Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Status 2

Rois Acoustics Status 2

Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση του Status 2 (πάνω από τα 500Hz), επί του ακουστικού άξονα, αποκαλύπτει ένα ηχείο το οποίο κινείται στα γνωστά επίπεδα που έχουμε μάθει να περιμένουμε από την Rois. Η απόκριση έχει μικρές αποκλίσεις, το σύνολο των οποίων βρίσκεται μέσα στο διάστημα των ±3dB, σε μεγάλο μάλιστα μέρος της σχετικής καμπύλης βρίσκονται μέσα στο διάστημα των ±1dB, επίδοση η οποία είναι ασφαλώς πολύ καλή για την κατηγορία τιμής. Εξαίρεση, εδώ αποτελεί ο γνωστός συντονισμός του τουίτερ της εταιρίας ο οποίος είναι αρκετά οξύς και βρίσκεται λίγο πριν τα 20kHz. Η μέτρηση με το προστατευτικό πλέγμα στην θέση του οδηγεί σε λίγο μεγαλύτερες αποκλίσεις (στην περιοχή 2-6kHz) περίπου και με βάση αυτό, αν θέλει κανείς να πάρει το καλύτερο δυνατό θα πρέπει να ακούει το “2” χωρίς τα προστατευτικά.
Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από το splicing near field και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης (με εξομάλυνση 0.33oct) αποκαλύπτει ένα ηχείο το οποίο είναι ομοιογενές και ομαλό στην απόκρισή του στο σύνολο του φάσματος. Η μέση τιμή της ευαισθησίας υπολογίστηκε στα 87.7dB/2.83Vrms/1m (πολύ κοντά στην τιμή που δίνει η εταιρία) και με βάση αυτήν, οι αποκλίσεις στο σύνολο του φάσματος βρίσκονται μέσα στο διάστημα ±3dB. Το εύρος του ηχείου με βάση τα σημεία αποκοπής -3dB είναι 30Hz-22kHz και η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήταν άδικο να αφήσει κανείς ασχολίαστο το γεγονός ότι, πράγματι, με βάση τη μέτρηση, το Status 2 κατεβαίνει μέχρι τα 30Hz (30,6Hz για να είμαστε απολύτως ακριβείς). Όπως και στην περίπτωση του 8.4, η Rois έχει αποφύγει τις υπερβολές χαμηλά, με εξαίρεση ένα “γέμισμα” μεταξύ 120Hz και 300Hz το οποίο ωστόσο δεν ξεφεύγει από τα +3dB και μπορεί να χαρακτηριστεί ως... “ευγενικό”. Η σύγκριση της απόκρισης επί του ακουστικού άξονα και της μέσης απόκρισης (όπως προκύπτει από μετρήσεις εκτός άξονα) δείχνει μια ομαλή μείωση της ευαισθησίας σε συνάρτηση με την συχνότητα, η οποία ωστόσο γίνεται αρκετά γρήγορη πάνω από τα 4kHz περίπου και “εξαφανίζει” τον συντονισμό του τουίτερ. Με βάση αυτά τα ευρήματα, το ηχείο εκπέμπει ομαλά στον χώρο.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα, χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη καμπύλη) και με το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη καμπύλη),σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 500Hz).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (κόκκινη καμπύλη).

Το διάγραμμα μεταβολής του μέτρου και της φάσης της εμπέδησης, δείχνει ότι απαιτείται μια προσεκτική επιλογή ενισχυτή. Το μέτρο της αντίστασης δεν πέφτει ποτέ κάτω από τα 4.6Ω (τιμή που είδαμε στα 230Hz) αλλά η μέγιστη τιμή του φθάνει τα 52Ω περίπου κοντά στα 100Hz. Αυτό σημαίνει ότι ενισχυτές με χαμηλό συντελεστή απόσβεσης (όπως οι περισσότεροι με λυχνίες) θα επηρεαστούν ως προς την συνολική απόκριση. Το Status 2, επίσης, θα ζεστάνει αρκετά το τελικό στάδιο ενός ενισχυτή, καθώς η φάση του κυμαίνεται από τις +49° (επαγωγικό), μέχρι τις -62° (χωρητικό), τιμές που θα πρέπει να θεωρηθούν αρκετά υψηλές. Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι, όπως πολλά ηχεία αυτής της κατηγορίας, το Status 2 απαιτεί έναν καλοσχεδιασμένο και στιβαρό ενισχυτή για να οδηγηθεί στα όρια των δυνατοτήτων του.
Η βηματική απόκριση είναι αρκετά ομαλή και τα περισσότερα ευρήματα αφορούν στον συντονισμό του τουίτερ ο οποίος “φαίνεται” σε όλη την σχετική καμπύλη. Η μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ είναι ομαλή, όπως και η απόσβεση του τελευταίου.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από εμφανείς συντονισμούς κοντά στο 1.5kHz, στα 3.2kHz και στα 5kHz με τιμές απόσβεσης στα 1.9, 1.8 και 1.6ms αντιστοίχως (για -25dBr). Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, πάνω πάνω από τα 5kHz, το ηχείο γίνεται ταχύτερο με τους συντονισμούς στα 10.5kHz, 14.3kHz και 19.5kHz να έχουν χρόνους απόσβεσης γύρω και κάτω από το 1ms.
Η πολική απόκριση στο οριζόντιο επίπεδο επιβεβαιώνει την παρατήρηση που κάναμε στην σύγκριση της μέσης απόκρισης με την απόκριση επί του άξονα: Το Status 2 ακτινοβολεί στον χώρο με αρκετά ομοιογενή τρόπο και η γωνία για αποκοπή -6dB περιλαμβάνει το φάσμα μέχρι τα 16kHz, ενώ ακόμη και για υψηλότερες συχνότητες η αποκοπή είναι σχετικώς μικρή και ομαλή, με αμελητέα ίχνη beaming. Με βάση αυτό, η τοποθέτηση του ηχείου δεν κρύβει δυσκολίες και απαιτεί toe-in μόνο αν κάποιος θέλει να εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Το “2” μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για ακροάσεις από σχετικώς μικρή απόσταση όσο και στο far field καθώς οι ανακλάσεις που δημιουργεί φαίνεται να είναι ομοιογενείς.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Τέλος, η καμπίνα του Status 2 φαίνεται να είναι καλοκατασκευασμένη και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η μπάφλα έχει ελάχιστα ίχνη συντονισμών στην περιοχή μέχρι το 1kHz και το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει μόνο δύο αιχμές, στην περιοχή του 1.5kHz και των 2.2kHz, περίπου, οι οποίες βρίσκονται αισθητά κάτω από τα -50dBm/sec2.
H πλευρική επιφάνεια του ηχείου είναι λίγο πιο ζωηρή χαμηλά, με εμφανείς συντονισμούς στην περιοχή των 330Hz και των 480Hz περίπου, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται και αυτοί σε χαμηλές στάθμες, -54 και -52dBm/sec2 αντιστοίχως, ενώ ψηλά τα ευρήματα είναι ανάξια λόγου.

Thumbnail Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας.

Στάθμη επιταχύνσεων του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας.