Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/07/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CD TRANSPORT/DAC APRIL MUSIC STELLO CDT200/DA220 MkII...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD TRANSPORT/DAC

April Music Stello CDT200/DA220 Mk II

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Oσοι έχουν αναζητήσει ψηφιακές πηγές έχοντας κάποιες απαιτήσεις γνωρίζουν ήδη -κατά πάσα πιθανότητα- την ύπαρξη δύο σχολών: Εκείνης που διατηρεί το ελάχιστο δυνατό επίπεδο πολυπλοκότητας και εκείνης που δεν διστάζει να προσφέρει στον χρήστη τα πάντα (ή σχεδόν...).  Στην περίπτωση των δύο Stello, δεν θα πρέπει να αφήσετε τα επτά πλήκτρα του τρανσπόρτ και τα τέσσερα του μετατροπέα να σας παρασύρουν σε "συμπεράσματα". Μπορεί από πλευράς εμφάνισης ο συνδυασμός CDT200/DA220 Mk II να είναι μίνιμαλ αλλά κατά την διάρκεια της δοκιμής δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια σοβαρή έλλειψη. Ο οδηγός του δίσκου, πέραν  των κλασικών λειτουργιών και αυτοματισμών, προσφέρει ψηφιακές εξόδους S/PDIF (ομοαξονική και Toslink) και AES/EBU, περιλαμβάνοντας μάλιστα την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην κλασική ομοαξονική και στην καθαρόαιμη 75Ω με βύσμα BNC.  Από την άλλη πλευρά, ο μετατροπέας περιλαμβάνει επίσης τα πάντα: τέσσερεις ψηφιακές εισόδους (AES/EBU, Toslink και δύο ομοαξονικές) και τρείς ψηφιακές εξόδους (AES/EBU, Toslink και ομοαξονική), ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε single ended και balanced αναλογικές συνδέσεις. Περιέργως, ο μετατροπέας δεν προσφέρει μία αντίστοιχη είσοδο BNC ώστε να συνδεθεί εκεί το transport μέσω της αντίστοιχης εξόδου του! Αβυσσος η ψυχή του σχεδιαστή...
H April Music έχει επιλέξει μία λιτή αισθητική βασισμένη σε ένα περίβλημα με καμπυλωμένες ακμές και αδρά φινιρισμένη πρόσοψη... ...παρ' όλα αυτά, οι δυνατότητες δεν λείπουν, ιδιαίτερα από τον μετατροπέα, ο οποίος είναι μακράν ο καλύτερα εξοπλισμένος της κατηγορίας τιμής.
Για όσους ψάχνουν το θέμα του ψηφιακού audio από πλευράς πληροφορικής, ο DA220 Mk II έχει, επίσης, ένα δώρο να τους προσφέρει: Θα βρούν στην πίσω πλευρά μία θύρα USB η οποία επιτρέπει την σύνδεση του μετατροπέα στην έξοδο του υπολογιστή και την χρήση του ως USB/DAC. Περισσότερα γι΄αυτό, όμως, θα διαβάσετε παρακάτω.
Το CDT200 είναι βασισμένο σε ένα μηχανισμό ανάγνωσης δίσκων VAM1210 της Philips (ή μάλλον σε κάποια από τις πολλές licensed εκδοχές του) γεγονός που του επιτρέπει να διαβάζει τόσο τα συμβατικά CD Audio όσο και τα εγγραφόμενα CD-R/RW.  Η συσκευή είναι λιτή στο εσωτερικό της, με άψογη συναρμολόγηση και παρέχει όλες τις κλασικές δυνατότητες  χειρισμού μέσω της πρόσοψης και του τηλεχειριστηρίου της.  Η April φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει κάποια custom κυκλώματα για τον χειρισμό του ψηφιακού σήματος που προέρχεται από τον μηχανισμό ανάγνωσης, αλλά δεν κάνει σαφές ποιές λειτουργίες επιτελούν αυτά.
Ο DA220 Mk II μπορεί να πραγματοποιήσει upsampling μέχρι τα 24bit/192kHz επιτρέποντας και ενδιάμεσες επιλογές (48kHz, 96kHz, 192kHz) και βασίζεται σε έναν μετατροπέα 24bit-ΔΣ της AKM (ΑΚ4395) o οποίος υποστηρίζεται από ένα ψηφιακό interface της ίδιας εταιρίας (AK4117).  Ανάμεσα στα δύο αυτά ολοκληρωμένα περιλαμβάνεται ένας μετατροπέας συχνότητας δειγματισμού (Bitrate Converter) της Analog Devices (AD1896) ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις διαδικασίες του upsampling.

Ο χρήστης θα βρεί ό,τι χρειάζεται στην πίσω πλευρά των συσκευών: Το transport (αριστερά) υποστηρίζει όλες τις ψηφιακές εξόδους (πλην της γυάλινης οπτικής ίνας), και ο μετατροπέας διαθέτει single ended και balanced αναλογικές εξόδους (επάνω αριστερά) καθώς και μία πλήρη σειρά ψηφιακών εισόδων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και θύρα USB, λείπει όμως μία αντίστοιχη S/PDIF 75Ω με βύσμα BNC. (πάνω δεξιά)

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H έξοδος του DAC είναι πλήρως ισορροπημένη (fully balanced) και το γεγονός αυτό η April φαίνεται να το εκμεταλλεύεται υλοποιώντας ένα -το λιγότερο- εντυπωσιακό αναλογικό στάδιο που φαίνεται ότι απαρτίζεται από δύο μέρη: Ένα βαθυπερατό αναλογικό φίλτρο με τελεστικούς ενισχυτές (ΝΕ 5532 και OPA2604 της Burr Brown) και ένα fully balanced στάδιο εξόδου με διακριτούς ημιαγωγούς σε τάξη Α, το οποίο παίζει τον ρόλο του απομονωτή.  Όπως θα περίμενε κανείς, η τροφοδοσία είναι σταθεροποιημένη τοπικά, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί μετασχηματιστές για τα ψηφιακά και τα αναλογικά κυκλώματα ενώ τα υλικά είναι καλής ποιότητας χωρίς, όμως, εξωτικές ή ακραίες επιλογές. Ο μετατροπέας διαθέτει το δικό του ξεχωριστό τηλεχειριστήριο, για την περίπτωση που κάποιος θέλει να τον χρησιμοποιήσει χωρίς το CDT200.
Ο οδηγός του δίσκου βασίζεται σε ένα οπτικό σύστημα VAM 1210 της Philips, στο οποίο η April έχει προσθέσει κάποια custom κυκλώματα. Το DA220 MkII περιλαμβάνει ένα ψηφιακό interface και έναν μετατροπέα 192/24 της AKM καθώς και ένα bitrate converter της Analog Devices.
To αναλογικό κύκλωμα είναι πλήρως ισορροπημένο και ξεκινά από ένα βαθυπερατό φίλτρο υλοποιημένο με τελεστικούς ενισχυτές... ...ενώ συνεχίζεται με ένα buffer σε τάξη Α, υλοποιημένο με διακριτά εξαρτήματα. Οι Κορεάτες προφανώς δεν αρκέστηκαν σε απλές λύσεις...

Ενας ειδικός μετατροπέας d/a της Burr Brown, κατάλληλος για την διαχείριση σημάτων του διαύλου USB, χρησιμοποιήται για να μεταφέρει τα σήματα από αυτή την είσοδο στο ψηφιακό interface της AKM. Η April, φαίνεται, χρησιμοποίησε μόνο τον S/PDIF encoder που βρίσκεται στο εσωτερικό του.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr