Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/04/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ

Adam Classic Compact Mk3

Thumbnail_φωτο

Τα Compact Mk3 αντικατέστησαν τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM50-PSL) και οδηγήθηκαν από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό που χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε δοκιμή (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line). Η εγκατάσταση του ηχείου δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, πλην της ανάγκης να βρεις τις σωστές βάσεις, αυτές δηλαδή που θα φέρουν του τουίτερ στο ύψος του καθήμενου ακροατή. Θεωρητικά μιλώντας, το μικρό Adam μπορεί να τοποθετηθεί και σε ράφι κάτι που διευκολύνεται και από το γεγονός ότι η οπή του bass reflex βρίσκεται μπροστά, οι διαστάσεις του όμως δεν είναι πολύ μικρές και μάλλον θα το βολέψει κανείς δύσκολα σε μια κλασική βιβλιοθήκη. Τα ηχεία τοποθετήθηκαν σε απόσταση περίπου μισού μέτρου από το πίσω όριο του χώρου με απόσταση περί τα 2.8 μέτρα μεταξύ τους και από τον ακροατή.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Compact Mk3 είναι αυτή ενός ισορροπημένου, λεπτομερούς και ξεκούραστου ηχείου το οποίο διακρίνεται για την δυνατότητά του να διατηρεί τις αρετές αυτές ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Ένα μέρος των δοκιμών γίνεται με την χρήση ψηφιακής διόρθωσης της ακουστικής του χώρου και παρά το μικρό του μέγεθος (υπενθυμίζεται ότι το βάρος της απόδοσης χαμηλά το έχει επωμιστεί ένα γούφερ 7.5 ιντσών) το Adam κατάφερε να βγάλει χωρίς πρόβλημα το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος χωρίς να χρειαστεί να μειώσουμε την αρχικώς επιλεγμένη στάθμη, επίδοση που δεν συναντάμε συχνά σε ηχείο τέτοιων διαστάσεων. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, είναι σαφές ότι το compact Mk3 θα ωφεληθεί από έναν μεγάλο τελικό ενισχυτή διπλά: Πρώτον θα οδηγηθεί άνετα και δεύτερον θα ξεδιπλώσει τις αρετές του σε υψηλές στάθμες καλύπτοντας άνετα έναν μέτριο σε διαστάσεις χώρο και, πιθανώς χωρίς σοβαρά προβλήματα, και έναν μεγάλο χώρο.
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του ηχείου είναι, ασφαλώς, οι χαμηλές του συχνότητες. Καταρχήν σε ότι αφορά την έκταση, η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι το κάτω άκρο του φάσματος αποδίδεται ασυνήθιστα καλά, με όγκο που δεν τον περιμένεις με βάση την διάμετρο του γούφερ, καλή λεπτομέρεια και έλεγχο. Το ηχείο, σαφώς, θα προσελκύσει την προσοχή του ακροατή και “κρύβει” καλά τον όγκο του. Στη συνέχεια, οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες και τα ρυθμικά μέρη επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση ότι η Adam έχει επιλέξει την ακρίβεια εις βάρος της... “καλοπέρασης”. Η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από στοιχεία εντυπωσιασμού, δεν επιβάλλεται και δεν ξεχωρίζει από το υπόλοιπο φάσμα είναι όμως ακριβής και ρεαλιστική, ιδιότητες που σου επιτρέπουν να απολαύσεις περισσότερο μια καλή εγγραφή και δημιουργούν μια αίσθηση σωστής κλίμακας και ισορροπίας. Τα ρυθμικά μέρη είναι παρόντα, με καλή ταχύτητα και ισορροπημένο όγκο, αλλά σε πολλούς ακροατές ίσως λείψει η (σχεδόν θεσμοθετημένη) υπερβολή πολλών μικρών ηχείων στο συγκεκριμένο τομέα. Αν και η επιλογή είναι -ίσως- υποκειμενική στο κομμάτι αυτό, προσωπικώς θα ψήφιζα υπέρ του Compact Mk3.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στην μεσαία περιοχή το ηχείο εμφανίστηκε καθαρό, με σημαντικές δυνατότητες περιγραφής της δομής του προγράμματος χωρίς να δημιουργεί αίσθηση συμπίεσης σε μέσες και υψηλές στάθμες. Η εντύπωση που έχεις ακούγοντας το είναι αυτή του ζωντανού και ευχάριστου ήχου, με την εικόνα να εστιάζεται σε μέση απόσταση από τον ακροατή και να περιλαμβάνει άφθονες λεπτομέρειες. Εν προκειμένω, η Adam δείχνει να έχει επιλέξει μια προσεκτικά ισορροπημένη προσέγγιση στον χαρακτήρα του μόνιτορ (ξέρει άλλωστε το συγκεκριμένο παιχνίδι) υπό την έννοια ότι η ακρίβεια έχει τον πρώτο ρόλο μεν, δεν αποτελεί -κατά τα φαινόμενα- αυτοσκοπό δε. Με απλούστερα λόγια, ενώ το Compact Mk3 μεταφέρει με χαρακτηριστική άνεση τα περιεχόμενα, τη δομή και την συνολική αισθητική της ηχογράφησης δεν είναι -ίσως- όσο αυστηρό θα ήθελε ένας μηχανικός ήχου, βάζοντας ένα ίχνος “άποψης” στο τελικό αποτέλεσμα, επιλογή η οποία τελικώς είναι αυτή που κάνει το μικρό Adam ένα all around ηχείο ικανό να εκμεταλλευθεί σφαιρικά μια δισκοθήκη χωρίς να είναι διαρκώς επικριτικό. Η επιτυχία των Γερμανών εδώ είναι ότι αυτό γίνεται με μεγάλη μαεστρία και ο μόνος τρόπος να αντιληφθείς το voicing είναι εμμέσως: Ύστερα από αρκετή ώρα ακρόασης, απλώς διαπιστώνεις ότι κάποια μέρη του προγράμματος έπεσαν στα μαλακά και ότι το ηχείο συγχωρεί λίγο περισσότερο από το ηχείο αναφοράς.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι από τις καλύτερες που έχουμε συναντήσει τον τελευταίο καιρό. Το Compact Mk3 ακούγεται εξαιρετικά εκτεταμένο, χωρίς το παραμικρό ίχνος σκληρότητας, πλούσιο σε αρμονικές και ισορροπημένα φωτεινό, ξεκούραστο χωρίς να χάνει σε ταχύτητα και δύναμη περιγραφής των λεπτομερειών με πολύ καλή αίσθηση παρουσίας στον χώρο. Σε σχέση με το ηχείο αναφοράς, αυτό που έλειψε είναι η ποιότητα της απόσβεσης, η οποία στην περίπτωση του Adam ήταν λίγο πιο γρήγορη σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει. Η συνολική συμπεριφορά στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να αποδοθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στο τουίτερ X-Art που χρησιμοποιείται, το οποίο είναι προφανώς υπεύθυνο και για την πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει το ηχείο. Η εικόνα έχει πολύ καλό βάθος και πλάτος και ο ακροατής έχει εξαιρετική αίσθηση της θέσης των μεμονωμένων ηχητικών αντικειμένων στον χώρο, είτε αυτά είναι μουσικά όργανα είτε ολόκληρες ομάδες οργάνων. Η περιγραφή του αέρα και της κίνησης είναι εξαιρετικά και το Compact Mk3 μεταφέρει άψογα τις λεπτομέρειες που περιγράφουν τον χώρο της ηχογράφησης. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την πολύ καλή συμπεριφορά σε θέματα δυναμικών (κάτι αναμενόμενο, με δεδομένη την πολύ καλή απόδοση του σε υψηλές στάθμες) οδηγούν σε ένα πολύ ρεαλιστικό αποτέλεσμα, που δεν το περιμένεις κρίνοντας από το μέγεθος του ηχείου και μόνο.

Τελικώς...

... με όπλο τα μεγάφωνα που κατασκευάζει η ίδια η Adam, το Compact Mk3 αποτελεί μια πραγματική μελέτη γύρω από το πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει ένα ηχείο μικρού όγκου. Ισορροπημένο και ακριβές, με πολύ προσεκτικό voicing προσφέρει αυτά που περιμένεις από ένα κόμπακτ ηχείο χωρίς να στερεί τον ακροατή από τα ουσιώδη σε θέματα όγκου και έκτασης χαμηλά. Επιπροσθέτως, μάλιστα, έχει σοβαρές δυνατότητες όσον αφορά στην στάθμη και την απόδοση της δυναμικής περιοχής του προγράμματος. Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ καλή επιλογή για όποιον αναζητά ένα ηχείο με μικρές διαστάσεις αλλά όχι “μικρό” ήχο!