Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/02/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Focal Chora 806

Focal Chora 806

Για την ακουστική αξιολόγηση, το Chora 806 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν αυτό που παγίως χρησιμοποιείται στις δοκιμές του avmentor (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini U-Clock, Melos Plus Series Line).
Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν φάνηκε να κρύβει προβλήματα, καθώς ο όγκος του είναι μικρός. Επιλέξαμε μια βάση στήριξης που έφερε το τουίτερ στο ύψος των αυτιών του καθήμενου ακροατή και μια μικρή κλίση προς τα πίσω (στην λογική του στάντ που δίνει η εταιρία, αλλά δεν είχαμε στη διάθεσή μας). Με την ευκαιρία, το εγχειρίδιο χρήσης της Focal, δίνει αρκετές πρακτικές πληροφορίες για την σωστή τοποθέτηση των ηχείων καθώς και μια πρακτική μέθοδο για την επιλογή των σωστών αποστάσεων από τα τρία όρια του χώρου, βασισμένη, κατά τα φαινόμενα, στην κλασική εργασία του Roy Allison (“The Influence of Room Boundaries on Loudspeaker Power Output” JAES, 1974), μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να αποτιμηθεί, ασφαλώς, θετικά.

Ακούγοντας το μικρό Focal για πρώτη φορά, η εντύπωση που σου δημιουργείται είναι ότι έχεις απέναντί σου ένα μικρό, ιδιαίτερα καθαρό, ηχείο με καλές δυνατότητες στάθμης, το οποίο μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε έναν μέτριο χώρο (η εταιρία αναφέρει ότι είναι ιδανικό για χώρους μέχρι 20 τετραγωνικά μέτρα). Η γενική αίσθηση είναι ότι το 806 είναι τονικά ισορροπημένο, με καλή έκταση και σοβαρές δυνατότητες δημιουργίας στερεοφωνικής εικόνας, δεν υπερβάλλει πουθενά και είναι φιλικό στο αυτί, κατάλληλο για κάθε είδος μουσικής, ένα all-around ηχείο χωρίς ιδιαιτερότητες και παραξενιές.
Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, το 806 δείχνει, όπως θα περίμενε κανείς, το μέγεθός του. Ακούγεται γρήγορο και διαυγές, με καλές δυνατότητες περιγραφής του παλμού και της λεπτομέρειας, χάνοντας λίγο σε όγκο και παρουσία στο κατώτατο άκρο του φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι έργα με υπερβολικό περιεχόμενο σε πολύ χαμηλές συχνότητες ακούγονται λίγο μαζεμένα, αλλά η παρατήρηση αυτή αφορά σε ένα μικρό ποσοστό μιας τυπικής δισκοθήκης.
Στην πράξη, οι χαμηλές συχνότητες δεν θα λείψουν από τον ακροατή, και η παρουσία των μεγάλων ακουστικών οργάνων, των κρουστών και των συνθ, είναι όχι μόνο σαφής, αλλά γεμίζει τον χώρο με άνεση και χωρίς υπερβολές. Είναι σαφές ότι η Focal δεν προσπάθησε να “σπρώξει” το ηχείο κάνοντάς το εντυπωσιακό και μεγάλο και από αυτή την επιλογή κερδίζει, ασφαλώς, η ακρίβεια. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν γρήγορα, με καλό γέμισμα και με άνεση στην απόδοση των δυναμικών κορυφώσεων, καθώς το 806 δεν δείχνει να κουράζεται εύκολα και δεν παρουσιάζει φαινόμενα συμπίεσης, εκτός αν το παρακάνεις.

Focal Chora 806 Focal Chora 806

Ο ακροατής έχει μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας στην μεσαία περιοχή, με το ηχείο να αποδίδει άνετα τις λεπτομέρειες, ακόμη και σε πολύπλοκες συνθέσεις με πολλή ενέργεια, να είναι φωτεινό, ευχάριστο και με καλή αίσθηση διαφάνειας, υπογραμμίζοντας με ευχάριστο τρόπο την περιοχή των χαμηλομεσαίων συχνοτήτων ένα στοιχείο που του επιτρέπει να γεμίσει τον χώρο και να βάλει τον ακροατή μέσα στην σύνθεση. Είναι, εδώ, αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρά την αίσθηση εγγύτητας, το ηχείο δεν μας κούρασε σε καμία περίπτωση (ακόμη και σε ακροάσεις με υψηλή μέση στάθμη). Αυτή η συμπεριφορά συμπληρώνεται από τις πολύ καλές δυνατότητες στην δημιουργία στερεοφωνικής εικόνας. Το 806 εξαφανίζεται πολύ εύκολα στον χώρο και φάνηκε να διαθέτει σημαντικές δυνατότητες εστιασμού των ηχητικών πηγών, περιγραφής του μεγέθους της ορχήστρας, του αέρα και της κίνησης, δείχνοντας έναν χαρακτήρα που ταιριάζει σε μικρό μόνιτορ.
Ψηλά, πήραμε έκταση, άνεση περιγραφής και καλό αέρα και (όπως συνέβη και στην περίπτωση του παλαιότερου Chorus 706) το αποτέλεσμα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί σκληρό ή μεταλλικό (ένα ακόμη δείγμα ότι οι μεταλλικοί θόλοι δεν ακούγονται... μεταλλικοί, αν ξέρεις τι κάνεις). Αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επιλογή της Focal είναι ένας χαρακτήρας ήπιος και ξεκούραστος με το ηχείο να ακούγεται επαρκώς ζωηρό και γρήγορο, με ελάχιστα ταχύτερες αποσβέσεις (σε σχέση με την αναφορά). Εκ των υστέρων, δεν μπορείς να αποφύγεις την σκέψη ότι όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τουίτερ, ως εκ τούτου μια κεντρική/διαχρονική επιλογή της εταιρίας.

Άφησα για το τέλος μια “ειδική” αξιολόγηση για το καινούριο μιντ/γούφερ των Γάλλων. Δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει, ασφαλώς, την συμπεριφορά του νέου κώνου από Slatefiber από την υπόλοιπη σχεδίαση (και την ρύθμιση του bass reflex) αλλά η αλήθεια είναι ότι το 6.5 ιντσών μεγάφωνο δείχνει να έχει σοβαρές δυνατότητες, καθώς το 806 ανταποκρίθηκε με εντυπωσιακό τρόπο όταν κλήθηκε να λειτουργήσει σε καθεστώς ψηφιακής ισοστάθμισης. Με καλές διαδρομές και χωρίς μηχανικούς και αεροδυναμικούς θορύβους, το μικρό Chora κατέβηκε αρκετά χαμηλά, αποκτώντας αισθητά περισσότερο σώμα και όγκο, χωρίς να δείχνει ίχνη κόπωσης, ενώ τα -υπαρκτά- όριά του, αρκούν για να σου δώσουν ένα χρήσιμο περιθώριο για διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση ψηφιακής (ή άλλης) ισοστάθμισης είναι μια επιλογή για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω πολύ χαμηλά, αλλά δεν θέλει να καταφύγει σε ένα ηχείο δαπέδου. Φυσικά, η σειρά θα διαθέτει σύντομα και το κατάλληλο υπογούφερ (Chora 600P, διαθέσιμο από την Άνοιξη του 2020), αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο.

Τελικώς...

... το Chora 806 είναι μια πολύ επιτυχημένη προσέγγιση του κλασικού, μικρού σε όγκο, ηχείου το οποίο είναι κατάλληλο για μικρούς/μεσαίους χώρους. Η Focal χρησιμοποίησε τις δυνατότητές της σε σχεδιασμό μεγαφώνων για να δημιουργήσει ένα σύστημα που ακούγεται ιδιαίτερα ευχάριστα, είναι κατάλληλο για όλα τα είδη μουσικής και, ταυτόχρονα, έχει μια σύγχρονη, καθόλου συντηρητική, εμφάνιση. Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία, προτείνεται ανεπιφύλακτα.