Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/02/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας d/a - Εξωτερικό τροφοδοτικό

Merason frérot - pow1

Merason frérot - pow1

Με πλάτος 225 χιλιοστά, ο frérot είναι μια μικρή σε διαστάσεις συσκευή η οποία, πάντως, θα τραβήξει την προσοχή με την προσεγμένη... λιτότητα που την χαρακτηρίζει. Ο χρήστης έχει στη διάθεση του έναν απλό περιστροφικό επιλογέα εισόδων και δύο ενδεικτικά LED, ένα για το on/off και ένα για το κλείδωμα της εισόδου και αυτό είναι όλο. Το αποτέλεσμα το βλέπετε στις φωτογραφίες. Απλό και ποιοτικό, χωρίς υπερβολές.

Merason frérot - pow1

Λιτός σχεδιασμός με μίνιμαλ user interface και πολύ καλή αίσθηση. Ο frérot σε κερδίζει εύκολα με την φυσική του παρουσία, με ένα ποιοτικό σασί που δεν έχει τίποτε περιττό.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει η συσκευή είναι οι τυπικές. για το είδος της: Τέσσερις, συνολικά, συμβατικές ψηφιακές είσοδοι, δύο ομοαξονικές (RCA) και δύο οπτικές (Toslink) συμπληρώνονται από μια θύρα USB-B όπου μπορεί να συνδεθεί ένας υπολογιστής (ή άλλη συσκευή) σε ρόλο host για να πραγματοποιηθεί streaming. Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε single ended και balanced μορφή (RCA και XLR αντιστοίχως) και είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι το αναλογικό στάδιο του frérot είναι εγγενώς balanced μέχρι την έξοδο (περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλο σημείο του κειμένου).

Merason frérot - pow1

Ένας απλός επιλογέας εισόδων, ενδεικτικό κλειδώματος της ψηφιακής εισόδου και ενδεικτικό on/off. Αυτά είναι όλα κι όλα τα σημεία επαφής του χρήστη με την συσκευή.

Merason frérot - pow1

Ο μετατροπέας διαθέτει ένα τυπικό πακέτο ψηφιακών εισόδων που είναι, όμως, επαρκές για τις περισσότερες χρήσεις. Οι balanced έξοδοι έχουν νόημα, καθώς το αναλογικό στάδιο παραμένει balanced από την έξοδο του τσιπ μετατροπής μέχρι τις εξόδους. Το καλώδιο σύνδεσης με το εξωτερικό τροφοδοτικό pow1 είναι ποιοτικό και εύκαμπτο.

Στην πίσω πλευρά, ο χρήστης θα βρει τον κεντρικό διακόπτη on/off καθώς και την υποδοχή για τα δύο διαθέσιμα τροφοδοτικά. Ένα συμβατικό πακ, που συνοδεύει την συσκευή και το pow1, το ειδικά σχεδιασμένο εξωτερικό τροφοδοτικό, το οποίο και χρησιμοποιήσαμε στο μεγαλύτερο μέρος της δοκιμής. Η σύνδεση frérot/pow1 γίνεται μέσω ενός καλωδίου καλής ποιότητας, με αρκετό μήκος ώστε να επιτρέπει την τοποθέτηση των δύο σασί σε κάποια απόσταση, αλλά χωρίς... υπερβολές.
Ο frérot είναι, με τα σημερινά δεδομένα, μια μάλλον συντηρητική σχεδίαση σε ό,τι αφορά τα sample rates που υποστηρίζει, καθώς ανεβαίνει μέχρι τα 24-bit/192kHz. Η επιλογή αυτή είναι, περισσότερο, θέμα άποψης και δεν φαίνεται να υπαγορεύεται από την ανάγκη κάποιας οικονομίας, αφού και το μεγάλο μοντέλο της εταιρίας έχει ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές (υπάρχει λόγος όπως θα δούμε, αμέσως).
Το εσωτερικό της συσκευής αποκαλύπτει μια πειθαρχημένη και ποιοτική κατασκευή και, κάποιος, μπορεί να δει μερικές αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές. Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στην περίπτωση του frérot είναι το custom interface για την θύρα USB (σε αυτή την κατηγορία τιμής ένα τσιπ της XMOS είναι η συνήθης επιλογή). Αυτό βασίζεται σε επεξεργαστή της Atmel και CPLD της Xilinx, όπου τρέχει κάποια λύση της Amanero, χωρίς η Merason να κάνει σαφές το ποιά είναι αυτή. Τα data από το interface αυτό οδηγούνται στα επόμενα στάδια μέσω χωρητικών απομονωτών (της σειράς ISO774 της Texas Instruments). Την ίδια επιμέλεια σε θέματα απομόνωσης δείχνει η Merason και στις ομοαξονικές εισόδους, όπου, όμως, χρησιμοποιούνται οι γνωστοί μετασχηματιστές γαλβανικής απομόνωσης. Η διαχείριση των συμβατικών ψηφιακών εισόδων γίνεται από ένα ψηφιακό interface της Asahi Kasei (AK4118A).

Merason frérot - pow1

Τάξις και πειθαρχία. Το κύκλωμα του frérot συναρμολογείται σε μια πλακέτα. Δεξιά, φαίνεται το τροφοδοτικό της συσκευής, στο μέσον είναι το ψηφιακό μέρος και, αριστερά, τα αναλογικά στάδια.

Merason frérot - pow1

Το αναλογικό στάδιο περιλαμβάνει τον μετατροπέα i/v και το buffer, υλοποιημένα με διακριτά εξαρτήματα και τελεστικούς ενισχυτές. Χρησιμοποιούνται, συνολικά, τέσσερα ζεύγη i/v-buffer αφού η έξοδος του PCM1794 είναι balanced/ρεύματος. Επάνω δεξιά, διακρίνονται οι μετασχηματιστές απομόνωσης των ομοαξονικών εισόδων.

Για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό έχει επιλεγεί ένα PCM1794A της Burr Brown/Texas Instruments. Αυτό υποστηρίζει συχνότητες δειγματοληψίας μέχρι 200kHz (εξ ου και το όριο των 192kHz) και είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται και στο μεγάλο μοντέλο, απλώς εκεί, η μετατροπή υλοποιείται από ένα τσιπ ανά κανάλι. Η έξοδος του 1794 είναι ρεύμα, επομένως απαιτείται εξωτερικός μετατροπέας i/v πριν το buffer της εξόδου της συσκευής. Εδώ, χρησιμοποιείται κύκλωμα από διακριτά εξαρτήματα και μπορεί κανείς να διακρίνει ότι υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστοί κλάδοι, απόδειξη ότι η balanced αρχιτεκτονική διατηρείται από τον μετατροπέα μέχρι την έξοδο (φυσικά για την οδήγηση της single ended εξόδου, χρησιμοποιείται κάποια μορφή balun).
Η τροφοδοσία της συσκευής είναι προσεγμένη με δέκα, συνολικά τοπικές σταθεροποιήσεις και, στην απλή εκδοχή, βασίζεται σε ένα εξωτερικό διακοπτικό τροφοδοτικό. Η Merason προσφέρει μια οδό αναβάθμισης, μέσω του pow1, ενός εξωτερικού τροφοδοτικού, ειδικά σχεδιασμένου για τον frérot. Το pow1 είναι γραμμικό, με έναν μεγάλο custom δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και παράγει τις απαραίτητες τάσεις για την λειτουργία των αναλογικών κυκλωμάτων audio και των ψηφιακών κυκλωμάτων, με αντίστοιχα φίλτρα που χρησιμοποιούν πυκνωτές 5.600μF.

Merason frérot - pow1

Το ψηφιακό κομμάτι του frérot. Διακρίνονται ο επεξεργαστής της Atmel και το CPLD της Xilinx, στα οποία βασίζεται το USB interface, το interface των συμβατικών ψηφιακών εισόδων (της AK) και ο DAC της Burr Brown/Texas Instruments.

Merason frérot - pow1

To pow1 βασίζεται σε έναν μεγάλο (για το είδος της συσκευής), custom, δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και παρέχει τρεις γραμμές, δύο για τα αναλογικά στάδια και μια για τα ψηφιακά.