Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/04/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Chord Electronics Hugo 2

Chord Electronics Hugo 2

Ο Hugo 2 ακολουθεί πιστά τις αρχές της Chord σε ό,τι αφορά την αισθητική, γεγονός που σημαίνει ότι είναι, πρακτικώς, αδύνατον να περάσει απαρατήρητος, παρά το σχετικώς μικρό μέγεθός του (130x100x21 χιλιοστά). Αν και το άνοιγμα μέσα από το οποίο φαίνεται το κύκλωμα και το χρωματικώς κωδικοποιημένο ενδεικτικό του sample rate στο οποίο έχει κλειδώσει η ψηφιακή είσοδος είναι από τα σημαντικά χαρακτηριστικά, την παράσταση κλέβουν οι σφαιρικοί διακόπτες, κατασκευασμένοι από συνθετικό, ημιδιαφανές, υλικό οι οποίοι είναι, επίσης, χρωματικώς κωδικοποιημένοι και επιτρέπουν στον χρήστη να πραγματοποιήσει μια σειρά από βασικές λειτουργίες, όπως είναι η ενεργοποίηση της συσκευής, η επιλογή της εισόδου, η επιλογή του ψηφιακού φίλτρου και η ενεργοποίηση/επιλογή του cross-feed. Όλα αυτά βρίσκονται στην οριζόντια επιφάνεια της συσκευής, την οποία συμπληρώνει ένα, επίσης, σφαιρικό, ημιδιαφανές και φωτιζόμενο ρυθμιστικό για την στάθμη εξόδου (line out και ακουστικών). Το όλο πακέτο πραγματικά ξεχωρίζει, ο Hugo 2 είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή και στις δύο εκδόσεις του (φυσικό χρώμα του αλουμινίου και μαύρο) και έρχεται σε αντίθεση με το ιδιαίτερα συντηρητικό σε εμφάνιση και αίσθηση τηλεχειριστήριο το οποίο συνοδεύει την συσκευή, είναι -όμως- πλήρες και θα λύσει τα χέρια του χρήστη όταν θα συνδέσει τον μετατροπέα σε ένα οικιακό σύστημα.

Chord Electronics Hugo 2

Ο Hugo 2 είναι μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή η οποία ακολουθεί τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές της Chord Electronics.

Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο Hugo 2 είναι πραγματικά πλήρης αποδεικνύοντας ότι η φορητότητα είναι μια μόνο πλευρά της προσωπικότητάς του. Στην πράξη, η συσκευή μπορεί να “σηκώσει” τις ανάγκες ενός τυπικού οικιακού συστήματος, περιλαμβάνοντας δύο ομοαξονικές εισόδους (υλοποιημένες σε ένα TRS 3.5mm) , μια οπτική (Toslink) και μια θύρα USB (micro USB). Το αναλογικό σήμα είναι διαθέσιμο σε δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών (TRS 6.35mm και TRS 3.5mm) και σε μια έξοδο single ended (RCA) η οποία, κατ΄επιλογήν, μπορεί να είναι ρυθμιζόμενη ως προς την στάθμη ή να λειτουργεί ως line level (3V). Το ψηφιακό τμήμα του Hugo 2 μπορεί να διαχειριστεί όλη το εύρος των διαθέσιμων, σήμερα, sample rates. Μέσω της θύρας USB μπορεί να πραγματοποιηθεί streaming μέχρι 32-bit/786kHz (PCM) και DSD512 (DSD 8x), ενώ οι συμβατικές ψηφιακές είσοδοι μπορούν να δεχτούν σήματα μέχρι 32/384 (ομοαξονικές) και 24/192 (οπτική). Η Chord δεν δίστασε να εξοπλίσει τον Hugo 2 και με τον ρυθμό λειτουργίας dual data, έτσι ώστε με την ταυτόχρονη χρήση και των δύο ομοαξονικών εισόδων (από κάποια πηγή που υποστηρίζει παρόμοια σύνδεση) να είναι δυνατή η μεταφορά σημάτων 32/768 μέσω σύνδεσης S/PDIF. Το ασύρματο streaming βασίζεται σε τεχνολογία Bluetooth με codec aptX και μπορεί να ανέβει μέχρι τα 16-bit/48kHz. Μία δεύτερη θύρα USB επιτρέπει την σύνδεση με ένα εξωτερικό τροφοδοτικό, για την φόρτιση της μπαταρίας, η οποία μπορεί να γίνεται και με την συσκευή σε λειτουργία, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να χρησιμοποιεί τον Hugo 2 είτε με μπαταρίες είτε με τροφοδοσία μέσω του δικτύου.

Το εσωτερικό του Hugo 2 δεν έκρυβε εκπλήξεις, από την στιγμή κατά την οποία η Chord έχει δώσει αρκετές λεπτομέρειες για την δομή του. Όπως και στις υπόλοιπες ψηφιακές συσκευές της, έτσι και εδώ, δεν χρησιμοποιούνται ειδικά ολοκληρωμένα ούτε για το ψηφιακό interface, ούτε για το DSP, αλλά ούτε και για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό. Την σύνδεση του μετατροπέα με τις ψηφιακές πηγές έχει αναλάβει ένας μικροεπεξεργαστής της Atmel, ενώ τους αλγόριθμους για την επεξεργασία του σήματος έχει αναλάβει ένα FPGA της Xilinx. Εδώ, “τρέχει” το φίλτρο WTA (Watts Transient Alignment) το οποίο υλοποιεί, στην πράξη, τις απόψεις του Rob Watts σε σχέση με το πώς θα πρέπει να υλοποιούνται τα ψηφιακά φίλτρα.

Chord Electronics Hugo 2

Οι βασικοί χειρισμοί γίνονται με την βοήθεια τεσσάρων ημιδιαφανών διακοπτών με χρωματική κωδικοποίηση. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ψηφιακό φίλτρο, την είσοδο, να ενεργοποιήσει το crossfeed και να ενεργοποιήσει την συσκευή. Έχει στην διάθεσή του δύο θύρες USB, από τις οποίες η μία χρησιμοποιείται για το streaming από υπολογιστή ενώ η δεύτερη για την φόρτιση/τροφοδοσία.

Chord Electronics Hugo 2

Το ρυθμιστικό στάθμης ακολουθεί την αισθητική των διακοπτών, όντας σφαιρικό και φωτιζόμενο. Το χρώμα αλλάζει, ανάλογα με την στάθμη.

Όσοι έχουν διαβάσει, σχετικώς, θα γνωρίζουν ότι ο Watts θεωρεί το μήκος (ή τον αριθμό των taps) ενός ψηφιακού φίλτρου ως την σημαντικότερη παράμετρο για την τελική ηχητική απόδοση του μετατροπέα. Για τον λόγο αυτό, υπό την καθοδήγησή του, η Chord χρησιμοποιεί φίλτρα με πολύ μεγάλα μήκη. Ήδη ο DAC64 είχε φίλτρα με 1024 taps ενώ η αύξηση ήταν, διαχρονικά, συνεχής, με τον QuteHD να φθάνει τα 10.240 και τον QBD76HD τα 18.432 taps. Καθώς η τεχνολογία των FPGA εξελίσσεται και η πυκνότητά τους σε βαθμίδες αυξάνεται, ο Watts χρησιμοποιεί, πλέον, φίλτρα με πάνω από 1.000.000 taps (στο M Scaler). Στην περίπτωση του Hugo 2 χρησιμοποιεί WTA με 49.152 συντελεστές. Η συγκεκριμένη υλοποίηση υλοποιείται με 45 πυρήνες DSP του Xilinx (στα 208ΜΗz), περιλαμβάνει δύο στάδια με oversampling 16x το κάθε ένα και επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει φίλτρα που εκμεταλλεύονται αυτή την δομή. Ο μετατροπέας περιλαμβάνει τέσσερις επιλογές, ως συνδυασμό ενός ή δύο σταδίων WTA (16x και 256x) και της εφαρμογής ή όχι ενός φίλτρου υψηλών συχνοτήτων, το οποίο είναι βελτιστοποιημένο για αναπαραγωγή αρχείων DSD. Ο Watts είναι επίσης θερμός υποστηρικτής της “βαριάς” μορφοποίησης θορύβου (noise shaping) και ο Hugo 2 τρέχει ένα noise-shaper 7ης τάξης. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται στο ψηφιακό πεδίο σε βήματα του 1dB. Δύο πυρήνες DSP του FPGA, τέλος, είναι επιφορτισμένοι με τα φίλτρα του cross-fade, τα οποία τρέχουν στα 48-bit και προσφέρουν τρεις επιλογές, κάθε μια από τις οποίες έχει ισχυρότερη επίδραση. Η καταστολή του εισερχόμενου jitter γίνεται με την βοήθεια ενός ψηφιακού PLL (DPLL).

Chord Electronics Hugo 2

Ο Hugo 2 προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εισόδων, στο οποίο περιλαμβάνονται δύο ομοαξονικές και μια οπτική (εκτός της θύρας USB). Υπάρχουν δύο έξοδοι για ακουστικά και μια στάθμης line.

Chord Electronics Hugo 2

Το εσωτερικό της συσκευής φαντάζει λιτό αλλά είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Μεγάλο χώρο καταλαμβάνουν, φυσικά, οι επαναφορτιζόμενοι συσσωρευτές. Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το DSP, στο μέσον ο μετατροπέας d/a και δεξιά το αναλογικό τμήμα.

Η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται με ένα κύκλωμα αποτελούμενο από διακριτά εξαρτήματα, κυρίως flip-flop και βρίσκεται μέσα στον βρόχο του noise-shaper. Ο χρονισμός του γίνεται από ένα τοπικό clock στα 104MHz ώστε να ελαχιστοποιείται το jitter το οποίο οφείλεται στο noise-shaping. Η Chord ονομάζει το κύκλωμα αυτό Pulse Array και διάφορες εκδόσεις του χρησιμοποιούνται σε συσκευές της εδώ και κάποια χρόνια. Ο Hugo 2 βασίζεται σε Pulse Array 10 στοιχείων (ενώ ο κορυφαίος Dave χρησιμοποιεί Pulse Array 20 στοιχείων). Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι, εδώ, η επιλογή της Chord σε ότι αφορά το στάδιο εξόδου του Hugo 2. Αυτό, αποτελείται από διακριτούς ημιαγωγούς και περιλαμβάνει ελάχιστα εξαρτήματα στον δρόμο του σήματος. Από τις περιγραφές που δίνει η ίδια η εταιρία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει να κάνει με ένα στάδιο εξόδου push-pull το οποίο λειτουργεί σε τάξη Α για φορτία 300Ω και μπορεί να αποδώσει 5Vrms με ρεύμα κορυφής 500mA. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Watts, το στάδιο εξόδου χρησιμοποιεί διπλό (nested) βρόχο ανάδρασης, μια επιλογή η οποία επιτρέπει στα πλεονεκτήματα της αρνητικής ανάδρασης να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος (μέχρι τα 20kHz) και εξασφαλίζει σταθερή συμπεριφορά σε θέματα παραμόρφωσης, ανεξαρτήτως του φορτίου που θα συνδεθεί στην έξοδο.
Η τροφοδοσία του Hugo 2 γίνεται από δύο επαναφορτιζόμενους συσσωρευτές ιόντων λιθίου των 2.600mAh, οι οποίοι φορτίζονται από ένα εξωτερικό φορτιστή των 2Α. Η αυτονομία της συσκευής είναι πάνω από 7 ώρες, όπως αναφέρει η Chord και ο χρόνος φόρτισης είναι περίπου 4 ώρες. Ο Hugo 2 μπορεί να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της φόρτισης.

Chord Electronics Hugo 2

Ένας μικροεπεξεργαστής της Atmel έχει αναλάβει το interfacing με την θύρα USB. Την ψηφιακή επεξεργασία του σήματος, η οποία περιλαμβάνει το WTA, την ρύθμιση της στάθμης, το crossfeed και το noise shaping, υποστηρίζει ένα FPGA της Xilinx.

Chord Electronics Hugo 2

Αυτός είναι ο μετατροπέας d/a με την αρχιτεκτονική Pulse Array της Chord. Διακρίνονται τα flip-flop που απαρτίζουν την βάση της λειτουργίας του, καθώς και κρύσταλλος που χρησιμοποιείται για τον χρονισμό τους.

Chord Electronics Hugo 2

Το αναλογικό στάδιο μαζί με τον ελεγκτή για την ρύθμιση της στάθμης, η οποία γίνεται στο ψηφιακό πεδίο.