Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/10/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Rois Acoustics Status 2

Rois Acoustics Status 2

Το Status 2 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από το υπόλοιπο γνωστό σύστημα που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση στις δοκιμές του avmentor.gr (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus series Line, Parasound HCA3500).
Η αρχική τοποθέτηση του ηχείου δεν θα δυσκολέψει και το μόνο που θα πρέπει να κάνει κάποιος είναι να τηρήσει τους συνηθισμένους κανόνες. Οι ρυθμιζόμενοι κώνοι διευκολύνουν ασφαλώς την διαδικασία, καθώς τις περισσότερες φορές το δάπεδο δεν είναι εντελώς οριζοντιωμένο. Η τελική θέση του ηχείου ήταν περίπου 50 εκατοστά από το πίσω όριο του χώρου και σε απόσταση 2.5 μέτρων από την θέση ακρόασης.

Η πρώτη εντύπωση που έχεις ακούγοντας το μικρό Status είναι ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα ευχάριστο, φωτεινό και ξεκούραστο ηχείο, που μπορεί να λειτουργήσει σε αρκετά υψηλές στάθμες, έχει πολύ καλή έκταση και μπορεί να γεμίσει τον χώρο σου, όντας ταυτόχρονα μουσικό και περιγραφικό. Έχεις την αίσθηση ότι η μουσική ρέει άκοπα, με σωστό ρυθμό και ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πειθαρχημένο, χωρίς να γίνεται καταπιεστικό. Με δεδομένο ότι οι αρχικές αυτές εντυπώσεις δεν απέχουν πολύ από αυτές του Status 8.4, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένη άποψη, η οποία ακολουθείται με συνέπεια. Τα Status 2, όπως και το μεγαλύτερο μοντέλο, είναι σχεδιασμένο ως ένα all around ηχείο που θα σε κάνει να νοιώσεις ικανοποίηση από αυτό που ακούς, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της δισκοθήκης σου.

Rois Acoustics Status 2 Rois Acoustics Status 2

Στις λεπτομέρειες, τώρα, ίσως το πιο εντυπωσιακό σημείο του ηχείου να είναι είναι η απόδοσή του χαμηλά. Με ένα γούφερ 6.5 ιντσών δεν προϊδεάζει για κάτι τέτοιο, ασφαλώς, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σύστημα με το Status 2 στην θέση του ηχείου, ακούστηκε με καλή έκταση και όγκο, φάνηκε να έχει καλές δυνατότητες για την απόδοση του παλμού και γέμισε τον χώρο χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, κερδίζοντας εύκολα την προσοχή όποιου έτυχε να το ακούσει. Φυσικά θα πρέπει να χρησιμοποιείς τις δυνατότητες του ηχείου με περίσκεψη καθώς το γούφερ έχει τα όριά του, αλλά η συμπίεση έρχεται προοδευτικά και μόνο όταν το παρακάνεις. Σε ρυθμό κανονικής ακρόασης νοιώσαμε ότι φτάνει στα άκρα του μόνο σε περιβάλλον ψηφιακής ισοστάθμισης της ακουστικής του χώρου, η οποία επιβάλλει, ενίοτε, υπερβολικά μεγάλες διαδρομές στα γούφερ.
Το ηχείο φάνηκε να αισθάνεται άνετα στην απόδοση έργων με σημαντικές δυναμικές αντιθέσεις, καταφέρνοντας να διατηρήσει ρεαλιστικές (δηλαδή επαρκώς υψηλές...) στάθμες σε έναν μέτριο χώρο με την θέση ακρόασης σε μια τυπική απόσταση, μια επίδοση που ασφαλώς θα πρέπει να καταχωρηθεί στα πλεονεκτήματά του.
Η απροσδόκητα καλή απόδοση πολύ χαμηλά, έχει θετικές επιπτώσεις στην απόδοση των ρυθμικών μερών και πιθανώς σε αυτό οφείλεται η πολύ καλή αίσθηση ροής που έχει κανείς ακούγοντας το Status 2. Τα κρουστά αποδίδονται γρήγορα, με πολύ καλό σώμα και όγκο (ο οποίος σε κάποια σημεία ίσως ακουστεί λίγο μεγαλύτερος από το ιδανικό -δεν ενοχλεί ποτέ όμως). Συνολικά, η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων περιγράφεται με πολύ καλό τρόπο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι άνθρωποι της Rois έχουν κυριολεκτικά φτάσει τον συνδυασμό καμπίνας-γούφερ στο όριο της βέλτιστης απόδοσης.
Το ηχείο θεμελιώνει, κατά πάσα πιθανότητα, τον φωτεινό και ευχάριστο χαρακτήρα του στην απόδοση της μεσαίας περιοχής. Το συνολικό άκουσμα τοποθετείται ελάχιστα πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων, ένα στοιχείο που δίνει μια αίσθηση φυσικότητας και μαζί με την πειθαρχημένη, σταθερή και με καλές δυνατότητες περιγραφής του βάθους στερεοφωνική εικόνα βρίσκονται πίσω από ένα ξεκούραστο αποτέλεσμα, με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, που δεν θα κουράσει ποτέ. Ακολουθώντας την λογική που συναντήσαμε και στην περίπτωση του 8.4, το Status 2 εμφανίστηκε ελάχιστα αδρό στις περιγραφές του, χωρίς να κολακεύει το πρόγραμμα και να κρύβει ατέλειες σε βαθμό που θα του αναγνώριζες “χαρακτήρα”. Η συμπεριφορά αυτή σε κερδίζει αμέσως και είναι αυτή που κάνει το μικρό ηχείο της Rois μια ασφαλή all-around επιλογή σε ένα σύστημα που σέβεται κάθε είδος μουσικής.
Ψηλά, το ηχείο καθορίζεται, όπως θα περίμενε κανείς, από το τουίτερ του. Φάνηκε να διαθέτει καλή αίσθηση έκτασης και διαφάνειας, ακούστηκε γρήγορο με καλές δυνατότητες περιγραφής του σώματος και λίγο βιαστικό στις αποσβέσεις ενώ, παράλληλα, διατήρησε τον ευχάριστο, φωτεινό χαρακτήρα που ακούσαμε στην μεσαία περιοχή, επιβεβαιώνοντας την αρχική μας εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με μια σχεδίαση όπου η ομοιογένεια παίζει σοβαρό ρόλο. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι τονικά ουδέτερο, με καλές δυνατότητες απόδοσης των μικροδυναμικών και δεν γίνεται ποτέ τραχύ ή ενοχλητικό, ακόμη και σε υψηλές στάθμες.

Τελικώς...

... εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, η ιδέα της Rois μπορεί να μην είναι πρωτότυπη είναι όμως άψογα εκτελεσμένη. H οικονομική έκδοση ένας μεγάλου και επιτυχημένου μοντέλου (όπως είναι το Status 8.4) είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί, αλλά κρύβει κινδύνους και το Status 2 καταφέρνει να τους αποφύγει όλους με χαρακτηριστική άνεση. Πολύ ισορροπημένο, με απροσδόκητα καλή απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων, καλές δυνατότητες στάθμης και προσεγμένη αισθητική, είναι μια πρόταση η οποία δίνει έμφαση στην ηχητική ποιότητα και μπορεί να αποτελέσει την βάση για ένα πραγματικό σύστημα υψηλής πιστότητας, όταν το κόστος είναι καθοριστικός παράγοντας. Προτείνεται ανεπιφύλακτα και σίγουρα πρέπει να το ακούσετε, ως ένα ηχείο που καθορίζει, σε πολλά σημεία, τα όρια της κατηγορίας τιμής!