Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/11/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

JBL 4309 Studio Monitor

JBL 4309 Studio Monitor

Μπορείς να αναλύσεις το 4309 σε δύο διαφορετικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την φυσική του παρουσία. Εδώ, η JBL έχει κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή, με την οποία μπορείτε να συμφωνείτε ή όχι, αλλά την έχει κάνει με συνέπεια. Το ηχείο παραπέμπει σαφώς στις παραδοσιακές γραμμές μόνιτορ της εταιρίας, όντας βασισμένο σε καμπίνα με σχετικώς μικρό βάθος, με το προστατευτικό ύφασμα να κρύβει μόνο το γούφερ και την χαρακτηριστική χοάνη να τραβά αμέσως την προσοχή. Μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ δύο φινιρισμάτων το pro- μαύρο και αυτό με το φινίρισμα καρυδιάς, που βλέπετε στις φωτογραφίες. Και στις δύο περιπτώσεις η διχρωμία της μπάφλας, με την επιφάνεια στην οποία βρίσκεται το γούφερ να είναι μπλε, δίνει έναν διαφορετικό τόνο και ένα βάθος, ενώ και το μπλε προστατευτικό στην ανοιχτόχρωμη έκδοση είναι πολύ καλή ιδέα. Η εμφάνιση του ηχείου συμπληρώνεται από ένα ρυθμιστικό στάθμης για τις πολύ υψηλές συχνότητες, με σχετικά στενό περιθώριο, ±1dB.

JBL 4309 Studio Monitor

Η φυσική παρουσία των 4309 δεν αφήνει περιθώρια και η JBL δεν το κρύβει. Το ηχείο παραπέμπει σαφώς στα μόνιτορ της εταιρίας, αλλά η ποιότητα και το φινίρισμα της καμπίνας ανήκουν, ασφαλώς, στον οικιακό χώρο. Δεν το λες συμβατικό, αλλά σε πολλούς (περιλαμβανόμενου και του υπογράφοντος) θα αρέσει!

Ο δεύτερος άξονας αφορά τον ίδιο τον σχεδιασμό του ηχείου. Όσο πειστική και αν είναι η JBL με την αισθητική και το φινίρισμα, το 4309 δεν είναι, βεβαίως, ένα ηχείο των '70s. Είναι μια σύγχρονη δίδρομη σχεδίαση, η οποία, για τις υψηλές συχνότητες, βασίζεται σε πακέτο κόρνας/οδηγού συμπίεσης και για τις χαμηλές συχνότητες σε ένα μιντ/γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από χαρτοπολτό και ανάρτηση μεγάλης διαδρομής.

JBL 4309 Studio Monitor

Τουίτερ συμπίεσης και φόρτιση με χοάνη, φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν μια ιδιαίτερα ομαλή συμπεριφορά σε ό,τι αφορά την ακτινοβολία εκτός άξονα. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί.

JBL 4309 Studio Monitor

Αυτό, η JBL δεν το εγκαταλείπει με τίποτα. Γούφερ με κώνο από χαρτοπολτό, 6,5 ιντσών. Μιλάμε για μια διαχρονική συνταγή!

Η απόδοση των υψηλών συχνοτήτων βασίζεται σε μια χοάνη 80x100 μοιρών(καθέτως x οριζοντίως), η οποία φορτίζει έναν οδηγό συμπίεσης με διάφραγμα από το υλικό Teonex (συνθετικό φιλμ βασισμένο σε πολυαιθυλένιο), διαμέτρου 25 χιλιοστών. Αυτού του είδους το μεγάφωνο έχει τις ρίζες του σε επαγγελματικές εφαρμογές, αλλά έχει φίλους και στον χώρο της υψηλής πιστότητας, κυρίως λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων σε δυναμικά που μπορεί να προσφέρει. Το σημείο cross των δύο μονάδων βρίσκεται στα 1600Hz.

JBL 4309 Studio Monitor

Το ρυθμιστικό πολύ υψηλών συχνοτήτων προσφέρει την δυνατότητα μικρορύθμισης του ηχείου ψηλά. Δεν θα μας στενοχωρούσε το να έχει μεγαλύτερο εύρος (± 3dB, ας πούμε).

JBL 4309 Studio Monitor

Οι ακροδέκτες σύνδεσης είναι τυπικά καλής ποιότητας με δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης. Το φινίρισμα της καμπίνας είναι πολύ καλό.

Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με διπλό bass reflex, το μεγάλο μήκος του οποίου απαιτεί την δημιουργία μιας γωνίας στο εσωτερικό της καμπίνας (με τοιχώματα πάχους 18mm), η οποία έχει μια οριζόντια/εγκάρσια ενίσχυση μεταξύ των δύο μεγαφώνων. Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ακροδεκτών τυπικά καλής ποιότητας οι οποίοι υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Όλα αυτά, οδηγούν σε ένα ηχείο με μέτρια ευαισθησία (η εταιρία δίνει 87dB/2,83V/1m και ονομαστική αντίσταση 4Ω, η απόκριση του οποίου βρίσκεται στην περιοχή 42Hz-30kHz (-6dB), με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά.
Οι ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή είναι επίχρυσοι, τυπικά καλής ποιότητας και υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, το φίλτρο των ηχείων είναι φροντισμένο, με πηνία αέρα, όπου κρίνεται απαραίτητο, υψηλής ποιότητας αντιστάσεις ισχύος σύρματος, με κεραμικό περίβλημα και πυκνωτές με χαμηλό ESR (αντίσταση σειράς).

JBL 4309 Studio Monitor

Η JBL δεν περιορίζεται σε “απλές” λύσεις, σε ό,τι αφορά το φίλτρο διαχωρισμού. Δεν δίνει λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του, αλλά τα υλικά είναι καλής ποιότητας.