Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Mission QX-1

Mission QX-1

Το QX-1 ξεχωρίζει αμέσως από πλευράς εμφάνισης, καθώς μια σειρά από χαρακτηριστικά το κάνουν να διαφέρει από ένα σύνηθες, μικρό, δίδρομο ηχείο της κατηγορίας αυτής. Το πρώτο που παρατηρείς, ασφαλώς, είναι οι επιφάνειες από αλουμίνιο, στο επάνω και στο κάτω μέρος της καμπίνας, οι οποίες προσδίδουν έναν διαφορετικό αέρα, αλλά αρκετά χαρακτηριστικές είναι και οι καμπυλωμένες κάθετες ακμές καθώς και ο δακτύλιος ο οποίος “κρύβει” την στήριξη του γούφερ και έχει μια χαρακτηριστική μορφή “χτένας”

Mission QX-1

Η σειρά QX έχει αρκετά ενδιαφέρουσα αισθητική, με βασικά στοιχεία τις επιφάνειες από αλουμίνιο (επάνω και κάτω), τις στρογγυλεμένες ακμές και το ιδιόμορφο κάλυμμα γύρω από το γούφερ. Πολύ καλή ιδέα είναι επίσης και το προστατευτικό, το οποίο, όμως, επηρεάζει την απόδοση. Το τουίτερ, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Mission βρίσκεται τοποθετημένο κάτω από το γούφερ.

Το ηχείο είναι μια κλασική σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων και βασίζεται σε ένα τουίτερ 38 χιλιοστών για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και σε ένα μιντ/γούφερ 5 ιντσών για την απόδοση των μεσαίων/χαμηλών. Η φόρτιση του γούφερ γίνεται μέσω bass reflex το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της καμπίνας.
Το τουίτερ χρησιμοποιεί διάφραγμα από ύφασμα, διαμορφωμένο ως ring radiator, μια επιλογή η οποία εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια με την μεγαλύτερη δυνατή ακαμψία (με δεδομένο το υλικό και την διάμετρο της μονάδας). Στην πίσω πλευρά υπάρχει ένας διπλός, ημισφαιρικός θάλαμος ο οποίος απορροφά την οπίσθια ακτινοβολία του διαφράγματος χωρίς να επιτρέπει την δημιουργία ανακλάσεων.

Mission QX-1

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα γούφερ 5 ιντσών με καμπύλο (curvilinear) διάφραγμα κατασκευασμένο από μείγμα χαρτοπολτού και ακρυλικού υλικού. Το διάφραγμα ενισχύεται στο πίσω μέρος από έναν κώνο που το συνδέει με το πηνίο φωνής.

Mission QX-1

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα ring radiator 38 χιλιοστών με διάφραγμα από ύφασμα, η οπίσθια ακτινοβολία του οποίου απορροφάται από έναν διπλό θάλαμο.

Το διάφραγμα του γούφερ δεν είναι ο κλασικός συνδυασμός κώνου/dust cap αλλά μια μονοκόμματη καμπυλωμένη επιφάνεια χωρίς ραφές, η οποία είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα χαρτοπολτού και ακρυλικού υλικού. Η ακαμψία του ενισχύεται από έναν δευτερεύοντα κώνο ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος και παίζει τον ρόλο του συνδέσμου με το πηνίο φωνής. Όλη αυτή την σύνθεση, η Mission την ονομάζει DiaDrive και την χρησιμοποιεί και στα μεγαλύτερα μοντέλα της.
Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ένα φίλτρο με συχνότητα cross τα 2.4kHz και η τοποθέτηση των μεγαφώνων στην μπάφλα είναι η κλασική της Mission, με το τουίτερ κάτω από το γούφερ. Αυτή η γεωμετρία είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική για την εταιρία (την θυμόμαστε από την δεκαετία του 80, ακόμη) και έχει όνομα, IDG (Inverted Driver Geometry). Η ιδέα πίσω από αυτήν είναι να επιτυγχάνεται ο καλύτερη δυνατή χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων, με τον ακροατή καθισμένο και το ηχείο σε μια λογική θέση στον χώρο, από την άποψη του ύψους. Η Mission αναφέρει πως η σωστή θέση του ηχείου είναι όταν η επάνω επιφάνεια της καμπίνας ευθυγραμμίζεται με τα αυτιά του καθήμενου ακροατή.

Mission QX-1

To bass reflex βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω μέρος (κάνοντας την τοποθέτηση σε ράφι λίγο δύσκολη, είναι η αλήθεια). Η διατομή του έχει επιλεγεί με γνώμονα τους χαμηλούς αεροδυναμικούς θορύβους.

Mission QX-1

Οι ακροδέκτες σύνδεσης είναι καλής ποιότητας, σφίγγουν εύκολα και δέχονται όλων των ειδών τους τερματισμούς καλωδίων.

Οι ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου με τον ενισχυτή είναι τυπικά καλής ποιότητας (ξεχωρίζουν πάντως από τους τετριμμένους, “επίχρυσους” ακροδέκτες που συναντούμε στην πλειοψηφία των ηχείων της κατηγορίας) και δεν επιτρέπουν διπλοκαλωδίωση. Η προστασία των μεγαφώνων από την σκόνη και τα... ατυχήματα, εξασφαλίζεται από ένα μαγνητικό πλέγμα με χαρακτηριστικό σχήμα που ακολουθεί την εξωτερική διάμετρο των μεγαφώνων. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το QX-1 είναι οπτικώς ενδιαφέρον με και χωρίς την σήτα του!