεν επηρεάζεται καθόλου από την διακύμανση του φορτίου που βλέπει στην έξοδο. Οι διαφορές μεταξύ των καναλιών είναι και στις δύο περιπτώσεις πολύ μικρές, κάτω από το 0.1dB.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο και ισχύ αναφοράς το 1/3 της μέγιστης ισχύος, περιλαμβάνει μια σειρά αρμονικές, όλες γύρω και κάτω από τα -110dBr, οι οποίες βαίνουν ομαλά μειούμενες σε συνάρτηση με την συχνότητα. Το τροφοδοτικό φαίνεται να εισάγει πολύ χαμηλό θόρυβο, καθώς τόσο η συνιστώσα των 50Hz όσο και τα υπόλοιπα ευρήματα βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -120dBr, τιμή από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει μέχρι σήμερα. Ψηλά, ο ενισχυτής φαίνεται να μαζεύει ελάχιστο θόρυβο, με όλες τις συνιστώσες να βρίσκονται κάτω από τα -100dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Με φορτίο 4Ω οι αλλαγές στο φάσμα φαίνεται να είναι πολύ μικρές. Υπάρχει μια μικρή αύξηση στην στάθμη των ανώτερων της τέταρτης αρμονικών (όλες παραμένουν, πάντως, κάτω από τα -110dBr) και, επίσης, εμφανής αύξηση στον θόρυβο από το τροφοδοτικό, οι συνιστώσες του οποίου παραμένουν κάτω από τα -120dBr.
Με τόσο καλές επιδόσεις σε θέματα αρμονικής παραμόρφωσης δεν είναι αξιοπερίεργο το ότι τα αντίστοιχα φάσματα της παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης είναι αναλόγως καθαρά. Με φορτίο 8Ω, η διαφορά των δύο τόνων της μέτρησης (1kHz) βρίσκεται στα -110dBr ενώ οι συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης βρίσκονται περίπου στα -110dBr και -120dBr αντίστοιχα.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης. Σήματα 19kHz/20kHz 1:1, στάθμη αναφοράς 1/3 Pmax, φορτίο 8Ω.

Με φορτίο 4Ω, το φάσμα είναι λίγο πιο “ζωηρό”, με ορατές τις συνιστώσες μέχρι και ένατης τάξης (15kHz και 24kHz), με αυτές της τρίτης τάξης να φτάνουν τα -100dBr. Η διαφορά των δύο τόνων παραμένει σε επίπεδα παρόμοια (και λίγο χαμηλότερα) της μέτρησης με φορτίο 8Ω.
Το φάσμα του θορύβου (χωρίς σήμα στην είσοδο, με ισχύ αναφοράς το 1Wrms/8Ω) δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ ήσυχη συσκευή. Οι συνιστώσες του hum διακρίνονται στην περιοχή των -100dBr και ο θόρυβος στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων είναι, επίσης, περιορισμένος.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα παραμόρφωσης ενδοδιαμόρφωσης. Σήματα 19kHz/20kHz 1:1, στάθμη αναφοράς 1/3 Pmax, φορτίο 4Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Αναφορά: 1Wrms/8Ω.

Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα, με φορτίο 8Ω, παραμένει σταθερή στο σύνολο του φάσματος μέτρησης, μεταξύ 0.005% και 0.006%. Παρόμοιες τιμές επιτυγχάνει ο ενισχυτής και με φορτίο 4Ω με την διαφορά ότι υπάρχει μια τάση αύξησης των τιμών πάνω από τα 5kΗz περίπου. Στο όριο των 20kHz μετρήσαμε 0.015%.
Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε σχέση με την ισχύ εξόδου και το φορτίο δεν κρύβει εκπλήξεις. Οι τιμές βαίνουν μειούμενες καθώς η έξοδος αυξάνεται και η εμφάνιση της υπερφόρτωσης γίνεται σε σημείο και με τρόπο αναμενόμενα. Από το σχετικό διάγραμμα κρίνοντας, ο ενισχυτής, καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές παραμόρφωσης και ισχύος που δίνει η ίδια η Cambridge (<0.002%, 1kHz, 100W/8Ω) αλλά και τα 200W/4Ω είναι ρεαλιστικά, για παραμόρφωση λίγο κάτω από το 1%.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Η αναπαραγωγή του τετραγωνικού σήματος είναι ιδιαίτερα ομαλή χωρίς το παραμικρό ορατό πρόβλημα. Με βάση αυτήν, ο χρόνος ανόδου υπολογίστηκε στα 6.16μs και ο ρυθμός ανύψωσης στα 10.7V/μs.

Thumbnail

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 20μS/Div, κατακόρυφος άξονας: 15V/Div.

H αξιολόγηση του DAC περιλαμβάνει και το στάδιο εξόδου του προενισχυτή, μαζί με το ρυθμιστικό στάθμης, το οποίο είχε τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να επιτυγχάνεται η στάθμη αναφοράς 0dBFS για 2Vrms έξοδο. Αυτό ήταν απαραίτητο διότι, χωρίς εξασθένηση, η στάθμη εξόδου του προενισχυτή προς τον τελικό ήταν τόσο υψηλή που ενεργοποιούσε την προστασία του δεύτερου.
Το ψηφιακό interface του ενισχυτή φαίνεται να κάνει καλή δουλειά στην καταστολή του jitter. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει τιμές γύρω και κάτω από τα -50dB για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος της μέτρησης, με μικρή τάση αύξησης όταν η συχνότητα του jitter γίνεται πολύ χαμηλή, κάτω από τα 10Hz.
Η γραμμικότητα του μετατροπέα είναι τυπικά καλή. Η σχετική καμπύλη διατηρεί την ιδανική της μορφή μέχρι τα -90dBFS και ο θόρυβος κάνει την εμφάνισή του στα -100dBFS. Κατά την αξιολόγηση του διαγράμματος, πρέπει κανείς να θυμάται ότι στην μέτρηση υπεισέρχεται ο εξασθενητής και το στάδιο εξόδου του προενισχυτή.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 45nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Τα low pass φίλτρα του μετατροπέα έχουν την αναμενόμενη συμπεριφορά, χωρίς σημαντικά ευρήματα στην ζώνη αποκοπής.
Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη δείχνει ένα κύκλωμα χωρίς προβλήματα. Για σήματα πολύ χαμηλής στάθμης οι τιμές που μετρήσαμε ήταν -35dB και -55dB για το σύνολο της αρμονικής παραμόρφωσης και του θορύβου (THD+N) και την αρμονική παραμόρφωση (THD) αντιστοίχως, επιδόσεις που θα πρέπει να θεωρηθούν ως καλές.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 192kHz (μπλε).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών του μετατροπέα συμβαδίζει με την πολύ καλή εικόνα που σχηματίσαμε από την μέτρηση του ενισχυτή. Ο θόρυβος του τροφοδοτικού παραμένει χαμηλός (κάτω από τα -100dBFS) και το προφίλ του θορύβου ψηλά είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που είδαμε στην μέτρηση του ενισχυτή. Η συμμετοχή του τροφοδοτικού υπολογίστηκε στα 25μVrms περίπου, τιμή σχετικώς υψηλή για “σκέτο” μετατροπέα, αλλά εδώ περιλαμβάνεται και ένα μέρος του προενισχυτή.
Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο περιλαμβάνει ευρήματα που φαίνεται να σχετίζονται κυρίως με τον θόρυβο τροφοδοσίας. Οι σχετικές συνιστώσες κινούνται στην περιοχή των -100dBu. Υπάρχουν, επίσης, ελάχιστα ευρήματα από διαμόρφωση πολύ χαμηλής συχνότητας που θα μπορούσε να αποδοθεί σε jitter, όλα κάτω από τα -120dBu, επομένως όχι άξια σχολιασμού.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Η διαφωνία των καναλιών διατηρήθηκε, τέλος, σε πολύ καλά επίπεδα, με τις σχετικές καμπύλες να βρίσκονται γύρω από τα -110dB για σημαντικό μέρος του φάσματος και να δείχνουν ήπιες ανοδικές τάσεις μετά τα 10kHz. Στην χειρότερη περίπτωση δεν ανέβηκαν πάνω από τα -90dB, στο διάστημα 100Hz-500Hz.

Thumbnail

Διαφωνία καναλιών.