Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/02/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC

Mark Levinson Νο. 5805

Mark Levinson Νο. 5805

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης ο 5805 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM 50PSL) και για ένα μικρό χρονικό διάστημα το εξαιρετικό Wilson Audio Sabrina X, με το οποίο “συνέπεσε” στον χώρο ακρόασης.
Η αρχική εγκατάσταση της συσκευής δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, πέραν του ότι θα χρειαστείτε αρκετό χώρο (και ένα ανθεκτικό ράφι, καθώς ο ενισχυτής είναι αρκετά βαρύς). Τα υπόλοιπα δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη. Στο, καλογραμμένο, εγχειρίδιο χρήσης θα πρέπει να καταφύγετε για να ενημερωθείτε για τις πολλές δυνατότητες και ρυθμίσεις που προσφέρονται. Η θύρα USB συνδέεται αμέσως με τον host (αν έχετε Win10, την αναγνωρίζουν αμέσως) και η σύνδεση μέσω Bluetooth/aptX HD λειτούργησε απρόσκοπτα. Βρήκα το web interface καλοσχεδιασμένο και σαφές και, κατά την γνώμη μου, είναι μια πολύ προτιμότερη επιλογή σε σχέση με το interface μέσω του τηλεχειριστηρίου ή της πρόσοψης του ενισχυτή, ενώ πολύ καλή είναι και η εφαρμογή της εταιρίας για την σειρά 5000 η οποία επιτρέπει σε μια smart συσκευή (τηλέφωνο ή τάμπλετ) να ελέγξει την συσκευή.

Ως πρώτη εντύπωση, τo “αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω” είναι, ίσως, το ρητό που περιγράφει καλύτερα την σχέση του No.5805, με το υπόλοιπο σύστημα, τον χώρο και τον ίδιο τον ακροατή. Με ένα τρόπο που δεν τον συνειδητοποιείς αμέσως, ο ολοκληρωμένος της Mark Levinson δημιουργεί την εντύπωση ότι ελέγχει τα πάντα και τα ελέγχει σωστά. Σε ό,τι αφορά την ηχητική απόδοση, τώρα, το πρώτο πράγμα που γίνεται σαφές με τον 5805 στο σύστημά σου είναι ότι έχει πραγματικά πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης, παρά την σχετικώς μέτρια ονομαστική ισχύ του (βέβαια το γεγονός ότι διπλασιάζει στα 4Ω, παίζει τον ρόλο εδώ). Ο ενισχυτής “πήγε” το ATC SCM-50PSL με χαρακτηριστική άνεση, δημιούργησε υψηλές στάθμες χωρίς εμφανή ίχνη κόπωσης και δημιούργησε την εντύπωση ότι το ελέγχει άψογα. Το αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι η θαυμάσια απόδοση της δυναμικής αντίθεσης και ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα σύστημα που μπορεί να αποδώσει το μακροδυναμικό προφίλ κάθε κομματιού άψογα.

Mark Levinson Νο. 5805 Mark Levinson Νο. 5805

Το σύστημα κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, είχε άψογο όγκο και το άκουσμα ήταν γεμάτο και γρήγορο, περιγράφοντας με άνεση τις λεπτομέρειες, τον παλμό και τον αέρα της περιοχής. Τα ρυθμικά μέρη είχαν εξαιρετική ροή και ο ενισχυτής γέμισε τον χώρο με επιβλητικό τρόπο.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι διαθέτει ο ενισχυτής είναι αυτό της ομοιογένειας. Το συνολικό αποτέλεσμα ακούγεται ιδιαίτερα ισορροπημένο, χωρίς καμία υπερβολή με την μεσαία περιοχή όσο πρέπει φωτεινή, διάφανη και πάντα ξεκούραστη, χωρίς να γίνεται ευφωνική ή φτιασιδωμένη. Ψηλά, το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο. Πολύ καλή αίσθηση της έκτασης, σωστά χαρακτηριστικά ταχύτητας στην απόδοση των κρουστών με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή και πολύ καλή ισορροπία στην απόδοση του αρμονικού πλούτου ήταν, εδώ, τα βασικά χαρακτηριστικά.
Η πολύ καλή απόδοση στο φάσμα συνδυάζεται με κορυφαίες δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας. Εδώ, υποψιάζομαι, παίζει σημαντικό ρόλο το ρυθμιστικό στάθμης, επειδή το τελικό αποτέλεσμα συνδυάζει με τρόπο πολύ πειστικό (όσο και φυσικό) την σαφέστατη οριοθέτηση του sound stage και τον πολύ καλό εστιασμό των αντικειμένων της μείξης με μια ανάλογης ποιότητας περιγραφή του αέρα, του βάθους και της ατμόσφαιρας που χαρακτηρίζουν την κάθε εγγραφή. Σε αυτόν τον τομέα, ο 5805 είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.
Η συμπεριφορά του ενισχυτή δεν φάνηκε να αλλάζει σημαντικά, όταν χρησιμοποιήσαμε τον ενσωματωμένο DAC, σε αντικατάσταση του DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70). Συγκριτικά, ο 5805 ακούστηκε -ίσως- λίγο πιο αδρός και αέρινος σε παρουσία, κυρίως στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, αλλά, το σύστημα διατήρησε την εξαιρετική του εικόνα καθώς και την πολύ φιλική στο αυτί απόδοση των υψηλών συχνοτήτων.
Τέλος, το phono στάθηκε στο ύψος της υπόλοιπης συσκευής. Χρησιμοποιώντας την είσοδο κινητού πηνίου, ο θόρυβος ήταν πολύ χαμηλός και το τελικό αποτέλεσμα είχε πολύ καλή αίσθηση ομοιογένειας και πέρασε άνετα τα χαρακτηριστικά της πηγής, κάνοντας προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητά υψηλού επιπέδου σχεδίαση και όχι με κάτι που απλώς μπήκε στο σασί για να υπάρχει!

Τελικώς...

... αν -πράγματι- θεωρήσουμε ότι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής είναι μια πρόκληση να “χωρέσεις” σε ένα σασί αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά σε δύο ή και σε τρία, η Mark Levinson μας δίνει ένα καλό μάθημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτή. Αν και “μικρός” με τα δεδομένα της εταιρίας, δεν πρέπει -ούτε κατά διάνοια- να τον θεωρήσετε ως αποτέλεσμα σοβαρών συμβιβασμών. Αντιθέτως, νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια από τις συσκευές της εταιρίας που έχει κορυφαίο λόγο τιμής προς απόδοση (αγγίζοντας, θυμίζω, τα €10.000, επομένως αυτό είναι κάτι που δεν λέγεται εύκολα), θέτοντας ένα επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αν ανήκετε στους τυχερούς που αναζητούν έναν ενισχυτή σε αυτή την κατηγορία τιμής, προτείνεται ανεπιφύλακτα. Πρόκειται περί μιας εξαιρετικής περίπτωσης.