Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/04/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Network player/DAC

dCS Bartók

dCS Bartók

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, το Bartók αντικατέστησε το DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70), συνδέθηκε με το οικιακό δίκτυο και ανέλαβε καθήκοντα network player, με το υπόλοιπο σύστημα να είναι το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SM-50PSL). Εν προκειμένω, βεβαίως, το D70 συνοδεύεται -για τις ανάγκες του streaming- από το dCS Puccini U-Clock και μια πλατφόρμα Windows 10 που τρέχει foobar2000, επομένως οι συγκρίσεις αφορούν ολόκληρο το setup και όχι μόνο την συσκευή της Teac. Για τον έλεγχο της συσκευής χρησιμοποιήσαμε το Mosaic της dCS αν και οποιοδήποτε controller συμβατό με UPnP μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί, αν ο χρήστης παραιτηθεί από τις δυνατότητες ρύθμισης της συσκευής από μακρυά. Το Mosaic είναι καλοσχεδιασμένο, με απλό και ξεκάθαρο user interface και, κατά την διάρκεια της δοκιμής, δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα, βλέποντας το σύνολο της μουσικής συλλογής και επιτρέποντας streaming διαδικτυακού ραδιοφώνου.
Η εγκατάσταση της συσκευής δεν κρύβει προβλήματα, με μοναδικό σημείο κριτικής την θέση της θύρας USB-A η οποία θα έπρεπε, μάλλον, να βρίσκεται στην πρόσοψη επειδή αφορά μέσα αποθήκευσης τα οποία είναι εναλλάξιμα και όχι σταθερά συνδεδεμένα. Ο χρήστης θα πρέπει να περάσει λίγο χρόνο για να εξοικειωθεί με τις αρκετές δυνατότητες του Bartók και να αποφασίσει ποιά φίλτρα του αρέσουν (οι διαφορές είναι μικρές και θέμα προτίμησης, δεν τίθεται θέμα σωστού ή λάθους, εδώ).

Η συσκευή, είναι η αλήθεια, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια σε ό,τι αφορά την πρώτη εντύπωση: Αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι έχεις να κάνεις με μια κορυφαία ψηφιακή πηγή, με όλα τα θετικά γνωρίσματα παρόντα: Διαφάνεια, εξαιρετική απόδοση ψηλά, έκταση και έλεγχος χαμηλά, ανάγλυφη, φυσική στερεοφωνική εικόνα, μια συνολική συμπεριφορά η οποία είναι ξεκούραστη, με έμφαση στη λεπτομέρεια και τα μικροδυναμικά και ομοιογενή χαρακτήρα, η παρουσία της οποίας στο σύστημα αναφοράς αναβάθμισε σαφώς την ποιότητα, ξεπερνώντας, στα σημεία μεν, αλλά ξεκάθαρα, τον μετατροπέα αναφοράς.
Ίσως η πιο χαρακτηριστική παράμετρος του συστήματος αναφοράς που βελτιώθηκε με τον Bartók ήταν η ομοιογένεια και η αίσθηση άνεσης στην μεσαία περιοχή και ψηλά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο ευχάριστο, αβίαστο και ξεκούραστο, χωρίς να χάνεται η παραμικρή λεπτομέρεια ή να εμφανίζεται αδρό και ασαφές. Τα πάντα ήταν παρόντα, αλλά με πολύ καλύτερη αίσθηση αέρα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει αβίαστα, χωρίς να μεσολαβεί τίποτε ανάμεσα στην πληροφορία και το αυτί (ψευδαίσθηση, μεν, πολύ πειστική, δε).

dCS Bartók dCS Bartók

Αυτή η εντύπωση διατηρήθηκε στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων όπου το αποτέλεσμα είχε εξαιρετική έκταση, πολύ καλό έλεγχο και όγκο, επιβλήθηκε άνετα στον χώρο και κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις με την παρουσία του. Γενικώς, οι χαμηλές συχνότητες ακούστηκαν ιδιαίτερα πειστικές, με σωστή κλίμακα και λεπτομέρειες, με τα ακουστικά όργανα της περιοχής να περιγράφονται σαφώς, τα ρυθμικά μέρη να έχουν άψογη αίσθηση ροής και, κατά περίπτωση, να ενθουσιάζουν και να παρασύρουν τον ακροατή.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε εξαιρετικά διαυγής, με κορυφαίο layering και αίσθηση αέρα, κορυφαία φυσικότητα και άνεση στην περιγραφή των λεπτομερειών και φάνηκε καλύτερα οργανωμένη από την αντίστοιχη του μετατροπέα αναφοράς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ηχητική συμπεριφορά ιδιαίτερα ελκυστική, ευχάριστη και ζωντανή που δεν θα καταπιέσει ποτέ.
Η στερεοφωνική εικόνα του συστήματος με τον Bartók κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα. Εστιάστηκε ελάχιστα πίσω από τον άξονα των ηχείων, είχε μεγάλο και σαφώς καθορισμένο πλάτος, πολύ καλό βάθος και κορυφαίες δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων αντικειμένων. Η περιγραφή των χώρων, του αέρα και της κίνησης δεν αφήνουν περιθώρια κριτικής και το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά ρεαλιστικό, επιτρέποντας στον ακροατή να αντιληφθεί τις επιλογές που έχουν γίνει στη μείξη και, γενικώς, στο soundscaping της ηχογράφησης.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, τέλος, είναι -ίσως- το δυνατότερο σημείο της συσκευής. Ο ακροατής έχει την εντύπωση μιας εξαιρετικής ισορροπίας μεταξύ ενός απόλυτα λεπτομερούς και ταυτόχρονα ξεκούραστου ακούσματος και η αλήθεια είναι απλή: Ο Bartók ανήκει στις λίγες ψηφιακές συσκευές που είναι λεπτομερής και ξεκούραστη χωρίς να γίνεται ευφωνική και υπερβολική, ένα πακέτο χαρακτηριστικών που διακρίνει, επίσης, τον μετατροπέα αναφοράς (και είναι ο βασικός λόγος που “αντέχει” παρά την ηλικία του, προφανώς εξαιτίας των ψηφιακών του φίλτρων) αλλά σε μικρότερο βαθμό. Με το dCS το σύστημα απογειώθηκε, κερδίζοντας σημαντικά σε αίσθηση και δικαιώνοντας την προσπάθεια των Βρετανών σε ό,τι αφορά το DSP.

Τελικώς...

...μιλάμε, όπως θα πρέπει να έχετε καταλάβει, για μια από εκείνες τις ψηφιακές συσκευές που ξεπερνούν τα όρια της απλής κριτικής και βρίσκονται στην σπάνια θέση να καθορίσουν, τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο, τα όρια των δυνατοτήτων μας, με βάση την διαθέσιμη τεχνολογία. Το Bartók είναι ένα πραγματικά ώριμο, από όλες τις απόψεις, network player, το οποίο συνδυάζει αρχιτεκτονική, δυνατότητες και ποιότητα κατασκευής, σε ένα πακέτο που το συναντάς σπάνια. Με βάση αυτά, ακόμη και η τιμή του, φαντάζει... λογική στα πλαίσια του high end ψηφιακού audio. Σαφώς πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. dCS Bartok/Ethernet, 16-bit/44,1kHz, F1/DXD
  2. dCS Bartok/Ethernet, 24-bit/96kHz, F1/DXD
  3. dCS Bartok/Ethernet, 16-bit/44,1kHz, F2/DXD
  4. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.