Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/06/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Octave Audio Phono Module

Octave Audio Phono Module

Η ιδέα πίσω από τον Phono Module είναι σχετικώς απλή: Ένα σασί φιλοξενεί τον πυρήνα ενός προενισχυτή phono, δηλαδή το στάδιο εισόδου, το στάδιο αποέμφασης RIAA, το φίλτρο αποκοπής πολύ χαμηλών συχνοτήτων και το απαραίτητο στάδια απομόνωσης, υλοποιημένα με λυχνίες, 12AX7, 12AT7 και ECC88 αντιστοίχως και περιλαμβάνει τις απαραίτητες δομές ώστε να δέχεται τυποποιημένα αρθρώματα, τόσο για το interface των κεφαλών όσο και για το τελικό στάδιο εξόδου

Octave Audio Phono Module

Ο Phono Module είναι λιτός και πολύ εύχρηστος, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, χωρίς ακρότητες.

Το σασί έχει θέση για τρία αρθρώματα εισόδου και για ένα άρθρωμα εξόδου και η Octave προσφέρει μια πραγματικά μεγάλη ποικιλία για κάθε θέση, ξεκινώντας από ένα απλό στάδιο MM (με ρυθμιζόμενη αντίσταση εισόδου) και συνεχίζοντας με απλό στάδιο MC (ρυθμιζόμενο ως προς την αντίσταση και το κέρδος), στάδιο MC για σύνδεση κεφαλών μέσω γραμμών balanced, άρθρωμα με μετασχηματιστές step-up (με ρυθμιζόμενο κέρδος/αντίσταση εισόδου) για συνδέσεις single ended και άρθρωμα με step-up και συνδέσεις XLR. Αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή της Octave, εδώ, είναι και η προσφορά τριών αρθρωμάτων με δυνατότητα χειρισμού σημάτων στάθμης line, ένα “μεικτό” single ended/balanced και δύο με μετασχηματιστές απομόνωσης (με λόγο μετασχηματισμού 1:1), για συνδέσεις single ended (RCA) και balanced (XLR) αντιστοίχως. Τα αρθρώματα line μπορούν να τοποθετηθούν μόνο σε δύο από τις τρεις διαθέσιμες θέσεις, ενώ τα αρθρώματα για τις κεφαλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις τρεις θέσεις. Ως αποτέλεσμα, ο Phono Module μπορεί να διαμορφωθεί ως ένα καθαρόαιμος προενισχυτής phono, με δυνατότητα να δεχτεί σήμα από μέχρι τρεις κεφαλές συνολικά, ή ως μεικτός προενισχυτής phono/line, με μέχρι δύο εισόδους υψηλής στάθμης.

Octave Audio Phono Module

Το ρυθμιστικό στάθμης μπορεί να γίνει τηλεχειριζόμενο με το ανάλογο άρθρωμα. Ο ενισχυτής περιλαμβάνει μια αυτόματη λειτουργία muting η οποία ενεργοποιείται όποτε αλλάζεις είσοδο.

Octave Audio Phono Module

Απλός, περιστρεφόμενος επιλογέας εισόδου. Δίνει πρόσβαση σε τρεις εισόδους, οι οποίες μπορεί να είναι όλες για φωνογραφική κεφαλή, αλλά με το κατάλληλο άρθρωμα υποστηρίζει και εισόδους line.

Σε ό,τι αφορά τα στάδια εξόδου η ποικιλία είναι μικρότερη μεν, όχι λιγότερο ενδιαφέρουσα δε. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το στάνταρντ στάδιο εξόδου, το οποίο είναι single ended και προσφέρει δύο γραμμές, μια με σταθερή και μια με ρυθμιζόμενη στάθμη εξόδου ή μεταξύ δύο απομονωμένων (με μια λυχνία ECC88) σταδίων εξόδου, ένα single ended και ένα balanced, των οποίων η βασική χρησιμότητα είναι να οδηγούν τελικούς ενισχυτές. Και τα δύο αυτά αρθρώματα διαθέτουν, επίσης, μια fixed, single ended έξοδο ώστε ο χρήστης να έχει μια πρόσθετη γραμμή αν για κάποιο λόγο την χρειάζεται.

Octave Audio Phono Module

Η πίσω πλευρά μπορεί να είναι απλή ή σύνθετη, ανάλογα με τις επιλογές του χρήστη. Εδώ, έχουμε... full πακέτο, με τις εισόδους IN 2, IN 6 και IN 7 και το “μεγάλο” άρθρωμα εξόδου (OUT 2). Στην δεξιά πλευρά, βρίσκονται τα βύσματα του τροφοδοτικού και του Black Box Preamp.

Octave Audio Phono Module

Τα αρθρώματα IN 2 και IN 7 είναι, αντίστοιχα, το single ended ημιαγωγικό στάδιο MC και το balanced step-up MC...

Ο προενισχυτής τροφοδοτείται από εξωτερικό τροφοδοτικό, το οποίο, προαιρετικώς, μπορεί να ενισχυθεί από μια δεύτερη διάταξη, η οποία ονομάζεται Black Box Preamp. Με βάση τις περιγραφές της εταιρίας, το Black Box προσθέτει, μεταξύ άλλων, χωρητικότητα στο φίλτρο του τροφοδοτικού, αυξάνοντας τις δυνατότητές του σε ρεύμα και μειώνοντας, ακόμη, περισσότερο τον θόρυβο.

Octave Audio Phono Module

... το ρυθμιζόμενο άρθρωμα IN 6 είναι single ended step-up MC ενώ το άρθρωμα εξόδου OUT 2 προσφέρει δύο εξόδους, μια fixed και μια με μεταβλητή στάθμη εξόδου.

Octave Audio Phono Module

Το τροφοδοτικό είναι εξωτερικό, ενώ ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί το Black Box Preamp, ένα σασί που βελτιώνει τις συνθήκες τροφοδοσίας, προσφέροντας αυξημένη χωρητικότητα φίλτρων.

Αν και όλα τα παραπάνω φαντάζουν αρκετά σύνθετα, ο ίδιος ο προενισχυτής είναι ιδιαίτερα λιτός και απλός στην χρήση. Στην πρόσοψη περιλαμβάνεται το ρυθμιστικό στάθμης και ένας απλός περιστροφικός επιλογέας εισόδων, με αντίστοιχα ενδεικτικά LED. H Octave δεν... εμπιστεύεται τον χρήστη ως προς την σωστή χρήση ενός διακόπτη mute και για τον λόγο αυτό έχει ενσωματώσει έναν αυτόματο μηχανισμό, ο οποίος φιμώνει την έξοδο για 30 δευτερόλεπτο όταν γίνεται μεταγωγή από την μια είσοδο στην άλλη. Ίσως το μόνο παράπονο που θα μπορούσε να έχει κάποιος από τον όλο σχεδιασμό, να σχετίζεται με την τοποθέτηση του διακόπτη που απενεργοποιεί το υποηχητικό φίλτρο στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτή η επιλογή δεν κάνει πρακτική την on-the-fly χρήση του φίλτρου αλλά, μάλλον, συνάδει με την άποψη της Octave ότι το φίλτρο πρέπει να χρησιμοποιείται σε σταθερή βάση (είναι ενεργοποιημένο όταν ο προενισχυτής παραδίδεται). Η αλήθεια είναι ότι με συχνότητα αποκοπής 15Hz (-3dB) και κλίση 12dB/oct δεν έχεις σοβαρό λόγο να το απενεργοποιήσεις. Ο προενισχυτής διαθέτει, προαιρετικώς, τηλεχειριστήριο, μόνο για την ρύθμιση στης στάθμης, το οποίο συνοδεύεται από τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά του δέκτη και μπορεί να εγκατασταθεί σε μεταγενέστερη φάση.

Octave Audio Phono Module

Αριστερά, το εξωτερικό τροφοδοτικό, δεξιά το Black Box Preamp.

Το όλο σύστημα είναι ιδιαίτερα καλοκατασκευασμένο με ποιοτικά υλικά και την γνωστή πειθαρχία που χαρακτηρίζει την Octave. Τυπικά, με βάση το εγχειρίδιο χρήσης, η τοποθέτηση των αρθρωμάτων πρέπει να γίνεται από το εξουσιοδοτημένο σέρβις, αλλά η όλη διαδικασία φαίνεται πολύ απλή και ένας χρήστης με στοιχειώδεις ικανότητες και ελάχιστα εργαλεία μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνος του.

Octave Audio Phono Module

Αυτή είναι η γενική μορφή των αρθρωμάτων του Phono Module. Εδώ, φαίνεται το IN 3, ένα ημιαγωγικό balanced στάδιο για κεφαλές κινητού πηνίου.

Octave Audio Phono Module

Το εσωτερικό του Phono Module είναι πυκνό αλλά αρκούντως πειθαρχημένο. Στο επάνω “μισό” είναι ο βασικός προενισχυτής, ενώ στο κάτω βρίσκονται τα αρθρώματα.

Octave Audio Phono Module

Η Octave απαιτεί η τοποθέτηση των αρθρωμάτων να γίνεται στο σέρβις αλλά, με βάση αυτά που είδαμε, οι δυσκολίες είναι μηδαμινές. Υπάρχουν, ωστόσο, αρθρώματα που απαιτούν επέμβαση και στο υπόλοιπο κύκλωμα.

Octave Audio Phono Module

Το κυρίως κύκλωμα του προενισχυτή περιλαμβάνει στάδιο εισόδου, στάδιο αποέμφασης RIAA, φίλτρο αποκοπής πολύ χαμηλών συχνοτήτων και στάδιο απομόνωσης. Αυτά υλοποιούνται με λυχνίες, 12AX7, 12AT7 και ECC88 αντιστοίχως.