Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/09/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/USB DAC - Ενισχυτής Ακουστικών

S.M.S.L DO100 - HO100

S.M.S.L DO100 - HO100

Για τις μετρήσεις του DO100 χρησιμοποιήθηκε η ομοαξονική ψηφιακή είσοδος με σήματα 24/96, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ευαισθησία του DPLL ρυθμίστηκε στην θέση “1” (αυστηρό κλείδωμα/χαμηλό clock jitter) και το ψηφιακό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το “Brickwall”, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά. Ως έξοδος χρησιμοποιήθηκε η single ended.
Το ψηφιακό interface του μετατροπέα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα ποιότητας παρέχοντας σοβαρή καταστολή του εισερχόμενου jitter. Η σχετική καμπύλη κινείται στην περιοχή των -30, -40dB με την εξασθένηση να μειώνεται στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Είναι σαφές ότι η συσκευή μπορεί να χειριστεί πηγές με ψηφιακές εξόδους μέτριων (ή και κακών) επιδόσεων.
Το jitter που εισάγει το ίδιο το κύκλωμα κινείται στα συνήθη, χαμηλά, επίπεδα που έχουμε δει σε σχεδιάσεις με παρόμοια αρχιτεκτονική, με τιμές γύρω από τα 200ps (p-p), μια επίδοση μακρυά από το να έχει επίδραση στην ηχητική απόδοση.
Σε θέματα γραμμικότητας στάθμης, ο DO100 αποδείχθηκε πολύ καλός για την κατηγορία τιμής του. Η σχετική καμπύλη διατηρεί την ιδανική της μορφή μέχρι τα -90dBFS περίπου και παραμένει αποδεκτή μέχρι τα -100dBFS, οπότε και κάνει σταδιακά την εμφάνισή του ο θόρυβος, ο οποίος επικρατεί στην περιοχή των -110dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Η παραμόρφωση της συσκευής είναι πολύ χαμηλή. Σε συνάρτηση με την συχνότητα, το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου βρίσκεται στα -90dB, ενώ η αρμονική παραμόρφωση κινείται σε αισθητά χαμηλότερες στάθμες, πέφτοντας και κάτω από τα -100dB στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.
Σε συνάρτηση με την στάθμη, η εικόνα είναι εξίσου καλή. Η καμπύλη της THD+N ξεπερνά ελάχιστα τα -40dB για σήμα στάθμης -60dBFS, ενώ η καμπύλη της THD βρίσκεται στην περιοχή των -55dBFS για ίδια στάθμη σήματος. Επιπροσθέτως, το αναλογικό στάδιο δεν δείχνει σημάδια υπερφόρτωσης όταν ο DAC προσεγγίζει την μέγιστη στάθμη εξόδου. Πραγματικά καλές επιδόσεις για συσκευή με τόσο χαμηλή τιμή.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμη: -1dBFS. Sample rate 96kHz. THD+N (κόκκινη καμπύλη), THD (πράσινη).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N, (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Τα φίλτρα του DO100 δεν κρύβουν εκπλήξεις, ούτε άλλωστε περιμέναμε κάτι τέτοιο, δεδομένου του ολοκληρωμένου που χρησιμοποιείται. Το κλασικό Brickwall που φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα για διαφορετικά sample rates, έχει καθαρή ζώνη απόρριψης, με αποκοπή που βρίσκεται στα -80dB.
Οι επιλογές φίλτρων είναι αυτές που προσφέρει η ESS και προσφέρουν αρκετή ευελιξία στον χρήστη προκειμένου να κάνει την δική του επιλογή σε ό,τι αφορά τον συμβιβασμό εύρους/κλίσης και απόκρισης του φίλτρου στο πεδίο του χρόνου. Οι “αργές” επιλογές (γραμμικής και ελάχιστης φάσης με ήπια κλίση) έχουν ζώνη απόρριψης με σημαντικό ποσοστό θορύβου...

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε), φίλτρο Brickwall.

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. Sample rate 24-bit/96kHz. Φίλτρο Ελάχιστης Φάσης/Fixed-Αργό (Πράσινη καμπύλη), Γραμμικής Φάσης/Αργό (κόκκινη), Aποδισμού (πορτοκαλί), Ελάχιστης Φάσης/Ταχύ (ιώδης), Ελάχιστης Φάσης/Αργό (μπλε), Γραμμικής Φάσης/Ταχύ (μοβ), Brickwall (γκρι).

... αλλά αισθητά καλύτερη απόκριση στο πεδίο του χρόνου, χωρίς pre-ringing.
H διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μεταξύ -100 και -110dB επιδεικνύοντας, στην πράξη, μια πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ειδικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση/δρομολόγηση των σημάτων.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, σήμα 24-bit/96kHz, Φίλτρο ελάχιστης φάσης/αργό.

Διαφωνία καναλιών.

Για τις μετρήσεις του HO100 χρησιμοποιήθηκε η single ended είσοδος και η συμβατική, επίσης single ended, έξοδος TRS, 6,35mm. Το κέρδος ρυθμίστηκε στο επίπεδο “HIGH”.
Ο ενισχυτής δικαιώνει τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή, αποδίδοντας περίπου 1,6Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 32Ω και 93mWrms σε φορτίο 600Ω, στο όριο του ψαλιδισμού.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το τέταρτο δεκαδικό ψηφία (είδαμε 0,0008% THD, 1kHz/32Ω, 0,0006% THD, 1kHz/600Ω και 0,0008% IMD/SMPTE για φορτία 32/600Ω, όλες μετρήσεις στο 1/3 της μέγιστης ισχύος) ενώ στην χειρότερη περίπτωση ο ενισχυτής δεν ξεπέρασε το 0,007% (THD+N, 10kHz/600Ω).
O θόρυβος παρέμεινε σε, επίσης, χαμηλά επίπεδα, καθώς μετρήσαμε -98dB(A) με αναφορά την στάθμη που αντιστοιχεί στο 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 32Ω. Η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε στην περιοχή των -55dBr, τιμή συνηθισμένη για σύνδεση μέσω TRS.
Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς επίπεδη, με μια ελάχιστη ενίσχυση στην περιοχή πάνω από τα 20kHz (τις τάξης του 0,1dB) η οποία εμφανίζεται με φορτίο 32Ω και εξομαλύνεται όταν το φορτίο γίνει 600Ω. Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από τα 20Hz, ενεργοποιείται κάποιο είδος προστασίας (πιθανώς από DC) η οποία αποκόπτει την έξοδο. Δεν πρόκειται για φίλτρο αποκοπής χαμηλών συχνοτήτων, με προοδευτική αποκοπή, αλλά για κάποιο είδος διακόπτη. Η ομοιότητα των καναλιών είναι παραδειγματική. Αξίζει να προσέξετε ότι η κατακόρυφη κλίμακα στο σχετικό διάγραμμα είναι 0,5dB/Div!
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος με φορτίο 32Ω, περιλαμβάνει μια διακριτή σειρά αρμονικών, όλες κάτω από τα -100dBr και ελάχιστο θόρυβο πολύ υψηλών συχνοτήτων, κάτω από τα -120dBr.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω, (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Με φορτίο 600Ω, η εικόνα αλλάζει ελάχιστα με κύριο εύρημα μια μικρή αύξηση του hum, στα 50Hz, δείγμα, πιθανώς, ότι το τροφοδοτικό “δουλεύει” λίγο παραπάνω.
Γενικώς, ο ενισχυτής δείχνει να κουράζεται λίγο περισσότερα στα 600Ω, κάτι που αποτυπώνεται στις μετρήσεις ενδοδιαμόρφωσης. Εδώ, στα 32Ω, οι συνιστώσες τρίτης και πέμπτης τάξης παραμένουν κάτω από τα -100dBr και η συνιστώσα του 1kHz βρίσκεται στα -110dBr...

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης (19/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

... ενώ με φορτίο 600Ω, ο ενισχυτής γίνεται εμφανώς πιο... ανήσυχος, με συνιστώσες ενδοδ... ενώ με φορτίο 600Ω, ο ενισχυτής γίνεται εμφανώς πιο... ανήσυχος, με συνιστώσες ενδοδιαμόρφωσης στα -60dBr και την στάθμη της πρώτης τάξης (1kHz) να βρίσκεται στην περιοχή των -80dBr. Δεν μπορέσαμε να σκεφτούμε κάποια εξήγηση για την συμπεριφορά αυτή.
Χωρίς σήμα στην είσοδο, ο ενισχυτής αποδεικνύεται εξαιρετικά αθόρυβος, αποδεικνύοντας (για μια ακόμη φορά) ότι το διακοπτικό τροφοδοτικό, σωστά σχεδιασμένο και ενσωματωμένο σε μια συσκευή δεν προκαλεί προβλήματα. Το σύνολο του σχετικού φάσματος βρίσκεται κάτω από τα -120dB (με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 32Ω), με μοναδική εξαίρεση μια αιχμή στα 50Hz, η οποία, πάντως, βρίσκεται κάτω από τα -110dBr. Πρόκειται για αξιοσημείωτες επιδόσεις, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος την τιμή του ενισχυτή.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης (19/20kHz, 1:1), στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/600Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Η επιμονή της SMSL για πολύ χαμηλές παραμορφώσεις επιβραβεύεται στην πράξη, όπως φαίνεται από το διάγραμμα μεταβολής του συνόλου της αρμονικής παραμόρφωσης και του θορύβου σε συνάρτηση με την συχνότητα, κοντά στο όριο του ψαλιδισμού (-1dBr). Εδώ βλέπουμε αξιοσημείωτα χαμηλές τιμές στην περιοχή του 0,0030% για φορτίο 32Ω και γύρω από το 0,0025% για φορτίο 600Ω, οι οποίες συνοδεύονται από πολύ ομαλή συμπεριφορά, μέχρι το όριο της μέτρησης (10kHz).
Τέλος, το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο δεν κρύβει εκπλήξεις. Οι σχετικές καμπύλες χαρακτηρίζονται από ένα καθαρό σημείο υπερφόρτωσης και ομαλή συμπεριφορά γύρω από αυτό, επιβεβαιώνοντας τις τιμές μέγιστης ισχύος που μετρήσαμε στατικά.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32Ω/600Ω, στάθμη -1dB/32Ω (κόκκινη καμπύλη), -1dB/600Ω (πράσινη).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 32Ω (κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πράσινη).