Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/11/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/Streamer/DAC

Krell K-300i

Krell K-300i

O K-300i απέδωσε 173Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω (με όριο παραμόρφωσης το 0.3%) και 287Wrms σε φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος που φθάνει το 1,7, φαίνεται να διαθέτει παραπάνω από επαρκή αποθέματα ώστε να οδηγήσει ένα δύστροπο ηχείο. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε στο 218 (1kHz, με αναφορά τα 8Ω).
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης αποκαλύπτουν μια καλοσχεδιασμένη και “ήρεμη” συσκευή, με τις τιμές να κινούνται στην περιοχή του 0,008% (THD+N) και του 0,007% (THD) με αναφορά στο 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω. Η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (SMPTE) κινήθηκε στην περιοχή του 0,005%. Η αύξηση της συχνότητας και η μείωση της αντίστασης του φορτίου επέφεραν μια αναμενόμενη επιδείνωση των σχετικών επιδόσεων, αλλά δεν παρατηρήσαμε προβλήματα άξια λόγου.
Ο λόγος σήματος προς θόρυβο με αναφορά το 1Wrms/8Ω μετρήθηκε στα -81dBr(A), με τον συνολικό θόρυβο από την τροφοδοσία να μην ξεπερνά τα 535μVrms στην έξοδο της συσκευής. Η δυναμική περιοχή υπολογίστηκε στα 98,5dB.
Η απόκριση συχνότητας με φορτίο 8Ω στην έξοδο παρέμεινε πεισματικά επίπεδη στο σύνολο του φάσματος που καλύπτει η μέτρηση (60kHz), με ελάχιστες αποκλίσεις ορατές στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες είναι πολύ μικρότερες του 0.1dB, επομένως ανάξιες λόγου. Παρόμοια εξαιρετική επίδοση έχουμε και στο θέμα της ομοιότητας των καναλιών η οποία είναι παραδειγματική. Με σύνθετο φορτίο στην έξοδο, οι διαφορές στην απόκριση είναι μηδαμινές, εύρημα που συνάδει με τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης. Με βάση αυτά, ο K-300i μπορεί, πρακτικώς, να οδηγήσει ο,τιδήποτε, με μοναδικό περιορισμό τον όγκο του χώρου όπου θα κληθεί να λειτουργήσει.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz και αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω, περιλαμβάνει περιορισμένα ευρήματα αρμονικής παραμόρφωσης (η ισχυρότερη τρίτη αρμονική βρίσκεται, ήδη, κάτω από τα -80dBr) με τις υπόλοιπες αρμονικές να βρίσκονται κάτω από τα -100dBr, μια από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι και το γεγονός ότι απουσιάζουν ευρήματα που σχετίζονται με το τροφοδοτικό, τόσο στην περιοχή του hum (50/100Hz) όσο και ως προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης γύρω από την θεμελιώδη και της αρμονικές.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης κινήθηκε σε αναλόγως χαμηλά επίπεδα. Στο σχετικό διάγραμμα, οι συνιστώσες τρίτης τάξης βρίσκονται κάτω από τα -80dBr, με την πέμπτη τάξη να βρίσκεται σαφώς κάτω από τα -100dBr και την δεύτερη τάξη (1kHz, η διαφορά μεταξύ 19kHz-20kHz) να κινείται στην περιοχή των -90dBr.
Το φάσμα του θορύβου στην έξοδο (με αναφορά το 1Wrms/8Ω και χωρίς σήμα στην είσοδο) περιλαμβάνει ελάχιστες εστίες θορύβου. Εδώ μπορεί να “δει” κανείς το τροφοδοτικό (στα -100dBr, επομένως με αμελητέα συμμετοχή), καθώς και μερικές αιχμές υψίσυχνων θορύβων, πάνω από τα 20kHz, οι οποίες δικαιολογούνται από την σύνθετη δομή της συσκευής.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω.

Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα δεν κρύβει εκπλήξεις. Με φορτίο 8Ω, ο ενισχυτής παραμένει στην περιοχή του 0.01% στην περιοχή των χαμηλών μεσαίων και επιδεικνύει την αναμενόμενη τάση αύξησης ψηλά. Στο όριο της μέτρησης βρίσκεται στο 0,025%. Με φορτίο 4Ω η γενική συμπεριφορά δεν φάνηκε να αλλάζει. Στην περιοχή των χαμηλών μεσαίων, η παραμόρφωση βρίσκεται στην περιοχή του 0,02% και η μέγιστη τιμή που μετρήθηκε, στα 20kHz, ήταν 0,04%.
Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο ακολούθησε, επίσης την πεπατημένη. Με βάση το πώς διαμορφώνονται οι καμπύλες μετά την εμφάνιση της υπερφόρτωσης, ο ενισχυτής άνετα καλύπτει τις τιμές μέγιστης ισχύος που δίνει η εταιρία (150/300Wrms 8/4Ω).
Το στάδιο ισχύος του K-300i αποδείχθηκε γρήγορο. Ο χρόνος ανόδου (1kHz) υπολογίστηκε στα 836ns και ο ρυθμός ανύψωσης στα 38,6V/μs.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1/3 Pmax/8Ω (πράσινη καμπύλη), 1/3Pmax/4Ω (κόκκινη).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Ως media player (μέσω Ethernet), ο K-300i κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Η αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS) περιλαμβάνει μικρά ποσοστά υψίσυχνου θορύβου και διατηρεί το γενικό, ημιτονοειδές σχήμα της.
Η μονοτονικότητα διατηρήθηκε, επίσης, σε καλό επίπεδο με της στάθμες να είναι διακριτές, τις μεταβάσεις καθαρές και τον θόρυβο σε χαμηλά επίπεδα.

Thumbnail Thumbnail

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS, Playback, Ethernet).

Διάγραμμα μονοτονικότητας (Playback/Ethernet).

Το ψηφιακό interface της συσκευής είναι, επίσης πολύ καλό σε θέματα απόρριψης του jitter. Το σχετικό διάγραμμα βρίσκεται στην περιοχή των -60dB, μια επίδοση η οποία εξασφαλίζει ότι μπορεί να συνδεθεί ακόμη και μια πηγή με μέτρια ποιότητα ψηφιακού σήματος.
Η γραμμικότητα του DAC είναι πολύ καλή. Η σχετική καμπύλη διατηρεί την ιδανική της μορφή μέχρι, περίπου, τα -110dBFS και ο θόρυβος κάνει την εμφάνισή του πάνω από αυτή την τιμή.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Το ψηφιακό κομμάτι του ενισχυτή, ακολουθεί τις πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα θορύβου, με το σύνολο του σχετικού φάσματος να βρίσκεται κάτω από τα -100dBFS, με την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων να κινείται σε ακόμη χαμηλότερες στάθμες.
Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο περιλαμβάνει ελάχιστα ευρήματα σε πολύ χαμηλές στάθμες. Μπορεί κανείς να διακρίνει τον θόρυβο από την τροφοδοσία (κοντά στα -120dBu) και ελάχιστα ίχνη ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες (πιθανώς jitter) και αυτά σε εξαιρετικά χαμηλές στάθμες.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, sample rate 96kHz.

Τέλος, τα ψηφιακά φίλτρα του K-300i λειτουργούν με τον αναμενόμενο τρόπο. Το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει μια πολύ καθαρή περιοχή αποκοπής, κάτι που “φαίνεται” και στην ακουστική περιοχή, καθώς η σχετική καμπύλη βρίσκεται μόνιμα γύρω και κάτω από τα -105dBFS, επίδοση που κρίνεται ως εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε).

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.