Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/11/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/Streamer/DAC

Krell K-300i

Krell K-300i

Ο K-300i είναι μια σχετικώς μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή, με εξαίρεση το ύψος του. Ακολουθεί τις γνωστές σχεδιαστικές γραμμές της εταιρίας και είναι λιτός σε εμφάνιση, αλλά με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και “βαρύ” σασί, όπως θα περίμενε κανείς από έναν καθαρόαιμο Krell. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του ένα απλό και κατανοητό user interface, ρυθμιστικό στάθμης, μια ευανάγνωστη μονόχρωμη οθόνη, όπου απεικονίζονται οι επιλογές του και τα μενού της συσκευής, καθώς και μια θύρα USB για γρήγορη σύνδεση εξωτερικών μέσων αποθήκευσης. Ο χειρισμός του K-300i, σε καθημερινή βάση, θα γίνεται, πάντως, μέσω του τηλεχειριστηρίου, το οποίο είναι μεταλλικό, με πολύ θετική αίσθηση.

Krell K-300i

Ο K-300i είναι ένας μεγάλων διαστάσεων ενισχυτής, ο οποίος έχει σχετικώς μικρό ύψος. Το φινίρισμά του είναι πολύ προσεγμένο.

Όποιος επιλέξει το πλήρες μοντέλο θα έχει στην διάθεσή του ένα σοβαρό σε δυνατότητες ψηφιακό front-end που θα του λύσει τα χέρια σε θέματα συνδεσιμότητας και streaming. Βασισμένος σε λύση της XMOS για το ψηφιακό interfacing και σε μετατροπέα ES9028PRO για την μετατροπή d/a, με το αναλογικό στάδιο υλοποιημένο με τον ειδικό διαφορικό τελεστικό OPA1632, ο ψηφιακός επεξεργαστής του K-300i απογειώνει τις δυνατότητες της συσκευής. Με αυτόν, ο ενισχυτής προσφέρει δύο συμβατικές ψηφιακές εισόδους S/PDIF (ομοαξονική και οπτική), θύρα USB (Type B/Client) καθώς επίσης και συνδεσιμότητα με το δίκτυο (μέσω Ethernet) και ad hoc streaming μέσω Bluetooth/aptX. Στο πακέτο περιλαμβάνεται και βρόχος HDMI, για σύνδεση με σύστημα οικιακής διασκέδασης (δύο είσοδοι, μια έξοδος, με δυνατότητα streaming DSD και video 4K). Από πλευράς sample rates, ο K-300i μπορεί να διαχειριστεί 24-bit/192kHz (96kHz από την Toslink) και DSD/DoP 2χ (DSD128).

Krell K-300i

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα απλό και κατανοητό user interface για να πλοηγηθεί στο μενού και να κάνει τις σχετικές επιλογές...

Krell K-300i

...υποβοηθούμενος από μια ευανάγνωστη οθόνη της οποίας η φωτεινότητα ρυθμίζεται. Στην πρόσοψη υπάρχει μια πρόσθετη θύρα USB για την γρήγορη σύνδεση ενός εξωτερικού μέσου αποθήκευσης.

Το αναλογικό routing δεν μένει, φυσικά, πίσω: Στην πίσω πλευρά του ενισχυτή, ο χρήστης θα βρει πέντε συνολικά εισόδους, δύο balanced και τρεις single ended. Ο εξασθενητής του προενισχυτή είναι ψηφιακά ελεγχόμενος και βασίζεται σε ένα οκτακάναλο CS3318 της Cirrus Logic το οποίο λειτουργεί σε balanced ρυθμό, έτσι ώστε να διατηρείται η λογική του κυκλώματος μέχρι το στάδιο του τελικού. Το πακέτο συμπληρώνεται από μια έξοδο προενισχυτή (single ended) και μια θύρα RS232 για σύνδεση με συστήματα οικιακού αυτοματισμού.
Ο τελικός ενισχυτής διαθέτει στάδιο εξόδου push-pull και βασίζεται σε ένα βαρύ τροφοδοτικό που ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή 770VA και περιλαμβάνει φίλτρο με οκτώ συνολικά πυκνωτές των 10.000μF. Αυτό που παρατηρεί κανείς από τις φωτογραφίες (αλλά και την εξωτερική εμφάνιση της συσκευής) είναι οι μικρές επιφάνειες ψύξης του τελικού σταδίου, οι οποίες υποβοηθούνται, μεν, από δύο μικρούς αθόρυβους ανεμιστήρες παραμένουν, όμως, περιορισμένων διαστάσεων για την ισχύ της συσκευής. Ο λόγος για αυτό, ονομάζεται iBias. To iBias παρουσιάστηκε από την Krell (και τον Dave Goodman) πριν από αρκετά χρόνια και είναι η προσπάθεια της εταιρίας να παρουσιάσει ένα στάδιο εξόδου βασισμένο σε μια τεχνική που ονομάζεται tracking bias. Η λογική πίσω αυτήν είναι απλή: Αν καταφέρεις να φτιάξεις ένα κύκλωμα ισχύος με ελεγχόμενη και μεταβλητή πόλωση, που να εξαρτάται από τις στιγμιαίες απαιτήσεις ισχύος, μπορείς να επιλέξεις να το πολώσεις σε τάξη Α χωρίς τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται, δηλαδή χωρίς τις μεγάλες θερμικές απώλειες.

Krell K-300i

Σε καθημερινή βάση, το πολύ καλό τηλεχειριστήριο κάνει την ζωή πιο εύκολη.

Krell K-300i

Ο ενισχυτής έχει ένα πλήρες πακέτο ψηφιακών και αναλογικών εισόδων. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος διαθέτει ήδη ένα καλό streamer/DAC μπορεί να μην επιλέξει το σχετικό module της Krell.

Η ιδέα του tracking bias δεν είναι καινούρια (την συμπαθεί πολύ και ο Nelson Pass), αλλά το iBias καινοτομεί ως προς το πώς γίνεται ο έλεγχος. Στην περίπτωση της Krell, χρησιμοποιείται το ρεύμα εξόδου του ενισχυτή και όχι το σήμα εισόδου της τελικής βαθμίδας, μια επιλογή η οποία -κατά την εταιρία- είναι πιο άμεση (ως κριτήριο) και βάζει στο βρόχο ελέγχου και το ηχείο μαζί με τις ιδιαιτερότητές του. Το αποτέλεσμα είναι ότι K-300i είναι ένας ενισχυτής o οποίος λειτουργεί σε τάξη Α (κανένας κλάδος του push pull δεν περνά σε φάση αποκοπής, για καμία τιμή του σήματος εισόδου, επομένως δεν υπάρχει παραμόρφωση διάβασης) και αποδίδει 150W/8Ω και 300W/4Ω, χωρίς εξωτερικές ψύκτρες! Το στάδιο ισχύος έχει ένα ακόμη κρυφό χαρτί: Την τεχνολογία XD (για την οποία η Krell δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες) η οποία με επεμβάσεις σε όλο το κύκλωμα του τελικού μειώνει την αντίσταση εξόδου, αυξάνοντας τον συντελεστή απόσβεσης. Με βάση τα χαρακτηριστικά, ο K-300i φτάνει το 347 στις χαμηλές συχνότητες και παραμένει πολύ πάνω από το 200 σε όλο το ακουστικό φάσμα.

Krell K-300i

Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού καταλαμβάνει το τελικό στάδιο (αριστερά, κάτω από την ψύκτρα) και ο μετασχηματιστής (δεξιά). Κάτω αριστερά, διακρίνονται οι πυκνωτές του τροφοδοτικού.

Krell K-300i

Αυτό είναι το ψηφιακό άρθρωμα με το οποίο εξοπλίζεται προαιρετικώς ο K-300ι. Διακρίνεται το ολοκληρωμένο της XMOS (δεξιά) και το DAC της ESS μαζί με το αναλογικό στάδιο (αριστερά).