Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/07/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ - NEAR FIELD MONITOR

Kali Audio LP-6 “Lone Pine”

Kali Audio LP-6 “Lone Pine”

Η ακουστική αξιολόγηση του LP-6 σε δύο ρυθμούς χρήσης. Έναν συμβατικό, σε απόσταση λίγο πάνω από τα 2 μέτρα και έναν ως ηχείο desktop, σε απόσταση κάτω από 1 μέτρο. Στην πρώτη περίπτωση, το μικρό Kali αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε απευθείας από τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και το σύνηθες υπόλοιπο σύστημα (Teac Esoteric P70/D70, υπολογιστής/media player και dCS Puccini U-Clock). Στην δεύτερη περίπτωση, αντικατέστησε το Rois iQ που χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια.
Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει προβλήματα (αν και ο όγκος του θα δημιουργήσει κάποιες δυσκολίες σε ρυθμό desktop, σε περίπτωση που η επιφάνεια εργασίας δεν είναι αρκετά μεγάλη). Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις μέσω του διακόπτη DIP, απαιτεί σχετική προσοχή (και συνήθεια), αλλά εκτός από το καλογραμμένο εγχειρίδιο, υπάρχουν και τα πολύ επεξηγηματικά (προφανή θα έλεγε κανείς) διαγράμματα στο πίσω μέρος που διευκολύνουν ιδιαίτερα.
Το παιχνίδι με τα ρυθμιστικά τονικότητας και της αντιστάθμισης ορίων δεν είναι μόνο διδακτικό αλλά και απαραίτητο αν θέλεις να πάρεις το μέγιστο δυνατό από το LP-6. Στην περίπτωση της ακρόασης από μακρυά, κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το ηχείο χρησιμοποιήθηκε με την ρύθμιση “Free Space” και με τα ρυθμιστικά τονικότητας στην θέση “Flat”, ενώ σε περιβάλλον desktop, η ρύθμιση ήταν “Desk/Free” και επίσης “Flat”.
Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας τα LP-6 από μακρυά, είναι η πραγματικά εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα, η απόδοση της λεπτομέρειας στην περιγραφή των χώρων και ο αέρας, με δεδομένο την τιμή του ηχείου. Το LP-6 φαίνεται ότι είναι ένα πραγματικό monitor, αποκαλυπτικό και διαφανές, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δουλειά, δηλαδή για να κάνεις επιλογές όταν επεξεργάζεσαι ήχο, αξιολογώντας τα αποτελέσματα ακουστικά ή για να εκτιμήσεις τα χαρακτηριστικά μιας παραγωγής. Εμφανίστηκε τονικά ουδέτερο, ίσως ελάχιστα εμφατικό χαμηλά (κάτι που μπορείς να διορθώσεις, φυσικά με τα ρυθμιστικά, αν δεν σου κάνει, υπογραμμίζει όμως ευχάριστα τον ρυθμό), με καλή έκταση ψηλά και πολύ καλή αίσθηση φωτεινότητας.

Πολύ χαμηλά, ο μικρός όγκος του ηχείου “φαίνεται” μεν, αλλά υπάρχει αρκετή ενέργεια και παρουσία, ώστε το συνολικό άκουσμα να μην ακούγεται άδειο, ή ενοχλητικά περιορισμένο. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο, με καλές δυνατότητες περιγραφής του παλμού και των λεπτομερειών αλλά, σε σχέση με ένα μεγαλύτερο σε όγκο ηχείο, χάνει σε δυνατότητες να δημιουργήσει μια πολύ επιβλητική παρουσία, κάτι φυσικά αναμενόμενο με βάση τις διαστάσεις της καμπίνας και του γούφερ (ωστόσο, διαβάστε μέχρι το τέλος, οι δυνατότητες του ηχείου επιτρέπουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις).
Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, το LP-6 ακούστηκε ευχάριστο, γεμάτο, με καλές δυνατότητες περιγραφής των όγκων και των λεπτομερειών και πολύ ρυθμικό, με καλή ατάκα, τυπικώς καλό γέμισμα και όγκο και χωρίς προβλήματα αεροδυναμικών θορύβων από την οπή του reflex, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Μουσικό υλικό με σημαντική παρουσία στην συγκεκριμένη περιοχή αποδόθηκε άκοπα, δείχνοντας ότι το ηχείο έχει σημαντικά περιθώρια σε θέματα δυναμικών και ότι όλη η κατασκευή (δηλαδή το πακέτο ενισχυτές/μεγάφωνα) είναι πολύ καλά δεμένη.

Kali Audio LP-6 “Lone Pine” Kali Audio LP-6 “Lone Pine”

Η μεσαία περιοχή είναι αυτή που περιμένεις από ένα μόνιτορ. Το LP-6 δημιουργεί μια πολύ ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας, σε φέρνει κοντά στο soundstage αλλά δεν θα σε καταπιέσει ποτέ, ακούγεται ιδιαίτερα φωτεινό και αέρινο και διατηρεί μια ανάγλυφη, διαφανή αίσθηση της σύνθεσης ακόμη και σε έργα με σημαντική ενέργεια στην περιοχή. Θα πρέπει να το πιέσεις αρκετά (σε θέματα στάθμης) για να το ακούσεις να “κουράζεται” και να συμπιέζει, κάτι που γίνεται προοδευτικά. Σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης δεν το ακούσαμε να γίνεται ποτέ τραχύ.
Η στερεοφωνική εικόνα που πήρα ήταν πραγματικά εξαιρετική, πολύ ανώτερη από αυτήν που θα περίμενες από ένα ηχείο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Σαφώς καθορισμένη, ως προς το πλάτος, διαθέτει πολύ καλές δυνατότητες εστιασμού των μεμονωμένων πηγών, πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης και καλή αίσθηση του βάθους. Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αναλυτικό ηχείο, που δεν δημιουργεί μια ωραιοποιημένη εικόνα αλλά περνάει με σημαντική ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της ηχογράφησης.
Ψηλά, το ηχείο ακούστηκε αρκετά ουδέτερο, μαλακό, φωτεινό και ευχάριστο, με καλές δυνατότητες απόδοσης του αέρα και της ταχύτητας των μετώπων και της απόσβεσης. Μου έλειψε λίγο το σώμα στην περιοχή (όπως το έχω συνηθίσει από τα ηχεία αναφοράς) αλλά το συνολικό αποτέλεσμα δημιούργησε την αίσθηση της ομοιογένειας, συμβάλλοντας στην εντύπωση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ισορροπημένο ηχείο.

Ο κλάδος των χαμηλών συχνοτήτων έχει αρκετές δυνατότητες σε θέματα δυναμικών, ώστε να λειτουργήσει σε περιβάλλον ψηφιακής ισοστάθμισης. Το LP-6 κατέβηκε λίγο χαμηλότερα με τον τρόπο αυτό, κερδίζοντας σε αίσθηση επιβολής και φάνηκε ότι έχει κάποια περιθώρια, ειδικά αν κάνεις λίγο “οικονομία” στις στάθμες. Σε κάθε περίπτωση, ξεπέρασε τις προσδοκίες που θα μπορούσε να έχει κανείς, με βάση την τιμή του.
Σε χρήση near field, το ηχείο διατήρησε τα χαρακτηριστικά που άκουσα στον ανοικτό χώρο, αλλά ακούστηκε ελάχιστα αιχμηρό (λίγο πιο ζωντανό από όσο έχω συνηθίσει, θα έλεγα), κάτι που μπορεί να διορθωθεί με το ρυθμιστικό τονικότητας. Όταν στο παιχνίδι μπει και ο χώρος (απομακρυνθείς δηλαδή, λίγο), το τελικό αποτέλεσμα κερδίζει σε ηπιότητα και γίνεται πιο ξεκούραστο. Με βάση την εμπειρία που αποκόμισα, τα 80 εκατοστά είναι πραγματικά μια ελάχιστη απόσταση από την οποία μπορείς να ακούσεις το ηχείο.
Θεωρώντας πρόκληση της δηλώσεις για το σιωπηλό bass reflex, τέλος, προσπάθησα, σε ρυθμό near field, να το κάνω να ακουστεί, αλλά -ακόμη και σε μικρές αποστάσεις- οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι ανύπαρκτοι.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρως εξοπλισμένο σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και με προσοχή στις κρίσιμες λεπτομέρειες, ηχείο, το οποίο έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να θεωρηθεί ένα πολύ καλό μόνιτορ στην χαμηλή κατηγορία τιμής. Αν ψάχνετε κάτι ακριβές, δυναμικό, και προσεγμένο αλλά οι επιλογές σας έχουν ένα οικονομικό όριο, το LP-6 είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.