Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Ραφιού/Βάσης

Chario Constellation MKII Delphinus

Chario Constellation MKII Delphinus

Για την ακουστική αξιολόγηση, το Delphinus τοποθετήθηκε στις κατάλληλες βάσεις (όπως αυτές περιγράφονται στην σελίδα των μετρήσεων) και σε απόσταση περίπου μισό μέτρο από το πίσω όριο και ένα μέτρο από τα πλευρικά όρια του χώρου. Η θέση ακρόασης ήταν περίπου 2,2m από τα ηχεία. Τα Delphinus αντικατέστησαν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από τον Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το σύνηθες (Teac Esoteric P70/D70, dCS Puccini U-Clock/foobar 2000, Melos Plus Series Line). Πέραν της ανάγκης για σωστή τοποθέτηση καθ' ύψος και για toe-in, το μικρό Chario δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ανάγκη κατά την εγκατάστασή του. Ο μικρός του όγκος διευκολύνει την όλη διαδικασία και η απουσία bass reflex στην πίσω πλευρά, επιτρέπει την άνετη τοποθέτηση σε ράφι.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Delphinus είναι αυτή ενός ηχείου με καλές δυνατότητες στάθμης και καλές δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης, το οποίο ακούγεται αρκετά επιβλητικό και σίγουρα “μεγαλύτερο” σε σχέση με τις πραγματικές του διαστάσεις. Στα βασικά του χαρακτηριστικά θα πρέπει να περιληφθούν η ταχύτητα και η καλή περιγραφή του παλμού, ένας φωτεινός, ευχάριστος χαρακτήρας στην μεσαία περιοχή, οι ζωηρές υψηλές συχνότητες και, όπως θα περίμενε κανείς, η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα.

Chario Constellation MKII Delphinus Chario Constellation MKII Delphinus

Στις λεπτομέρειες τώρα, η απόδοση του ηχείου χαμηλά αντανακλά τον μικρό όγκο του, αλλά μόνον εν μέρει. Πράγματι, το κατώτερο άκρο του φάσματος αποδίδεται με περιορισμένο σώμα και όγκο, διαθέτει όμως διαύγεια, καλή λεπτομέρεια και παλμό, χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την ισορροπημένη απόδοση γύρω από τα 100Hz (και πάνω από αυτή την συχνότητα) δημιουργούν μια πολύ θετική αίσθηση. Με το Delphinus στη θέση του ηχείου, το σύστημα αναφοράς έχασε αέρα και αίσθηση επιβολής, κυρίως σε ηχογραφήσεις με σημαντικό ηλεκτρονικό περιεχόμενο, αλλά χαρακτηρίστηκε από δυναμική παρουσία, με γεμάτη αίσθηση στην περιοχή των εγχόρδων και (λιγότερο) των κρουστών, με καλή απόδοση της κλίμακας και ρυθμικά μέρη που είχαν ροή και καλή ταχύτητα. Το ηχείο, παρά τον μικρό του όγκο έχει θετική παρουσία στον χώρο και, κατά περίπτωση, ακούγεται επιβλητικό, εξ ου και το σχόλιο της προηγούμενης παραγράφου περί “μεγαλύτερων διαστάσεων”.
Ίσως το κλειδί για τον πολύ καλό χαρακτήρα του Delphinus να βρίσκεται στην ομοιογένεια που φαίνεται ότι υπάρχει στην περιοχή των ανώτερων μεσαίων. Το αποτέλεσμα εδώ είναι φωτεινό, ελάχιστα εμφατικό, χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών και της υφής της ηχογράφησης, με καθαρές, φυσικές φωνές που περιγράφονται με ακρίβεια στον χώρο, πολύ καλή περιγραφή του αέρα και πλήρη απουσία οποιασδήποτε τραχύτητας.
Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το ηχείο είναι ιδιαίτερα πειστική, με σαφή πλευρικά όρια, πολύ καλό εστιασμό των μεμονωμένων πηγών, καλό βάθος και πολύ καλή απόδοση των πληροφοριών για πηγές που βρίσκονται έξω από το συμβατικό soundstage. Όπως θα περίμενε κανείς από ένα ηχείο με πλάτος μπάφλας που ξεπερνά λίγο τα 200 χιλιοστά, το Delphinus εξαφανίζεται εύκολα και ο ακροατής έχει μια πολύ καλή άποψη για τις μικρές λεπτομέρειες της κάθε μείξης.
Ψηλά, ακούστηκε ζωηρό, με καλή έκταση, καλή απόδοση των μετώπων, με ικανοποιητική απόδοση του σώματος των κρουστών της περιοχής και λίγο ταχύτερες αποσβέσεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι φωτεινό, ευχάριστο, με καλή απόδοση του αέρα και δεν γίνεται ποτέ μεταλλικό ή σκληρό. Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε σωστά, ίσως με μια δόση αυστηρότητας, αλλά με το συνολικό άκουσμα να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον ακροατή.
Σε καθεστώς ψηφιακής ισοστάθμισης, τέλος, το Delphinus έδειξε ότι διαθέτει σημαντικά δυναμικά περιθώρια. Το γούφερ φάνηκε να αντέχει χωρίς προβλήματα σε μεγαλύτερες διαδρομές και, ως αποτέλεσμα, το ηχείο ακούστηκε περισσότερο επιβλητικό, με μεγαλύτερες δυνατότητες απόδοσης του όγκου και με ισχυρότερη παρουσία στον χώρο.

Τελικώς...

... το Delphinus είναι μια πολύ καλή περίπτωση μικρού ηχείου. Βολεύεται εύκολα σε περιορισμένο χώρο, έχει έναν ισορροπημένο, καλά σχεδιασμένο, ηχητικό χαρακτήρα και με κάποιον τρόπο καταφέρνει να κρύψει τις μικρές του διαστάσεις, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, λεπτομερές και πειστικό. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αξίζει να προσθέσει κανείς και την ιδιαίτερα προσεγμένη αισθητική του και την ποιότητα κατασκευής της καμπίνας του, στοιχεία που, εν τέλει, συνθέτουν μια πρόταση που ξεχωρίζει και είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για όποιον αναζητά ένα ηχείο με περιορισμένο όγκο, αλλά έχει σημαντικές φιλοδοξίες σε ό,τι αφορά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.