Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/11/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

JBL 4309 Studio Monitor

JBL 4309 Studio Monitor

Ως φορτίο, το 4309 μπορεί να χαρακτηριστεί φιλικό προς τον ενισχυτή. Το μέτρο της εμπέδησης δεν πέφτει κάτω από τα 4,6Ω περίπου (στα 145Hz) και η μέγιστη τιμή του φτάνει τα 26,6Ω. Αυτή είναι μια μέτρια-καλή τιμή η οποία βρίσκεται στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων (4,5kHz), ενώ, χαμηλά, το ηχείο φτάνει λίγο πάνω από τα 16Ω (75Ηz). Ένας ενισχυτής με χαμηλό συντελεστή απόσβεσης θα επηρεαστεί, μεν, αλλά όχι με σοβαρό τρόπο. Η φάση της εμπέδησης έχει σχετικώς μεγάλο εύρος διακύμανσης, από -43,3° μέχρι +48,7° αλλά οι τιμές του μέτρου σε αυτά τα σημεία είναι αρκετά υψηλές, 11,3Ω/17,4kHz και 12,4Ω/1700Hz, αντιστοίχως, οπότε η θερμική καταπόνηση του ενισχυτή δεν θα αποτελεί πρόβλημα.
Η ψευδοανηχοϊκή απόκριση του ηχείου, για συχνότητες πάνω από τα 300Hz, αποκαλύπτει, μακροσκοπικά, μια ομαλή συμπεριφορά, με εμφανείς διακυμάνσεις πολύ μικρού εύρους (οι οποίες -κατά πάσα πιθανότητα- δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ηχητική συμπεριφορά), έναν έντονο συντονισμό, οριακά έξω από το τυπικό όριο των 20kHz και μια βύθιση λίγο πάνω από τα 10kHz, η οποία είναι και το μόνο άλλο εύρημα, άξιο σχολιασμού αν και το πλάτος της δεν είναι μεγάλο.
Με το προστατευτικό πλέγμα στην θέση του, η συμπεριφορά του ηχείου ψηλά δεν αλλάζει σημαντικά, λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι καλύπτει μόνο το μιντ/γούφερ. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην περιοχή 1-8kHz αλλά είναι μικρές και συνηγορούν, μάλλον, προς την χρήση του ηχείου με το πλέγμα, ίσως γιατί εξομαλύνει τις περιθλάσεις που δημιουργεί το όριο μεταξύ μπάφλας του γούφερ και της χοάνης του τουίτερ.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του άξονα (συχνότητες πάνω από τα 300Hz). Μέτρηση χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη καμπύλη) και με το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη).

Η συνολική απόκριση επί του άξονα, συνδυασμός near field/far field μέτρησης, με εξομάλυνση 0,33oct είναι ιδιαίτερα επίπεδη, σε ένα μεγάλο εύρος, μεταξύ 300Hz και 10kHz, χωρίς να λείπει ο συντονισμός ψηλά, που είδαμε στην ψευδοανηχοϊκή μέτρηση. Η μέση ευαισθησία του ηχείου υπολογίστηκε στα 87,3dB/2,83Vrms/1m και με βάση αυτή, τα σημεία -3dB βρίσκονται στα 55Hz, χαμηλά και στα 26kHz ψηλά. Για εξασθένηση -6dB, το εύρος είναι 42Hz-27kHz, επιδόσεις (μαζί με την ευαισθησία) πολύ κοντά στις τιμές που δίνει η ίδια η εταιρία.
Η μέση απόκριση στο ακουστικό παράθυρο ±10° δείχνει μια ομαλή αποκοπή ψηλά, χωρίς αλλαγή στην γενική μορφή της καμπύλης, η οποία ξεκινά από τα 1500Hz περίπου.
Το ρυθμιστικό των πολύ υψηλών συχνοτήτων λειτουργεί όπως είναι αναμενόμενο και στην θέση αποκοπής -1dB, “ισιώνει” μέχρι κάποιου σημείου την επίδραση του συντονισμού ψηλά.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός free field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (listening window, κόκκινη καμπύλη).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 1/3oct. Συνδυασμός free field/near field μέτρησης. Μέτρηση σε διαφορετικές θέσεις του ρυθμιστικού υψηλών συχνοτήτων (0dB: πράσινη καμπύλη) (+1dB, κόκκινη), (-1dB, πορτοκαλί).

Η βηματική απόκριση δείχνει ότι το τουίτερ είναι συνδεδεμένο με αναστροφή φάσης και περιλαμβάνει ίχνη του συντονισμού του. Ωστόσο η μετάβαση προς το μιντ/γούφερ φαίνεται να γίνεται ομαλά και η απόσβεση των χαμηλών συχνοτήτων γίνεται χωρίς προβλήματα.
Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων αποκαλύπτει ένα ηχείο με αρκετούς συντονισμούς, με απόσβεση στην περιοχή των 3ms, κάτι που το περιμένεις, κρίνοντας από τις διακυμάνσεις της ψευδοανηχοϊκής απόκρισης. Οι ισχυρότεροι από αυτούς, βρίσκονται στην περιοχή 1-3kHz, ενώ μπορεί κανείς να διακρίνει καθυστερήσεις στην απόσβεση, στην περιοχή των 5kHz, των 7kHz και των 9kHz.

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η συμπεριφορά του 4309 σε ό,τι αφορά την ακτινοβολία στον χώρο είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει. Στο οριζόντιο επίπεδο παραμένει στα -3dB για γωνίες ±30° μέχρι τα 20kHz και στα -6dB για γωνίες ±50° (μέχρι τα 16kHz) επιβεβαιώνοντας πλήρως τα χαρακτηριστικά που δίνει η JBL. Με αυτά τα δεδομένα, το ηχείο δεν απαιτεί toe-in και δημιουργεί ένα σωστό πεδίο αντήχησης, αν ο χώρος το επιτρέπει, επομένως μπορεί κάποιος να το ακούσει και έξω από το άμεσο πεδίο.
Στο κατακόρυφο επίπεδο, η συμπεριφορά είναι, επίσης καλή, με -6dB σε γωνίες ±30°, μέχρι τα 16kHz, για αρνητικές γωνίες και μέχρι τα 20kHz για θετικές. Αυτές οι επιδόσεις κάνουν το μικρό JBL, το μοναδικό (από ό,τι θυμόμαστε) ηχείο που μπορεί να αποδώσει σωστά ακόμη και για ακραίες θέσεις ακρόασης χαμηλότερα από τον άξονα του. Προφανώς, η χοάνη που χρησιμοποιείται κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η καμπίνα του ηχείου είναι καλά δεμένη και συμπαγής. Η μπάφλα εμφανίζει συντονισμούς στα 300Hz και στην περιοχή λίγο κάτω από το 1kHz, αλλά βρίσκονται στην περιοχή των -60dBm/sec2, ενώ ο ισχυρότερος συντονισμός στο πλευρικό τοίχωμα δεν ξεπερνά τα -55dBm/sec2.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (κόκκινη καμπύλη) και του πλευρικού τοιχώματος της καμπίνας (πράσινη).