Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/07/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ - NEAR FIELD MONITOR

Kali Audio LP-6 “Lone Pine”

Kali Audio LP-6 “Lone Pine”

Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση του LP-6, επιτρέπει δύο διαπιστώσεις. Πρώτον (και σημαντικότερον), ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο ιδιαίτερα φροντισμένο στον συγκεκριμένο τομέα και, δεύτερον, ότι έχει φθάσει πλέον ο καιρός να αναμορφώσουμε το κριτήριο των ±3dB ως “πολύ καλή επίδοση”. Διότι αν ένα ηχείο με τιμή ζεύγους €350,- μπορεί άνετα να κινηθεί σε ένα διάστημα αποκλίσεων που δεν ξεπερνά τα 2dB συνολικά, σε ένα σημαντικό μέρος του φάσματος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του LP-6, από ηχεία πολλαπλάσιας τιμής θα πρέπει, ίσως, να περιμένουμε πλέον πολύ περισσότερα.
Το σχετικό διάγραμμα (για συχνότητες πάνω από τα 250Hz) δείχνει, πράγματι, ότι το LP-6 είναι ένα πολύ πειθαρχημένο ηχείο με μοναδικό εύρημα, άξιο λόγου, μια ενίσχυση των πολύ υψηλών συχνοτήτων (πάνω από τα 10kHz) η οποία κορυφώνεται στα 16kHz περίπου (+2.8dB, με αναφορά την μέση στάθμη εξόδου). H μορφή της ενίσχυσης αυτής, δεν έχει χαρακτηριστικά συντονισμού του τουίτερ και δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος την πιθανότητα να είναι αποτέλεσμα επιλογής. Η απόκριση του ηχείου ψηλά ορίζεται από κάποιο φίλτρο low pass με πολύ μεγάλη κλίση.
Η συνολική απόκριση του συστήματος (με splicing near field και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης) δεν αλλάζει τις αρχικές εντυπώσεις. Το ηχείο παραμένει μέσα σε ένα διάστημα ±1dB για την περιοχή από τα 300Hz μέχρι λίγο πάνω από τα 10kHz, διατηρεί τον τονισμό των πολύ υψηλών συχνοτήτων (+1,7dB) ο οποίος, εδώ, φαίνεται πιο ομαλός λόγω της εξομάλυνσης 0.33oct. που χρησιμοποιεί το διάγραμμα και χαρακτηρίζεται από μια τυπική (+3.1dB, σε σχέση με την μέση στάθμη εξόδου) ενίσχυση χαμηλά, με κέντρο τα 120Hz. Τα σημεία αποκοπής -3dB βρίσκονται στα 40Hz χαμηλά και στα 22kHz στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, ενώ για εξασθένηση -6dB, το εύρος του ηχείου είναι 38Hz-24kHz, πολύ κοντά στις δημοσιευμένες προδιαγραφές.
Η σύγκριση της απόκρισης επί του άξονα και της μέσης απόκρισης, η οποία προκύπτει από μετρήσεις ελαφρώς εκτός άξονα, δείχνουν ότι η Kali έχει πάρει σοβαρά το LP-6, αντιμετωπίζοντάς το ως ένα πραγματικό near field monitor. Η σχετική καμπύλη είναι ακριβώς αυτή που πρέπει, ένα αντίγραφο της απόκρισης επί του άξονα αλλά με ομαλή και χωρίς αλλαγές στην συμπεριφορά εξασθένηση στις υψηλές συχνότητες. Αυτή η συμπεριφορά εξασφαλίζει αίσθηση ομοιογένειας ακόμη και αν η πρώτη ανάκλαση είναι πολύ κοντά στην αρχική άφιξη του ηχητικού κύματος (όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν το ηχείο τοποθετείται κοντά σε μια οριζόντια επιφάνεια).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας (dBSPL). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 250Hz).

Απόκριση συχνότητας (dBSPL) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Η βηματική απόκριση του LP-6 έχει αρκετά ομαλά χαρακτηριστικά, τόσο κατά την μετάβαση από το τουίτερ στο μιντ/γούφερ, όσο και στην φάση της απόσβεσης των χαμηλών συχνοτήτων. Περιλαμβάνει μια δευτερογενή άφιξη (ορατή στα 3,78ms περίπου), της οποίας η χρονική διαφορά με την αρχική υποδηλώνει μια πηγή εκπομπής περί τα 11 εκατοστά μακρυά από το τουίτερ. Με δεδομένο ότι το πλάτος της μπάφλας είναι 22 εκατοστά, μπορεί κανείς να πιθανολογήσει ότι έχουμε να κάνουμε με μια περίθλαση από την κάθετη ακμή του ηχείου.
Το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει έναν, σχετικώς έντονο, συντονισμό στην περιοχή του 1,3kHz (με χρόνο απόσβεσης 2,8ms/-25dBr) αλλά, κατά τα άλλα, το LP-6 φαίνεται ένα ιδιαίτερα “γρήγορο” ηχείο με τις τιμές απόσβεσης των σημαντικών συντονισμών να βρίσκονται στην περιοχή του 1ms και το κομμάτι του φάσματος πάνω από τα 15kHz εντελώς ήσυχο.

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η πολική απόκριση του ηχείου στον οριζόντιο άξονα είναι ιδιαίτερα ομαλή, με τις συχνότητες μέχρι τα 8kHz να εξασθενούν πολύ αργά σε συνάρτηση με την γωνία και να βρίσκονται μέσα στο διάστημα των -3dB ακόμη και στις ±30°. Οι πολύ υψηλές συχνότητες εξασθενούν ταχύτερα αλλά πολύ ομαλά, όπως φαίνεται και από το διάγραμμα της μέσης απόκρισης. Είναι σαφές, πάντως, ότι το LP-6 θα πρέπει να χρησιμοποιείται με toe-in.
Στο κατακόρυφο επίπεδο, η συμπεριφορά είναι αναλόγως καλή αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως σε ηχεία με την αρχιτεκτονική του LP-6, η ακρόαση εκτός άξονα θα πρέπει να γίνεται με... μέτρο. Για θετικές γωνίες (δηλαδή με το ηχείο χαμηλότερα από τον ακροατή), η ομοιογένεια διατηρείται μέχρι τις 15° αλλά για αρνητικές γωνίες (το ηχείο ψηλότερα από τον ακροατή) η ακτινοβολία χάνει την ομοιογένειά της λίγο νωρίτερα (αν και για πολύ μικρές αρνητικές γωνίες η απόδοση είναι καλύτερη από αυτήν που είδαμε σε μικρές θετικές γωνίες) και η κατάσταση χειροτερεύει με σημαντικά μεγαλύτερο ρυθμό. Με αυτά ως δεδομένα, το ηχείο θα πρέπει να ακούγεται επί του άξονα, αν αυτό τοποθετηθεί σε βάση και με πολύ μικρές γωνίες σε χρήση near field. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να το βάλετε ψηλά, χρησιμοποιείστε τον μηχανισμό στήριξης που δίνει η εταιρία.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η καμπίνα του LP-6 είναι αρκετά ήσυχη, με τους συντονισμούς της μπάφλας στις χαμηλές συχνότητες να βρίσκονται συστηματικά κάτω από τα -50dBm/s2 και το μοναδικό άξιο λόγου εύρημα να βρίσκεται στην περιοχή των 2,5kHz. Οι πλευρικές επιφάνειες του ηχείου είναι ακόμη πιο ήρεμες. Στο σχετικό διάγραμμα, μπορεί κανείς να ξεχωρίσει έναν συντονισμό στα 200Hz περίπου καθώς και έναν λίγο κάτω από τα 650Hz, αμφότεροι κάτω από τα -55dBm/2.

Thumbnail Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας.

Στάθμη επιταχύνσεων του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας.