Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/09/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/USB DAC - Ενισχυτής Ακουστικών

S.M.S.L DO100 - HO100

S.M.S.L DO100 - HO100

Με δεδομένο το ότι υπάρχει ένα σαφές concept από την πλευρά της SMSL σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό των DO100 και HO100 και το ότι οι δύο συσκευές παραδόθηκαν μαζί για την δοκιμή αυτή, αποφασίσαμε το μεγαλύτερο μέρος της ακουστικής αξιολόγησης να γίνει με το ζευγάρι σε συνεργασία, όπως θα τα χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει ένα καλό σύστημα ακρόασης μέσω ακουστικών. Μέρος των ακροάσεων, πάντως, έγινε με τις συσκευές χωριστά, με τον DO100 σε ρόλο DAC (ως αντικαταστάτης του μετατροπέα αναφοράς, Teac Esoteric D70) και τον HO100 σε ρόλο ενισχυτή ακουστικών, οδηγούμενο απευθείας από τον D70. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ακουστικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα Grado RS2 (32Ω) και τα AKG K702 (62Ω).
Η αρχική εγκατάσταση των συσκευών είναι απλή υπόθεση και δεν κρύβει δυσκολίες. Οι δυνατότητες που παρέχουν, επιτρέπουν ακόμη και την απομακρυσμένη σύνδεσή τους, σε ένα setup που απαιτεί, για παράδειγμα, την τοποθέτηση του DO100 στο ρακ ενός συστήματος, κοντά στις πηγές και την τοποθέτηση του HO100 κοντά στον ακροατή, σε κάποια σημαντική απόσταση από το ρακ. Σε αυτή την περίπτωση, το τηλεχειριστήριο του μετατροπέα και η δυνατότητα balanced σύνδεσης κάνουν την ζωή του χρήστη απλούστερη.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το ζευγάρι της SMSL είναι αυτή της -ευχάριστης- έκπληξης. Το σύστημα φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα, βασικά, χαρακτηριστικά που μπορεί να ζητήσει κάποιος που χρησιμοποιεί ακουστικά συστηματικά, δηλαδή πολύ χαμηλό θόρυβο και καλές δυνατότητες οδήγησης και δημιουργίας υψηλής στάθμης (πολύ υψηλότερης από το ιατρικώς επιτρεπόμενο). Αν και τόσο τα RS2 όσο και K702 δεν είναι ούτε ιδιαιτέρως αναίσθητα ούτε και δύσκολα στην οδήγησή τους, ο HO100 άφησε σοβαρά δείγματα ότι θα μπορέσει να οδηγήσει με επιτυχία ακουστικά που ξεφεύγουν, ελαφρώς, από την τυπική, καλή συμπεριφορά, τόσο σε θέματα ευαισθησίας όσο και στο θέμα αντίστασης. Με δυνατότητα να αναπτύξει σχεδόν 7,5Vrms στην έξοδό του (κάτι παραπάνω από 20V p-p) είναι μια καλή all-around λύση, που γίνεται εξαιρετική, αν αναλογιστείς την τιμή του. Ο διακόπτης ρύθμισης του κέρδους επιτρέπει ακόμη και την χρήση πολύ ευαίσθητων ακουστικών που έχουν την τάση να κάνουν τον θόρυβο του συστήματος περισσότερο αντιληπτό.

S.M.S.L DO100 - HO100 S.M.S.L DO100 - HO100

Σε ό,τι αφορά την φασματική ισορροπία, το ζευγάρι DO100/HO100 κινήθηκε με άνεση στο επίπεδο της ουδετερότητας, αφήνοντας τον χαρακτήρα των ακουστικών να περάσει με σαφήνεια στον ακροατή. Όντας αμφότερα open-back, τόσο τα Grado όσο και τα AKG ακούγονται, συνήθως, διαυγή και γρήγορα, με πολύ καλή αίσθηση του αέρα, με τα πρώτα να έχουν λίγο καλύτερη αίσθηση παρουσίας και τα δεύτερα να χαρακτηρίζονται από μια σχετική αυστηρότητα και ακρίβεια χαμηλά. Και στις δύο περιπτώσεις οι ακροάσεις ανέδειξαν με ακρίβεια αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ η πολύ καλύτερη απομόνωση που προσφέρουν τα περιωτικά K702 ανέδειξε ακόμη περισσότερο τις καλές δυνατότητες δυναμικής αντίθεσης που χαρακτηρίζουν το σύστημα της SMSL, σε χαμηλότερες στάθμες.
Σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, το σύστημα έδειξε να έχει πολύ καλές δυνατότητες (για τις οποίες προδιαθέτει η πολύ καλή ισορροπία καναλιών). Αυτό που αντιλαμβάνεται κάποιος από τις πρώτες στιγμές των ακροάσεων, είναι η σταθερότητα στην τοποθέτηση των ακουστικών αντικειμένων στον οριζόντιο άξονα και η σαφής περιγραφή της κίνησης τους, η καλή αναπαραγωγή των πληροφοριών αντήχησης και, στην περίπτωση που αναπαράγονται ηχογραφήσεις binaural, ένα πολύ πειστικό ηχητικό πεδίο.

Σε ρόλο DAC (οδηγώντας δηλαδή τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, μέσα από το γνωστό σύστημα Parasound HCA3500/ATC SCM-50PSL), ο DO100 κινήθηκε, επίσης, σε πολύ καλά επίπεδα απόδοσης. Ακούστηκε λεπτομερής, με ομοιογενή χαρακτήρα στο φάσμα, καλή έκταση χαμηλά και ευχάριστες, ζεστές, υψηλές συχνότητες, όντας κάπως αργός στα μέτωπα και κάπως αδρός σε θέματα εικόνας, σε σχέση με τον μετατροπέα αναφοράς (αναμενόμενο, φυσικά, καθώς οι κατηγορίες τιμής στις οποίες ανήκουν είναι εξωφρενικά διαφορετικές). Σε κάθε περίπτωση, κινήθηκε σε επίπεδο ποιότητας αρκετά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που περιμένεις, δεδομένης της τιμής του.

Τελικώς...

... χρειάστηκε να επιβεβαιώσω από πολλές πηγές τις τιμές των δύο συσκευών της δοκιμής. Τα €400,- (συμπεριλαμβανόμενων των φόρων) φαίνονται πραγματικά λίγα για αυτά που προσφέρουν, τόσο σε επίπεδο δυνατοτήτων και ποιότητας κατασκευής, όσο και σε επίπεδο ηχητικής απόδοσης. Αν ακούτε συστηματικά από ακουστικά και θέλετε ένα dedicated σύστημα για αυτό τον σκοπό, είναι -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- από τις καλύτερες συσκευές που μπορείτε να αγοράσετε, θέτοντας χωρίς αμφιβολία ένα επίπεδο αναφοράς σε αυτή την κατηγορία τιμής. Μπράβο!