Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/02/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Δαπέδου

Estelon YB Mk II

Estelon YB Mk II

Όταν ακούς “τρίδρομο δαπέδου” προετοιμάζεσαι για κάτι μεγάλο. Συχνά, μεγάλο και άβολο, κάτι που θα επιβληθεί στο χώρο με την φυσική του παρουσία και η αλήθεια είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι και το ζητούμενο και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης, αυτήν του σχεδιαστή και αυτήν του χρήστη. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει στην περίπτωση του YB. To ηχείο είναι, βεβαίως, μεγάλο σε διαστάσεις, με ύψος που ξεπερνά το 1,2m και σεβαστό βάρος. Άβολο, όμως, δεν το λες και ο όγκος του δεν φαίνεται καθόλου. Εξαφανίζεται στον χώρο και ενώ δεν περνά απαρατήρητο, εκτός και αν ο παρατηρητής πάσχει από αισθητικό κυνισμό, είναι ένα από τα πιο φιλικά στο μάτι ηχεία που έχω δει. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει χυθεί ιδρώτας για να δημιουργηθεί μια τέτοια καμπίνα και επειδή ακόμη και τα αντικείμενα έχουν μόνο μια ευκαιρία για μια καλή πρώτη εντύπωση, το Estelon ΥΒ Μκ ΙΙ σε κερδίζει με την πρώτη.
Ο Vassilkov φαίνεται να το έχει σκεφτεί καλά το πράγμα. Κατ' αρχήν, το YB είναι η επιτομή των “μη παράλληλων πλευρών”. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν καν επίπεδες επιφάνειες στο ηχείο καθώς, με εξαίρεση την βάση, η καμπίνα δημιουργείται από κάτι που θυμίζει σφαιροειδείς τομές, όπου δεν μπορείς να διακρίνεις ούτε μια ευθεία ακμή. Αυτό, εκτός από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αισθητική, δημιουργεί τις βάσεις για μια κατασκευή με πολύ περιορισμένα στάσιμα κύματα, ιδιαίτερα καλά χαρακτηριστικά ακαμψίας και πολύ καλό έλεγχο στις περιθλάσεις, καθώς αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “μπάφλα” για τα μεγάφωνα μεσαίων και υψηλών είναι πολύ μικρού πλάτους, χωρίς παράλληλες ακμές.

Estelon YB Mk II

Το YB MkII είναι ένα ηχείο που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο. Η καμπίνα του είναι πραγματικά μια πολύ σύνθετη σχεδίαση, χωρίς παράλληλες επιφάνειες, με σχεδόν ανύπαρκτη μπάφλα. Η τοποθέτηση του γούφερ χαμηλά “δένει” το χαμηλό του ηχείου με τον χώρο.

Με τέτοιο σχήμα, δεν περιμένεις, βεβαίως, το υλικό κατασκευής να είναι κάποιο είδος συμβατικής ξυλείας και δεν είναι. Το YB κατασκευάζεται μέσω χύτευσης και το συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται έχει ως βάση του το μάρμαρο. Το τελικό αποτέλεσμα, αναφέρει η Estelon, είναι πολύ χαμηλοί χρωματισμοί, συμπεριφορά που υποβοηθείται τόσο από τις εγκάρσιες ενισχύσεις όσο και από το γεγονός ότι το γούφερ, η κεφαλή μιντ/τουίτερ και τα ηλεκτρονικά του ηχείου βρίσκονται σε ξεχωριστούς θαλάμους.
Σε μια κίνηση που δεν την βλέπουμε συχνά, η Estelon έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει καμπίνα κλειστού τύπου, επιλέγοντας, προφανώς, τον καλύτερο έλεγχο και ταχύτητα, έναντι ενός πιο “πλούσιου” voicing χαμηλά. Για να βοηθήσει το ηχείο στην περιοχή αυτή, ο Vassilkov ακολουθεί μια σχετικώς παλιά συνταγή, τοποθετώντας του γούφερ πολύ χαμηλά, κοντά στο δάπεδο. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη συμπεριφορά στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, καθώς η εγγύτητα ενός ορίου δίνει μια φυσική ενίσχυση, αλλά η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ακολουθούν αυτό τον δρόμο επειδή, οπτικά, δημιουργεί μια ανισορροπία. Αυτό, βεβαίως, ισχύει κυρίως στις κλασικές παραλληλεπίπεδες καμπίνες. Στην περίπτωση του YB όχι απλώς δεν ενοχλεί καθόλου, αλλά συμβάλλει στην συνολική εικόνα. Επιπροσθέτως, τα ηχεία έχουν κατοπτρική συμμετρία, ως προς την θέση του γούφερ, δημιουργώντας ένα διπλό σενάριο τοποθέτησης, με τα αντίστοιχα μεγάφωνα να κοιτούν είτε προς το εσωτερικό, είτε προς τος εξωτερικό του set-up. Η επιλογή γίνεται με βάση το μέγεθος τους χώρου και την απόσταση των πλευρικών ορίων από τα ηχεία. Η γενική συμβουλή της Estelon, πάντως, είναι να τοποθετούνται τα ηχεία με τα γούφερ στην εσωτερική πλευρά.

Estelon YB Mk II

Οι δύο ανώτεροι κλάδοι συχνοτήτων αποδίδονται από ένα μιντ/γούφερ 5.8 ιντσών της Scan-Speak, με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στον κώνο από επεξεργασμένο χαρτί και ένα τουίτερ ίντσας με θόλο από βηρύλλιο, επίσης της Scan-Speak.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάφωνα, ακολουθείται μια κλασική συνταγή. Μην μεταφράσετε τον όρο “κλασική” ως “συνηθισμένη”. Περισσότερο αναφέρομαι στην, εντελώς λογική, τάση πολλών κατασκευαστών να βασίζουν τις σχεδιάσεις τους σε κορυφαίες μονάδες, όταν στοχεύουν στην κορυφαία κατηγορία απόδοσης (και τιμής). Η Estelon αγαπά πολύ τα κεραμικά διαφράγματα και τους θόλους από διαμάντι, αλλά αυτές είναι επιλογές που βλέπουμε στα μεγάλα μοντέλα της. Το YB, όντας το μικρότερο ηχείο της εταιρίας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοιες μονάδες, αλλά οι επιλογές που έχουν γίνει εδώ είναι, επίσης, κορυφαίες.

Estelon YB Mk II

Η απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων έχει ανατεθεί σε ένα οκτάιντσο της Seas με κώνο από αλουμίνιο. Η τοποθέτηση των γούφερ έχει κατοπτρική συμμετρία, στοιχείο που προσφέρει μια μεγαλύτερη ευελιξία στην τοποθέτηση των ηχείων στον χώρο.

Η απόδοση των υψηλών συχνοτήτων γίνεται από ένα τουίτερ ίντσας, το Illuminator της Scan-Speak, με θόλο από βηρύλλιο, οι μεσαίες συχνότητες αποδίδονται από μια μονάδα 5,8 ιντσών, Revelator, επίσης της Scan-Speak, με κώνο από επεξεργασμένο χαρτί, ενώ το γούφερ είναι οκτάιντσο, με κώνο από αλουμίνιο και ανήκει στην Seas. Τα τρία μεγάφωνα οδηγούνται από ένα φίλτρο με χαρακτηριστικά αποκοπής τρίτης τάξης μεταξύ γούφερ και μιντ και δεύτερης τάξης μεταξύ μιντ και τουίτερ. Τα υλικά του φίλτρου είναι πολύ υψηλής ποιότητας, hardwired, με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία και η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με αγωγούς Kubala-Sosna.
Το πακέτο συμπληρώνεται από μαγνητικά προστατευτικά και μια ενδιαφέρουσα ποικιλία φινιρισμάτων, η οποία περιλαμβάνει μαύρο και λευκό gloss, λευκό ματ, κόκκινο (Red Racing) καθώς και μια “limited” έκδοση χρυσού (Champagne Gold).

Estelon YB Mk II

Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι πολύ καλή ποιότητας, αλλά η θέση τους, πολύ χαμηλά, στην βάση του κάθε ηχείου, ίσως δυσκολέψει λίγο. Τα ρυθμιζόμενα σημεία στήριξης, διευκολύνουν την οριζοντίωση.