Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/02/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Focal Chora 806

Focal Chora 806

Η αλήθεια είναι ότι το μικρό Chora σε κερδίζει αμέσως με την εμφάνισή του. Ειδικά στην έκδοση που είχαμε στην διάθεσή μας (Black), αποπνέει μια ποιότητα που δεν την συναντάς συχνά στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Αν προτιμάτε τις “ξύλινες” προσεγγίσεις, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ δύο άλλων φινιρισμάτων, τα οποία η εταιρία ονομάζει, απλώς “Dark” και “Light Wood”.

Focal Chora 806

Η σειρά Chora σηματοδοτεί την εμφάνιση μιας νέας αισθητικής για την οικονομική σειρά της Focal. Το ηχείο πραγματικά ξεχωρίζει, τόσο με την ποιότητα και το είδος του φινιρίσματος όσο και με μικρές, αλλά χαρακτηριστικές επιλογές, όπως είναι ο λογότυπος στο επάνω μέρος και το στρογγυλό προστατευτικό πλέγμα του γούφερ.

To 806 είναι ένα κλασικό σε διαστάσεις ηχείο βάσης με, επίσης, κλασική αρχιτεκτονική, δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων. Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ TNF του οποίου το διάφραγμα έχει διάμετρο μια ίντσα και είναι αντεστραμμένος θόλος, κατασκευασμένος από κράμα Αλουμινίου/Μαγνησίου. Η Focal χρησιμοποιεί ανάρτηση από Poron για τον θόλο της, ένα συνθετικό υλικό με κυψελωτή δομή το οποίο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για την απορρόφηση ενέργειας και κραδασμών. Η εταιρία αναφέρει ότι η χρήση του Poron εξασφαλίζει χαμηλότερες παραμορφώσεις στην περιοχή των 2-3kHz και ότι είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται στην ανάρτηση των κορυφαίων τουίτερ βηρυλλίου που τοποθετείται στα κορυφαία της μοντέλα. Το τουίτερ υποβοηθείται στην διασπορά του από μια αρκετά ρηχή χοάνη

Focal Chora 806 Focal Chora 806

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ TND, μίας ίντσας, της Focal. Ο αντεστραμμένος, μεταλλικός θόλος και μια ρηχή χοάνη γύρω από αυτόν, εξασφαλίζει μεγάλη οριζόντια διασπορά.

Το νέο γούφερ της Focal χρησιμοποιεί κώνο από ανακυκλωμένα ανθρακονήματα. Ονομάζεται Slatefiber και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστική εμφάνιση.

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 6.5 ιντσών, του οποίου ο κώνος είναι κατασκευασμένος από το υλικό Slatefiber. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, το Slatefiber αναπτύχθηκε από την ίδια την Focal (χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, αναφέρει η εταιρία) και είναι ένα μείγμα ανθρακονημάτων και ενός θερμοπλαστικού πολυμερούς το οποίο παίζει τον ρόλο του συνδετικού υλικού για τα ανθρακονήματα και προσφέρει τα χαρακτηριστικά απόσβεσης στον κώνο. Αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την συνηθισμένη τακτική, εδώ, τα ανθρακονήματα δεν μορφοποιούνται με κάποια πλέξη, απλώς έχουν συγκεκριμένο προσανατολισμό στην τελική δομή, ώστε να εξασφαλίζεται μεγάλη ακαμψία. Επιπροσθέτως, το Slatefiber είναι ο πρώτος κώνος που βασίζεται σε ανακυκλωμένα υλικά (τα ανθρακονήματα είναι προϊόν ανακύκλωσης). Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες. Έχει ιδιαίτερη αισθητική, δίνοντας στα ηχεία της σειράς χαρακτηριστική εμφάνιση και, ταυτόχρονα, οι κώνοι που προκύπτουν έχουν τον απαιτούμενο συνδυασμό μάζας/ακαμψίας. Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με bass reflex η οπή του οποίου είναι τοποθετημένη στην μπάφλα. Το φίλτρο που χρησιμοποιείται έχει συχνότητα cross στα 3kHz.

Focal Chora 806

Οι ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου με τον ενισχυτή είναι ασυνήθιστα εύχρηστοι, προσφέροντας άνετη πρόσβαση και πολύ εύκολο σφίξιμο.

Το 806 διαθέτει ακροδέκτες σύνδεσης πολύ καλής ποιότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καλώδια τερματισμένα με όλους τους συνήθεις τρόπους, προσφέρουν καλή πρόσβαση και επιτρέπουν στο χρήστη να σφίξει τους αγωγούς σωστά και χωρίς δυσκολία. Το τουίτερ προστατεύεται, μόνιμα, από ένα μεταλλικό πλέγμα ενώ για το γούφερ υπάρχει ένα προστατευτικό κυκλικού σχήματος το οποίο προσαρμόζεται μαγνητικά και όταν βρίσκεται στην θέση του, δημιουργεί ένα όμορφο αποτέλεσμα.
Το ηχείο μπορεί να συνοδευτεί (προαιρετικώς) από τις ειδικές βάσεις που έχει σχεδιάσει η Focal οι οποίες όχι μόνο το φέρνουν στο σωστό ύψος αλλά του δίνουν και μια ήπια κλίση ώστε να υπάρχει χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων στην θέση ακρόασης.