Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/07/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Κεφαλή Κινητού Πηνίου

AtrotoS Consta

AtrotoS Consta

Παραλάβαμε την Consta σε ένα πολύ καλαίσθητο κουτί (το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες βίδες και το αντίστοιχο κλειδί) και το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι η πολύ αυστηρή συμμετρία της (είναι σχεδόν κυβική) και η αίσθηση στιβαρότητας που αποπνέει. Το κέλυφος έχει κοχλιοτομημένες οπές, γεγονός που κάνει την εγκατάσταση απλή υπόθεση και οι ρυθμίσεις της VTA και του αζιμουθίου (όταν αυτές προσφέρονται από τον βραχίονα) διευκολύνονται από τις καθαρές γραμμές του. Οι ακροδέκτες είναι από νικέλιο, επιχρυσωμένοι (σε μεγάλο βάθος, 20μ, αναφέρει η εταιρία) και οι αποστάσεις τους διευκολύνουν την σύνδεση με τα καλώδια του βραχίονα. Συνολικά, η τοποθέτηση και η ρύθμιση της κεφαλής δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Απλώς θέλει λίγο αυξημένη προσοχή για τους λόγους που αναφέρθηκαν ήδη.

Για τις ανάγκες της δοκιμής, η Consta τοποθετήθηκε στο σύστημα Acoustic Signature Maximus/TA1000 Neo της Acoustic Signature δοκιμή του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Ittok/Karma) και ανέλαβε να οδηγήσει τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-10 “Michi”). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το σύνηθες, με τον Melos Plus Series Line στην θέση του προενισχυτή, τον τελικό Parasound HCA-3500 και τα ATC SCM-50PSL ως ηχεία. Ένα μικρό μέρος των δοκιμών περιέλαβαν και την τοποθέτηση της Consta στο πλατό αναφοράς, Linn Sondek LP12/Ittok.

AtrotoS Consta AtrotoS Consta

Οφείλω να ομολογήσω ότι οι διάφορες δηλώσεις των κατασκευαστών παίζουν μάλλον μικρό ρόλο όταν ξεκινήσουν οι ακροάσεις. Μια από τις διαστροφές που αποκτάς στη δουλειά, είναι να αγνοείς τις δηλώσεις αυτές οι οποίες είναι, πολύ συχνά, πάνω από υπερβολικές. Όμως στην περίπτωση της Consta, ο ισχυρισμός της AtrotoS περί καλύτερης στερεοφωνικής εικόνας ισχύει στο έπακρο. Πράγματι, η κεφαλή φαίνεται να αξιοποιεί πλήρως τις πληροφορίες χώρου και θέσεις που είναι γραμμένες στο ίχνος και δημιουργεί ένα σχεδόν ψηφιακό soundstage, πολύ διαυγές, με σταθερά εστιασμένα αντικείμενα και καλή αίσθηση του βάθους. Η ιδιότητα αυτή της κεφαλής επιβεβαιώθηκε σε δύο διαφορετικά πλατό (Linn Sondek LP12/Ittok και Acoustic Signature Maximus NEO/T 1000 NEO), επομένως έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι το VFM δουλεύει πραγματικά.
Πέρα από τις δυνατότητες της σε ό,τι αφορά το soundstage, η Consta κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και στα υπόλοιπα ζητούμενα. Το σύστημα αναφοράς με την μικρή AtrotoS ακούστηκε ιδιαίτερα ισορροπημένο, με καλά ελεγχόμενο χαμηλό, χωρίς ίχνη έμφασης στην περιοχή των μεσοχαμηλών, καθαρή μεσαία περιοχή, με πολύ καλό layering, φωτεινότητα και άφθονες λεπτομέρειες και, επίσης, πολύ καλή έκταση ψηλά, με σωστή ταχύτητα στα μεταβατικά και πολύ καλή περιγραφή του αρμονικού πλούτου. Μια ποιοτική χάραξη ακούγεται πραγματικά επιβλητικά, γεμίζει τον χώρο άνετα και ο ακροατής θα παρασυρθεί εύκολα από τον ρυθμό και την πολύ θετική παρουσία, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αναλογική τεχνολογία στις καλές της στιγμές. Η ακίδα της Consta ανασύρει με άνεση τις λεπτομέρειες από το ίχνος του δίσκου, με αποτέλεσμα ο ακροατής να βρίσκεται απέναντι από μια πολύ φυσική παρουσία. Με έναν καλό συνδυασμό πλατό/βραχίονα χωρίς σημαντικούς μηχανικούς θορύβους, το αποτέλεσμα, πραγματικά, ενθουσιάζει.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη εντύπωση (και ως γνωστόν, έχεις μόνο μια ευκαιρία για κάτι τέτοιο...). Η AtrotoS όχι μόνο γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά φαίνεται ότι έχει τόσο την πρόθεση όσο και την ικανότητα να αλλάξει μερικούς από αυτούς. Πρώτον, προτείνουμε να ακούσετε μια από τις κεφαλές της σε πρώτη ευκαιρία. Δεύτερον, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή της!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. AtrotoS Consta | Rotel RHQ-10 "Michi" | Acoustic Signature Maximus/TA1000 Neo.
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi".