Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας D/A - Ενισχυτής Ακουστικών - Εξωτερικό τροφοδοτικό

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Audiobyte Hydra Vox/Zap

Για την ακουστική αξιολόγηση, το ζευγάρι της Audiobyte αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL), ενώ ένα μικρό μέρος των ακροάσεων έγινε και μέσω ακουστικών (Sennheiser HD800) ώστε να αξιολογηθεί ο ενσωματωμένος ενισχυτής. Οι πηγές ήταν, επίσης, οι συνήθεις (Teac Esoteric P70, foobar2000/Win10/dCS Puccini U-Clock).
Το στήσιμο των Vox/Zap δεν κρύβει εκπλήξεις και η μόνη ιδιαιτερότητα που συναντήσαμε ήταν ότι ακόμη και σε περιβάλλον Win10 η χρήση της θύρας USB απαιτεί την εγκατάσταση driver, η οποία ωστόσο έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Η Audiobyte αναπτύσσει τρεις διαφορετικές εκδόσεις firmware, οι οποίες είναι αναγνωρίσιμες από ονόματα, Rocket, Bullet και Torpedo, τα οποία ο χρήστης μπορεί να εγκαθιστά κατά το δοκούν (με αρχεία wav τα οποία κάνει playback από το media player του - έξυπνο!). Δεν δίνονται πολλές πληροφορίες, αλλά -αν καταλάβαμε καλά- η βασική διαφορά μεταξύ των τριών εκδόσεων έγκειται στο upsampling που γίνεται, ως πρώτο βήμα, στο DSP και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν διαφορετικές ηχητικές ταυτότητες, “(...) to find the perfectly tailored sound” όπως αναφέρει η εταιρία. Η συσκευή της δοκιμής είχε την έκδοση Bullet. Λίγη προσοχή χρειάζεται στην σύνδεση των δύο συσκευών με τα ειδικά καλώδια (που είναι διαφορετικά μεταξύ τους) και δεν θα βλάψει μια γρήγορη ανάγνωση του εγχειριδίου χρήσης για τις -πέραν των τετριμμένων- δυνατότητες που παρέχονται, ειδικά σε ότι αφορά την τροφοδοσία και την παρακολούθησή της. Η εφαρμογή είναι σαφής ως προς το interface και εύκολη στην χρήση, δεν θα προβληματίσει καθόλου. Η μόνη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε είναι το κάπως αργό κλείδωμα της θύρας USB, το οποίο οδηγεί συχνά σε ακουστά κλικ μεταξύ των κομματιών, ένα “πρόβλημα”, πάντως που σίγουρα θα λυθεί σε κάποια νέα έκδοση του firmware.

Ο ήχος των Vox/Zap ενθουσιάζει από την πρώτη στιγμή, με έναν τρόπο που δεν τον περιμένεις και, συνολικά, το ζευγάρι ήταν ένα από τα πιο καλόηχα ψηφιακά συστήματα που έχουν περάσει από τα χέρια μας. Το σύστημα αναφοράς ακούστηκε έντονα παρόν στο χώρο, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της λεπτομέρειας και πολύ σοβαρές δυνατότητες δημιουργίας στερεοφωνικής εικόνας, με σαφέστατη αίσθηση του βάθους και του αέρα και πολύ καλό εστιασμό των ηχητικών αντικειμένων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα φυσικό, με πολύ καλή τονική ισορροπία, εστιάζεται σε σωστή απόσταση από τον ακροατή, χωρίς να τον καταπιέζει αλλά και χωρίς να ακούγεται απομακρυσμένο και ασαφές. Υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην αμεσότητα της περιγραφής και στην δημιουργία “ατμόσφαιρας”, την οποία -υποκειμενικά- βρήκαμε ιδιαίτερα ελκυστική.

Audiobyte Hydra Vox/Zap Audiobyte Hydra Vox/Zap

Πολύ χαμηλά, το σύστημα με τα Vox/Zap απέδωσε με χαρακτηριστική άνεση το κάτω όριο, ακούστηκε όσο πρέπει ογκώδες, ελάχιστα εμφατικό σε σχέση με την αναφορά (κάτι που δεν είναι καθόλου δυσάρεστο, πάντως), με πολύ καλό έλεγχο και παλμό. Το σύστημα, με τα Hydra στην θέση του μετατροπέα, διατήρησε στο ακέραιο την δυνατότητά του να γεμίζει τον χώρο με τρόπο επιβλητικό, χωρίς να υπερβάλλει ή να καταπιέζει τον ακροατή, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Το αποτέλεσμα είναι να περιγράφονται άψογα οι συνθέσεις με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή.
Γενικώς οι χαμηλές συχνότητες αποδείχθηκαν ένα από τα δυνατά σημεία του μετατροπέα, με το συνολικά άκουσμα να είναι φυσικό, τα όργανα της περιοχής να περιγράφονται με σωστό όγκο και μέγεθος και τις μεγάλες ορχήστρες να γεμίζουν τον χώρο με άνεση. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με άψογη αίσθηση ταχύτητας, όσο πρέπει ογκώδη και παρόντα και η αίσθηση ροής που αποκομίζει ο ακροατής είναι, κατά περίπτωση, πραγματικά απολαυστική.
Η μεσαία περιοχή είχε ακρίβεια και καλή αίσθηση φωτεινότητας. Ο ακροατής έχει την εντύπωση ότι βρίσκεται ελάχιστα πίσω, κάτι που επιτείνει τον ρεαλισμό και γίνεται αποδέκτης ενός διαυγούς αποτελέσματος, το οποίο ακούγεται λεπτομερές και ευχάριστο. Το ηχόχρωμα και η άρθρωση της ανθρώπινης φωνής μεταφέρεται άψογα στον χώρο και οι σολίστ είναι ασυνήθιστα ζωντανοί και παρόντες, με πολύ καλή αίσθηση του αέρα και της θέσης τους, ενώ οι χορωδίες χαρακτηρίστηκαν από πολύ καλό layering, περιγραφή των ομάδων και της κίνησης.
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί ο DAC της Audiobyte είναι ιδιαίτερα καλή. Έχει καθορισμένα όρια, εστιάζεται ελάχιστα πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων και διαθέτει καλό βάθος. Καθώς ο Vox φαίνεται να είναι πολύ καλός σε θέματα μικροδυναμικών, λεπτομέρειας και θορύβου, ο εστιασμός των μεμονωμένων ηχητικών πηγών είναι ιδιαίτερα σαφής με πολύ καλή περιγραφή του αέρα μεταξύ των οργάνων σε ηχογραφήσεις με λίγα όργανα και καλή περιγραφή των οργανικών ομάδων (σε έργα με μεγάλες ορχήστρες).
Ψηλά, πήραμε πολύ καλό αέρα και έκταση, με το τελικό αποτέλεσμα να ακούγεται διαφανές και ξεκούραστο, να διαθέτει καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης και ισορροπία που αποκλίνει ελαφρώς προς το μαλακό/ήπιο (με το γραμμικό φίλτρο), ένα στοιχείο το οποίο εξασφαλίζει ξεκούραστες πολύωρες ακροάσεις και κρατά το τελικό άκουσμα μακριά από οποιαδήποτε αίσθηση σκληρότητας ή τραχύτητας. Ο μετατροπέας αποδίδει σωστά τον αρμονικό πλούτο, όντας ίσως λίγο πιο αυστηρός σε σχέση με την αναφορά, ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει να ακούγεται λίγο πιο υποτονικός σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει.

Τέλος, η έξοδος των ακουστικών είναι πραγματικά καλή, με σοβαρές δυνατότητες οδήγησης ακουστικών με σχετικώς υψηλή ονομαστική αντίσταση και απέχει πολύ από το να είναι “μια έξοδος ακόμη”. Είναι προφανές, ότι η Audiobyte τον έχει δουλέψει αρκετά και έχει ως στόχο να αποτελέσει η σχετική έξοδος του Vox μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή, έναντι ενός τυπικού εξωτερικού ενισχυτή ακουστικών. Με τα Sennheiser HD800, πήραμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά του μετατροπέα (μόλις ακουστή έμφαση πολύ χαμηλά, πολύ καλή περιγραφή χαμηλών συχνοτήτων και ρυθμικού μέρους, διαυγείς και ζωντανές μεσαίες και ευχάριστες, μαλακές υψηλές συχνότητες) και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του εστιασμού και του envelopment (με ηχογραφήσεις binaural). Επί του προκειμένου, θα θεωρούσα πολύ καλή ιδέα την ενσωμάτωση ενός ψηφιακού αλγόριθμου cross-feed, γιατί το Spartan-7 μάλλον έχει “χώρο” για κάτι τέτοιο.

Τελικώς...

...χωρίς ίχνος υπερβολής, τα Vox/Zap αποτέλεσαν μια από τις πρώτες, ευχάριστες, εκπλήξεις της χρονιάς. Αμφότερα κρυμμένα πίσω από σασί χαμηλών τόνων, προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα μπορείς να μαντέψεις, και -με χαρακτηριστική άνεση- το σύστημα τοποθετείται ανάμεσα στα καλύτερα DAC που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό, απόδειξη ότι το να ακολουθείς τον διαφορετικό δρόμο, συνήθως, κρύβει σοβαρές ανταμοιβές (αρκεί να γνωρίζεις τι κάνεις, και η Rockna/Audiobyte, προφανώς γνωρίζει). Αν κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να σκεφτείτε το ζευγάρι της Audiobyte πολύ σοβαρά!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Audiobyte Hydra Vox/Zap, 16-bit/44.1kHz, Linear Phase.
  2. Audiobyte Hydra Vox/Zap, 24-bit/96kHz, Linear Phase.
  3. Audiobyte Hydra Vox/Zap, 16-bit/44.1kHz, Minimum Phase Phase.
  4. Audiobyte Hydra Vox/Zap, 16-bit/44.1kHz, Hybrid Filter.
  5. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.