Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/11/2011

flag
english
abstract

USB DAC / ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ

Antelope Audio Zodiac + / Voltikus

Φωτό_Ανοίγματος

Η Antelope Audio έγινε, καταρχήν, γνωστή ως μια εταιρία που εξειδικεύεται στην κατασκευή συστημάτων χρονισμού για ψηφιακά συστήματα με τη σειρά προϊόντων της να περιλαμβάνει γεννήτριες και διανομείς clock για εφαρμογές audio και video. Aυτό δεν είναι τυχαίο γεγονός. Πίσω από τις σχεδιάσεις της εταιρίας βρίσκεται ο Igor Levin ο άνθρωπος που στα τέλη της δεκαετίας του '90 παρουσίασε ένα από τα πλέον επιτυχημένα “ρολόγια” για χρήση σε περιβάλλον στούντιο, το Aardsync II. Βασισμένη στην φήμη της συσκευής αυτής η Antelope κινείται σε παρόμοιους ρυθμούς όσον αφορά τον επαγγελματικό χώρο, παρουσιάζοντας μια εξέλιξη της τεχνολογίας που είχε χρησιμοποιηθεί τότε, και σήμερα -στην τρίτη γενιά της πλέον- ονομάζεται AFC (Acoustically Focused Clocking). Ακολουθώντας μια πορεία που φαίνεται να γίνεται τάση ανάμεσα στους κατασκευαστές επαγγελματικών συστημάτων, η Antelope κατέβασε την τεχνογνωσία της στον χώρο των audiophile συσκευών. Την στιγμή αυτή διαθέτει τρία προϊόντα με την ονομασία Zodiac (από το πλέον πρόσφατα “απλό” με στόχο όσους θέλουν να κινηθούν με το μυαλό στην οικονομία, θυσιάζοντας κάποιες δυνατότητες, μέχρι το κορυφαίο Zodiac Gold το οποίο μπορεί να διαχειριστεί και σήματα 384kHz). Ως βελτιωτική προσθήκη, υπάρχει και το Voltikus, ένα εξωτερικό τροφοδοτικό το οποίο, προαιρετικά, αντικαθιστά το μάλλον απλοϊκό ανταπτοράκι που συνοδεύει τα διάφορα Zodiac.
Οι διαφορές μεταξύ Zodiac και Zodiac + (το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο της δοκιμής αυτής, μαζί με το εξωτερικό τροφοδοτικό) επικεντρώνονται στις εισόδους και τις εξόδους καθώς το μεγάλο μοντέλο διαθέτει είσοδο AES/EBU, αναλογική είσοδο, είσοδο word clock καθώς και ψηφιακές εξόδους “καθαρές” από jitter ενώ και τα δύο μπορούν διαχειριστούν ροή δεδομένων μέχρι 24/192 μέσω custom σχεδίασης του σχετικού interface και την χρήση ειδικών drivers.
Είναι ενδιαφέρουσα η, σωστή κατά την προσωπική μου άποψη, επιλογή της Antelope να μην κάνει εκπτώσεις στις βασικές της τεχνολογίες οι οποίες βρίσκονται σε όλα τα προϊόντα της σειράς αλλά να προσφέρει, απλώς, διαφορετικές δυνατότητες με βάση τις οποίες κλιμακώνεται η τιμή. Όλοι οι μετατροπείς βασίζονται σε επεξεργασία 64-bit για τον χρονισμό και την ελαχιστοποίηση του jitter και το κύκλωμα που παράγει το clock λειτουργεί κάτω από σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας (oven controled). Ενδιαφέρουσα, επίσης, ακούγεται και η τεχνολογία AFC. Ας δούμε τις λεπτομέρειες, στην πράξη...