Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/06/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΡΑΦΙΟΥ/ΒΑΣΗΣ

Q Acoustics 3030i

Q Acoustics 3030i

Η αλήθεια είναι ότι η καμπίνα του 3030i δεν είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και σκέψης. Οι άνθρωποι της Q Acoustics πήραν το βασικό σχέδιο των ηχείων της σειράς και απλώς μεγάλωσαν τις διαστάσεις του 3020i. Το νέο ηχείο έχει μεγάλο βάθος (σχεδόν 33 εκατοστά), αλλά σχετικώς μικρό πλάτος (μόλις 20 εκατοστά), με την μπάφλα συνολικά να έχει τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις ώστε να φιλοξενήσει τα μεγάφωνα.

Q Acoustics 3030i

Το 3030i είναι, στην ουσία, ένα μεγαλωμένο 3020i, με σημαντικά μεγαλύτερο όγκο και πολύ μεγαλύτερο βάθος καμπίνας. Η αισθητική και το φινίρισμα είναι τα γνωστά (πολύ καλά) της συγκεκριμένης σειράς. Τα προστατευτικά πλέγματα στηρίζονται μαγνητικά, αφήνοντας την μπάφλα εντελώς επίπεδη.

Όπως και τα υπόλοιπα μικρά ηχεία της σειράς, το 3030i είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων. δύο μεγαφώνων και βασίζεται σε ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου 22 χιλιοστών για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και σε ένα μιντ/γούφερ 165 χιλιοστών για την απόδοση των μεσαίων/χαμηλών συχνοτήτων. Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ένα φίλτρο με συχνότητα cross στα 2.4kHz και η καμπίνα έχει αρχιτεκτονική φόρτισης bass reflex με την οπή εκτόνωσης στο πίσω μέρος, μια επιλογή που κάνει την τοποθέτηση του ηχείου σε ράφι, μάλλον δύσκολη (δεδομένου και του μεγάλου του βάθους). Στην πραγματικότητα, το 3030i θα πρέπει να θεωρηθεί ως καθαρόαιμο ηχείο βάσης, χαρακτηριζόμενο μόνο “κατά παράδοσιν” ως bookshelf.

Q Acoustics 3030i

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ 22mm, μαλακού θόλου, η ακτινοβολία του οποίου υποβοηθείται από μια ρηχή χοάνη. Αυτό που δεν φαίνεται στην φωτογραφία είναι η ελαστική ανάρτηση από σιλικόνη που απομονώνει τον θόλο, το πηνίο φωνής και το μαγνητικό σύστημα από τους κραδασμούς.

Q Acoustics 3030i

Οι χαμηλές/μεσαίες συχνότητες αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 165mm, το οποίο προέρχεται από το μεγάλο μοντέλο δαπέδου της σειράς (το 3050i χρησιμοποιεί δύο από αυτά). Ο κώνος είναι κατασκευασμένος από επεξεργασμένο χαρτί και η ανάρτηση από ελαστικό με μικρή υστέρηση (δηλαδή σταθερά χαρακτηριστικά ελαστικότητας, ανεξάρτητα της κατεύθυνσης της κίνησής του).

Τα δύο μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται έχουν κάποιο ενδιαφέρον: Καταρχήν, το τουίτερ περιλαμβάνει στην σχεδίαση του σασί του μια στοιχειώδη ανάρτηση, έναν ελαστικό δακτύλιο από σιλικόνη ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του θόλου και της ρηχής χοάνης που χρησιμοποιείται για την βελτιστοποίηση της ακτινοβολίας. Σύμφωνα με την εταιρία, η ανάρτηση αυτή απομονώνει το μεγάφωνο από τους κραδασμούς της καμπίνας και βελτιώνει την απόδοσή του ηχείου. Το γούφερ χρησιμοποιεί κώνο από χαρτί το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία για να αποκτήσει μεγαλύτερη ακαμψία και καλύτερα χαρακτηριστικά απόσβεσης και καταλήγει σε μια νέα ελαστική ανάρτηση με χαμηλή υστέρηση. Αν και η ίδια η εταιρία δεν εξηγεί περισσότερα, μια ανάρτηση χαμηλής υστέρησης εξασφαλίζει παρόμοια συμπεριφορά ως προς την ελαστικότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις της κίνησης του κώνου, κάτι που φυσικά είναι επιθυμητό.
Η αισθητική της καμπίνας ακολουθεί τις γραμμές της σειράς 3000i, ή, καλύτερα, όλων σχεδόν των ηχείων της εταιρίας, με τις χαρακτηριστικά καμπυλωμένες ακμές και συμπληρώνεται από μεταλλικούς δακτυλίους γύρω από τα μεγάφωνα, οι οποίοι δίνουν μια προσωπικότητα στο ηχείο. Η εταιρία αναφέρει ότι η καμπίνα είναι ενισχυμένη στο εσωτερικό της με μια ειδική τεχνική την οποία ονομάζει “Point-to-Point” (P2P). Αυτή εξασφαλίζει μείωση των κραδασμών, αλλά η Q Acoustics δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Q Acoustics 3030i

Η Q Acoustics χρησιμοποιεί ακροδέκτες σύνδεσης χαμηλού προφίλ (χωρίς δηλαδή μεγάλο βάθος), οι οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καλώδια τερματισμένα είτε με ακροδέκτες τύπου “μπανάνα”, είτε με δίχαλα, είτε και απλώς απογυμνωμένα. Σφίγγουν πολύ σωστά με το χέρι και είναι και όμορφοι (αν και στις περισσότερες εγκαταστάσεις δεν θα φαίνονται).

Το 3030i είναι διαθέσιμο σε τέσσερα διαφορετικά φινιρίσματα από το οποίο το ένα είναι το κλασικό “English Walnut” (με νερά ξύλου) και τα τρία είναι απλά, ματ, χρώματα, λευκό, μαύρο και γκρι (Arctic White, Carbon Black και Graphite Grey, αντιστοίχως). Βρήκαμε το Carbon Black της δοκιμής εξαιρετικό σε ποιότητα με την κάπως “άγρια” υφή του να ξεχωρίζει και να κάνει το συνολικό αποτέλεσμα ενδιαφέρον και μακριά από τα τετριμμένα.
Ο εξοπλισμός του ηχείου συμπληρώνεται από ένα προστατευτικό πλέγμα το οποίο στηρίζεται μαγνητικά στην μπάφλα του ηχείου. Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ενός ζεύγους ακροδεκτών (δεν υποστηρίζεται διπλοκαλωδίωση) οι οποίοι, επίσης, ξεχωρίζουν με την αισθητική τους, είναι όμως και αποτελεσματικοί καθώς επιτρέπουν το άνετο σφίξιμο των καλωδίων.
Με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, το τελικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ένα ηχείο με μέτρια ευαισθησία (88dBSPL/2,83Vrms/1m), ονομαστική αντίσταση 6Ω (ελάχιστη 4Ω) και απόκριση συχνότητας η οποία κυμαίνεται μεταξύ 46Hz και 30kHz (για αποκοπή -6dB) και μέγιστη διακύμανση στο pass band ±3dB.

Q Acoustics 3030i

Η οπή του bass reflex βρίσκεται στην πίσω πλευρά και η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με το μεγάλο βάθος του ηχείου θα κάνει την τοποθέτηση του σε ένα συμβατικό ράφι, μάλλον, προβληματική. Η άποψή μας είναι ότι το 3030i αξίζει μια καλή βάση και τοποθέτηση στον ελεύθερο χώρο.