Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/09/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας/Κεφαλή

Dual Primus Maximus/Ortofon Quintet Bronze

Dual Primus Maximus/Ortofon Quintet Bronze

Δεν θα κουραστούν και πολύ οι Γερμανοί... Εκατό κομμάτια είναι μάλλον λίγα και η συλλεκτική τους έκδοση θα εξαντληθεί γρήγορα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν πολλοί που θα δουν το συγκεκριμένο πλατό ως επένδυση, πρωτίστως συναισθηματική και δευτερευόντως οικονομική.
Το Primus Maximus έχει όλα τα προσόντα να γίνει, κάποια στιγμή, πραγματικά συλλεκτικό, ως κεφάλαιο της ιστορίας: Ανήκει σε έναν ήδη ιστορικό κατασκευαστή, αποτελεί το πρώτο του προϊόν με την συγκεκριμένη αρχιτεκτονική από τα 80s' και κινείται σε μια υψηλή κατηγορία τιμής. Αρκούν αυτά; Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η Dual στην συνέχεια και το αν θα κεφαλαιοποιήσει μια ενδεχόμενη επιτυχία σε μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας.
Τα τελευταία χρόνια η άμεση οδήγηση επιστρέφει, με εκπροσώπους, κυρίως, σε υψηλές κατηγορίες τιμής. Μαντεύω, ότι αυτό οφείλεται στα καλύτερα ηλεκτρονικά (δηλαδή σε ηλεκτρονικά που κάνουν την ίδια δουλειά με αυτήν που έπρεπε να κάνουν πριν από σαράντα χρόνια, αλλά είναι πολύ φθηνότερα και αποτελεσματικά) και στους καλύτερους κινητήρες του είδους.

Το Primus Maximus είναι, ακριβώς, μια direct drive σχεδίαση, το πρώτο πλατό της εταιρίας με τέτοια αρχιτεκτονική εδώ και δεκαετίες. Τι έχει ένα πλατό direct drive που το κάνει ξεχωριστό; Το ενδιαφέρον είναι, μάλλον, το τι δεν έχει: Δεν έχει σύγχρονο ή DC πολύστροφο κινητήρα που απαιτεί την ύπαρξη κάποιας σχέσης μετάδοσης για να περιστρέφει το πλατό στις σωστές στροφές. Δεν έχει ιμάντα, τροχαλία και ανάγκη για ελαστική ανάρτηση ή τοποθέτηση έξω από το σασί. Δεν θα το δείτε ποτέ σε αρχιτεκτονική σασί/υποσασί, αν και η δήλωση αυτή σηκώνει κάποια συζήτηση. Υπήρξε τουλάχιστον ένα τέτοιο μηχάνημα (το Micro Seiki DD20) και το δημοσιογραφικό αυτί άκουσε (χωρίς να επιβεβαιώσει) ότι η αγορά θα πρέπει να περιμένει ένα ακόμη, τουλάχιστον.
Το πακέτο της δοκιμής περιελάμβανε μαζί με το Primus Maximus και μια κεφαλή Quintet Bronze της Ortofon, τοποθετημένο στον, επίσης, καινούριο βραχίονα που έχει σχεδιάσει η εταιρία. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...