Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/06/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Octave Audio Phono Module

Octave Audio Phono Module

Από όλες τις ηλεκτρονικές διατάξεις που σχετίζονται με το audio, ίσως η πιο πολύπλοκη και με υψηλότερες απαιτήσεις να είναι ο προενισχυτής phono. Δεν είναι περίεργο που μια καλή κεφαλή μπορεί να χαντακωθεί, δια συνοπτικών διαδικασιών, από ένα (προσέξτε!) καλό, κατά τα άλλα, phono, το οποίο απλώς δεν ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά της. Ωραία δεν θα ήταν να είχαμε μια συσκευή ικανή να προσαρμόζεται στα πάντα; Αυτό σκέφτηκε και ο Andreas Hofmann.
Αν το καλοσκεφτείς, το phono φαίνεται ως μιας συσκευή από την κόλαση: Διαχειρίζεται σήματα πολύ χαμηλής στάθμης, επομένως είναι μια απαιτητική σχεδίαση σε θέματα θορύβου και οι πηγές που συνδέονται στις εισόδους του είναι ευαίσθητες στο φορτίο που βλέπουν (και ελάχιστα τυποποιημένες). Πρέπει να εφαρμόσει μια ισοστάθμιση η ακρίβεια της οποίας καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα (ανεξαρτήτως του πόσα δεκαχίλιαρα μπορεί να στοιχίζει αυτό που προηγείται), πρέπει να έχει σημαντικά περιθώρια υπερφόρτωσης και, ιδανικά, ο χρήστης πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα σωρό ρυθμίσεις (θέτοντας προβλήματα στον σχεδιασμό ενός καλού user interface). Δεν είναι περίεργο που μια βόλτα στην αγορά θα αναδείξει ένα σωρό διαφορετικές ιδέες και υλοποιήσεις.
Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος, φυσικά, αλλά θεωρώ πιθανόν η σχεδιαστική ομάδα της Octave, έχοντας αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω, να αποφάσισε να δώσει μια γενική λύση στο πρόβλημα με τον Phono Module, ένα προενισχυτή ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε κεφαλής και κάθε συστήματος, χωρίς μάλιστα παρωπίδες σε ό,τι αφορά τις σχεδιαστικές βάσεις. Μπορεί να αναγνωρίζουμε την γερμανική εταιρία ως “λαμπάτο” κατασκευαστή, αλλά ο Phono Module δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ημιαγωγούς όπου χρειάζεται.
Ας δούμε πώς το έχουν σκεφτεί...