Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/07/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Lab 12 integre4 Mk2

Lab 12 integre4 Mk2

Η αισθητική του integre4 Mk2 κινείται στα γνωστά πλαίσια της Lab 12 και βασίζεται σε ένα καλοκατασκευασμένο συμβατικό σασί, στην κορυφή του οποίου τοποθετούνται οι λυχνίες του κυκλώματος και οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας και εξόδου. Η συσκευή είναι διαθέσιμη στα κλασικά, πολύ καλής ποιότητας, φινιρίσματα της εταιρίας, ασημί και μαύρο, με την δυνατότητα προαιρετικής αγοράς ενός προστατευτικού κλωβού για τις λυχνίες, ώστε να αποφεύγονται τυχαίες επαφές με τα εξαρτήματα που αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες (σχεδόν απαραίτητο αξεσουάρ αν κάποιος έχει παιδιά ή ζώα στο σπίτι).

Lab 12 integre4 Mk2

Η αισθητική του intergre4 Mk2 ακολουθεί τις κλασικές γραμμές της Lab 12. Το σασί έχει πολύ καλό φινίρισμα και η οθόνη τραβά αμέσως το μάτι. Φυσικά, αυτό που “μιλάει” για τον ενισχυτή είναι οι τέσσερις ΚΤ170.

Το user interface της συσκευής είναι, επίσης, το γνωστό της εταιρίας, με την κεντρικά τοποθετημένη, ιδιαίτερα ευανάγνωστη, οθόνη OLED και ένα περιστροφικό encoder, ο οποίος χρησιμοποιείται τόσο ως επιλογέας εισόδου όσο και για την πλοήγηση στο μενού της συσκευής.
Ο integre4 Mk2 προσφέρει την δυνατότητα να επιλεγεί κάποια ονομασία για την κάθε είσοδο (από μια σειρά διαθέσιμων ονομασιών), αλλά η πιο ενδιαφέρουσα δυνατότητα του interface είναι, φυσικά, η δυνατότητα μέτρησης και ελέγχου του ρεύματος πόλωσης των λυχνιών εξόδου χωρίς να απαιτείται σύνδεση οργάνου μέτρησης, απλώς με ένα μικρό κατσαβίδι (το οποίο περιλαμβάνεται στην συσκευασία). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει διαδοχικά κάθε λυχνία, να δει το τρέχον ρεύμα ηρεμίας και να το ρυθμίσει, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις, αφού το καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο περιλαμβάνει πίνακα με τα προτεινόμενα ρεύματα ηρεμίας κάθε λυχνίας που υποστηρίζεται, αρκεί.

Lab 12 integre4 Mk2

Το user interface της Lab 12 είναι απλό και λογικό με πολύ καλή αίσθηση. Η περιήγηση στο μενού μπορεί να γίνει είτε μέσω του encoder στην πρόσοψη, είτε μέσω του τηλεχειριστηρίου. Η ιδέα να ονομαστεί το on/off “music” είναι, ασφαλώς, εμπνευσμένη!

Lab 12 integre4 Mk2

Η οθόνη είναι τεχνολογίας OLED, μονόχρωμη και ορατή από μακρυά. Εδώ βρίσκεται στο mode της πόλωσης. Το αμπερόμετρο δείχνει το ρεύμα ηρεμίας για την λυχνία 2 και το βέλος υποδεικνύει το trimmer που πρέπει να ρυθμιστεί. Ό,τι πιο απλό έχουμε δει.

Την πρόσοψη συμπληρώνει το ρυθμιστικό στάθμης το οποίο είναι υλοποιημένο με ηλεκτροκίνητο “Μπλε” Alps, ώστε να υπάρχει δυνατότητα τηλεχειρισμού. Στην οριζόντια επιφάνεια του σασί, υπάρχει ο διακόπτης on/off του ενισχυτή (αριστερά) καθώς και η έξοδος ακουστικών (TRS, 6.35mm, δεξιά).
Οι δυνατότητες σύνδεσης του ενισχυτή είναι καλές, καθώς περιλαμβάνονται πέντε είσοδοι στάθμης line, single ended, υλοποιημένες με βύσματα RCA καλής ποιότητας. Η πρώτη είσοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με καλώδια τερματισμένα με XLR. Οι ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων είναι, επίσης, καλής ποιότητας, χωρίς ξεχωριστά taps από τους μετασχηματιστές εξόδου για ηχεία ονομαστικής αντίστασης 8 και 4Ω. Η συσκευή συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, το οποίο, εκτός από την ρύθμιση της στάθμης, επιτρέπει την επιλογή της εισόδου, την πλοήγηση στο μενού και την ενεργοποίηση της σίγασης.

Lab 12 integre4 Mk2

Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα ηλεκτροκίνητο Alps.

Lab 12 integre4 Mk2

Στην πίσω πλευρά, βρίσκεις τα απαραίτητα. Τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.

Το εσωτερικό του ενισχυτή κρύβει μια αρκούντως πειθαρχημένη κατασκευή στην οποία χρησιμοποιούνται custom πυκνωτές της εταιρίας καθώς και custom μετασχηματιστές εξόδου και τροφοδοσίας. Με βάση τα όσα αναφέρει ο κατασκευαστής, η αρχιτεκτονική του ενισχυτή είναι dual mono (από τον μετασχηματιστή και μετά), κάτι που θα αλλάξει επί τα βελτίω στην επόμενη έκδοση, η οποία θα χρησιμοποιεί δύο μετασχηματιστές τροφοδοσίας.
Η επιλογή των εισόδων γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα βύσματα, κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς ο ενισχυτής ελέγχεται μέσω μικροεπεξεργαστή, ο οποίος βρίσκεται, επίσης, πίσω από τον έλεγχο της πόλωσης και το σύστημα προστασίας.
Το κύκλωμα του ενισχυτή βασίζεται σε ένα στάδιο προενίσχυσης/οδήγησης με δύο διπλοτριόδους 6N1P και ένα στάδιο ισχύος με δύο KT170, σε τοπολογία push-pull, ανά κανάλι, χωρίς την χρήση ανάδρασης. Ο integre4 Mk2 υποστηρίζει -εκτός των ΚΤ170- την χρήση 6L6, EL34, 6550, KT88, KT120 και KT150 και το γεγονός ότι η ρύθμιση της πόλωσης γίνεται πολύ εύκολα, το παιχνίδι με την εναλλαγή τους μπορεί να γίνει χωρίς πρόβλημα και χωρίς δυσκολίες.
Η παράδοση της συσκευής γίνεται, πάντως με τις KT170, μια τέτροδο δέσμης η οποία είναι η ισχυρότερη της σειράς, με δυνατότητα ανοδικών απωλειών που φθάνει τα 85W. Το ποτενσιόμετρο για την ρύθμιση της στάθμης βρίσκεται στην είσοδο του κυκλώματος.

Lab 12 integre4 Mk2

Η έξοδος για τα ακουστικά βρίσκεται στην οριζόντια επιφάνεια του σασί. Ο integre4 mk2 χρησιμοποιεί το τελικό στάδιο εξόδου για την οδήγηση των ακουστικών, αλλά -από ότι καταλάβαμε- έχει διαφορετική λήψη στους μετασχηματιστές εξόδου.

Lab 12 integre4 Mk2

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι σύνθετο αλλά πειθαρχημένο. Διακρίνονται οι τρεις μετασχηματιστές (εξόδου και τροφοδοσίας), το τυπωμένο κύκλωμα και αρκετή καλωδίωση, για σήματα ήχου και για τον έλεγχο της συσκευής. Στο πίσω μέρος, ακριβώς πάνω από τα βύσματα, είναι η πλακέτα του επιλογέα εισόδου.

Lab 12 integre4 Mk2

Ένας από τους δύο μετασχηματιστές εξόδου.

Lab 12 integre4 Mk2

Αυτός είναι ο εξασθενητής του ενισχυτή. Διακρίνεται το Alps και τα καλώδια του σήματος (δεξιά). Είναι τοποθετημένος πριν από το κύκλωμα του ενισχυτή, αμέσως μετά τον επιλογέα εισόδου.