Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/06/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΡΑΦΙΟΥ/ΒΑΣΗΣ

Q Acoustics 3030i

Q Acoustics 3030i

Ως φορτίο, το 3030i φαίνεται να έχει αρκετά καλή συμπεριφορά με την σχετική μέτρηση να επαληθεύει τον ισχυρισμό της Q Acoustics ότι δεν πέφτει κάτω από τα 4Ω (4.4Ω στα 200Hz) και το μέτρο της εμπέδησης να μην ξεπερνά τα 27Ω. H σχετικώς μικρή διακύμανση του μέτρου, επιτρέπει την οδήγηση του ηχείου από ενισχυτές με μέτριο συντελεστή απόσβεσης καθώς η επίδρασή του στην συνολική απόκριση του συστήματος αναμένεται να είναι περιορισμένη. Η φάση της εμπέδησης έχει αρκετά μεγάλο εύρος διακύμανσης, από τις -52° (χωρητική) μέχρι τις +49° (επαγωγική). Αυτό σημαίνει ότι ο ενισχυτής που θα κληθεί να οδηγήσει τα ηχεία θα πρέπει να ψύχεται σωστά.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (με κάτω όριο τα 350Hz) αποκαλύπτει ένα ηχείο με αξιοπρόσεκτα μικρές διακυμάνσεις της απόκρισης, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα ±3dB στο φάσμα της μέτρησης με μικρές σε εύρος κορυφές και μια ήπια συμπεριφορά στην περιοχή της αποκοπής ψηλά, όπου δεν υπάρχει κάποιο ίχνος συντονισμού του θόλου (κάτι αναμενόμενο, με βάση το υλικό του).
Το προστατευτικό πλέγμα δείχνει να επηρεάζει σημαντικά την περιοχή μεταξύ 6kHz και 15kHz, όπου υπάρχει μια μείωση της ευαισθησίας κατά -σχεδόν- 4dB, ενώ φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και στην συμπεριφορά στην περιοχή της αποκοπής, πάνω από τα 20kHz. Με βάση τα ευρήματα αυτά, είναι, μάλλον, καλή ιδέα να ακούει κανείς το ηχείο χωρίς τα προστατευτικά. Ευτυχώς είναι ιδιαίτερα εύχρηστα.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 350Hz). Μέτρηση χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη καμπύλη) και με το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη)

Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από το splicing near field και ψευδοανηχοικής μέτρησης (με εξομάλυνση 1/3 της οκτάβας) δεν αλλάζει την αρχική εικόνα. Πράγματι το 3030i είναι ένα ηχείο με ιδιαίτερα ομαλή απόκριση, με αποκλίσεις αισθητά μικρότερες των ±3dB (με μια μικρή εξαίρεση χαμηλά), μια επίδοση η οποία θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολύ καλή για την κατηγορία τιμής.
Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε στα 85.2dBSPL/2.83Vrms/1m και με βάση αυτήν τα σημεία αποκοπής (-6dB) βρίσκονται στα 44.4Hz, χαμηλά, και στα 21.4kHz ψηλά. Ωστόσο, στις υψηλές συχνότητες η απόκριση του ηχείου δεν ακολουθεί την πεπατημένη και η “οριζοντίωσή” που φαίνεται μεταξύ 20kHz και 30kHz, οδηγεί σε μια αποκοπή μόλις 7.5dB στα 30kHz. Επομένως, η Q Acoustics δεν υπερβάλλει (πολύ) όταν δίνει αυτό το όριο για το ηχείο. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, φαίνεται μια ήπια ενίσχυση γύρω από τα 100Hz (+3.4dB στα 115Ηz περίπου) η οποία, πάντως, δεν δημιουργεί υποψίες για προβλήματα.
Η καμπύλη της συνολικής απόκρισης που προκύπτει από την μέση απόκριση του ηχείου, με μετρήσεις εκτός άξονα (±10°, στο οριζόντιο και το κατακόρυφο επίπεδο) δείχνει τυπική, ομαλή, πτώση της ευαισθησίας στις υψηλές συχνότητες, ένα δείγμα ότι το ηχείο ακτινοβολεί με αρκετά ομοιογενή τρόπο στην χώρο.
Η βηματική απόκριση είναι αρκετά ομαλή, ιδιαίτερα στην φάση της απόσβεσης, χωρίς εμφανή ίχνη συντονισμών (κάτι που, ούτως ή άλλως, φαίνεται και στην απόκριση συχνότητας). Μοναδικό σημείο κριτικής, εδώ, είναι μια μικρή ασυνέχεια στην μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ (λίγο πριν τα 3.1ms), η οποία, πάντως, δεν αποκλείεται να διορθώνεται και με μια μικρή αλλαγή στον άξονα της μέτρησης (δεν το δοκιμάσαμε).

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, πράσινη καμπύλη).

Βηματική απόκριση.

Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων αποκαλύπτει ένα σχετικώς γρήγορο ηχείο με κάποιους εμφανείς, αλλά γρήγορους στην απόσβεσή τους συντονισμούς. Πάνω από τα 2ms (για εξασθένηση 25dBr) μπορεί κανείς να διακρίνει χρωματισμούς στα 1800Hz (2,7ms) και στα 4.8kHz (2,2ms), με τον επόμενο σημαντικό να βρίσκεται στα 2,3kHz (2ms).
Το πολικό διάγραμμα στο οριζόντιο επίπεδο, δείχνει ένα ηχείο με πολύ καλά χαρακτηριστικά ακτινοβολίας καθώς σχεδόν το σύνολο των καμπυλών διατηρείται πάνω από τα -6dBr για γωνίες ±30° (στα 16kHz μετρήσαμε 55°, γωνία οριακά μικρότερη από τις 60°). Για συνήθεις ακροάσεις, επομένως, το toe-in δεν είναι απαραίτητο, αν και στην περίπτωση που ζητά κανείς το απόλυτο, μια μικρή στροφή των ηχείων προς τον ακροατή δεν είναι κακή ιδέα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η πολική απόκριση του ηχείου στο κατακόρυφο επίπεδο δεν κρύβει, επίσης, εκπλήξεις. Η ακτινοβολία του φαίνεται ομοιογενής για γωνίες μέχρι ±15° με την ποιότητα της να μειώνεται έξω από αυτές τις γωνίες, ομαλά για θέσεις πάνω από τον άξονα και κάπως πιο... άγρια για θέσεις κάτω από αυτόν. Με βάση τα ευρήματα, το ηχείο θα πρέπει να τοποθετείται είτε με το τουίτερ στο ύψος των αυτιών του καθήμενου ακροατή, είτε λίγο κάτω από αυτό, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται ακροάσεις με αρνητικές γωνίες.
Τέλος, η μέτρηση των επιταχύνσεων της μπάφλας και των πλευρικών επιφανειών, δικαιώνει τους ισχυρισμούς της Q Acoustics για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις εσωτερικές ενισχύσεις της καμπίνας. Συνολικά, οι χρωματισμοί βρίσκονται συστηματικά κάτω από τα -50dBm/s2 και για το μεγαλύτερο μέρος του φάσματος της μέτρησης κάτω από τα -60dBm/s2, μια επίδοση η οποία είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει. Ό,τι και αν είναι αυτό το “P2P bracing” φαίνεται να λειτουργεί.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (πράσινη καμπύλη), 2kHz (κόκκινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (πράσινη καμπύλη) και του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας (κόκκινη).