Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/07/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CD TRANSPORT/DAC APRIL MUSIC STELLO CDT200/DA220 MkII...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD TRANSPORT/DAC

April Music Stello CDT200/DA220 Mk II

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

To σύστημα της April αντικατέστησε τον οδηγό/μετατροπέα αναφοράς που χρησιμοποιούμε (Teac P70/D70) στο σύστημα που απαρτίζεται από τον λαμπάτο Melos (στην θέση του προενισχυτή), τον τελικό  Parasound HCA3500 και τα ηχεία Audio Spectrum Eros με το παθητικό υπογούφερ.
Η χρήση των συσκευών είναι εξαιρετικά απλή και η αίσθηση από τους διακόπτες θετική.  Ξεκινήσαμε τις ακροάσεις με το upsampler εκτός λειτουργίας αλλά γρήγορα επιλέξαμε την θέση των 192kHz. Από τις πρώτους δίσκους έγινε σαφές ότι ο DA220 Mk II διαθέτει την γνωστή συμπεριφορά των upsampled συστημάτων, εμφανιζόμενος με ελαφρώς μεγαλύτερη έκταση και όγκο χαμηλά, και οριακά πιο ξεκούραστος στις υψηλές συχνότητες. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο επιλογέας της συχνότητας στην οποία φθάνει το upsampling χρησιμοποιήται κατά την γνώμη μου, βασικώς, για πειραματισμό: Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαφορές από επιλογή σε επιλογή, απλώς θα βρείτε δύσκολα έναν δίσκο στην περίπτωση του οποίου θα προτιμήσετε κάποια ενδιάμεση τιμή (δεν υπάρχει βεβαίως αμφιβολία ότι σε κάθε δισκοθήκη θα υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι δίσκοι...).
Η ηχητική ταυτότητα του συστήματος της April είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να πεί κανείς εντυπωσιακή: Αυτό που αποσπά την προσοχή του ακροατή κατ' αρχήν είναι η σαφήνεια και η σταθερότητα της εικόνας:  Τα τεκταινόμενα εστιάζονται σε κάποια απόσταση πίσω από τον νοητό άξονα των ηχείων και διακρίνονται από εξαιρετική ανάλυση και δυνατότητες περιγραφής οι οποίες είναι σαφώς ανώτερες από αυτές που έχουμε συνηθίσει σε αυτή την κατηγορία τιμής.  Μικρά σύνολα τα οποία περιλαμβάνουν σόλο όργανα αποδίδονται με μεγάλη ακρίβεια και τα ηχεία εξαφανίζονται από τον χώρο αμέσως. Ισως, με εξαίρεση τα κορυφαία Esoteric Χ-01, Naim CDS3 και Orpheus Zero P1, o συνδυασμός CDT200/DA220 Mk II να είναι εκείνος που πλησίασε με μεγαλύτερη επιτυχία τις επιδόσεις της πηγής αναφοράς μας μέχρι σήμερα.
Η αίσθηση των πλήκτρων είναι θετική και η οθόνη ευανάγνωστη από μεγάλη απόσταση, στην περίπτωση του transport. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ξεχωριστά είσοδο εγγραφής και είσοδο playback. Στην επιλογή του upsampling υπάρχει μία μικρή υστέρηση...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η τονική ισορροπία του συστήματος είναι άψογη. Δεν υπάρχει υποψία χρωματισμών, οι υψηλές συχνότητες είναι διαυγείς και αέρινες κάνοντας τα όργανα της περιοχής απολαυστικά στην ακρόασή τους και η μεσαία περιοχή διατηρεί σωστές αναλογίες (ούτε πολύ μπροστά ούτε όμως και πίσω) και μεταφέρει άψογα τις μικρολεπτομέρειες της ανθρώπινης φωνής. Οι χαμηλές συχνότητες διαθέτουν έκταση αλλά ταυτόχρονα είναι διαυγείς και θα μπορούσε να πεί κανείς ότι αποκλίνουν ελαφρώς προς τον υπερ-έλεγχο προσφέροντας στο σύστημα έναν χαρακτήρα αυστηρότητας που προσωπικώς εκτιμώ. Η επιλογή της Αpril να αποφύγει τον πειρασμό της έμφασης χαμηλά μόνο και μόνο για να έχεις την αίσθηση ότι "κάτι συμβαίνει" στην περιοχή, μπορεί να δυσαρεστεί εκείνους που αναζητούν την συμμετοχή μίας συσκευής στον χαρακτήρα του τελικού αποτελέσματος αλλά θα ενθουσιάσει όσους αναζητούν την ακρίβεια. Παρεμπιπτόντως, οι πρώτοι, μπορούν να επιλέξουν τον 4715 Shigaraki της 47 Labs ο οποίος διαθέτει έναν εξαιρετικό χαρακτήρα και στοιχίζει περίπου όσο ο DA220 Mk II.
Στην πραγματικότητα, η παρατήρηση για την απουσία έμφασης χαμηλά, φέρνει στην επιφάνεια ένα γενικό γνώρισμα των δύο συσκευών: Δεν κολακεύουν ποτέ το πρόγραμμα.
Η χρήση του DAC μέσω της θύρας USB ανοίγει, τέλος, ενδιαφέροντες ορίζοντες: Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλώδιο USB (με έναν ακροδέκτη τύπου "B") και έναν υπολογιστή.  Αν ο υπολογιστής τρέχει XP, αναγνωρίζει αμέσως τον DA220 Mk II ως "generic USB DAC" και τον επιλέγει αυτόματα ως "Playback Device".  Από την στιγμή αυτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το media player σας (και την συλλογή σας από τρακς) ως πηγή σε ένα μεγάλο σύστημα.  Η April έχει χρησιμοποιήσει έναν ξεχωριστό DAC της Burr Brown, τον ειδικό για τη δουλειά αυτή PCM2704, αλλά μόνο το μέρος του που αφορά το S/PDIF encoding, αφήνοντας την μετατροπή d/a στο κυρίως κύκλωμα του μετατροπέα.  Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας σύνδεσης είναι βεβαίως το αναμενόμενο: Οσοι έχουν εθιστεί στον μέτριο (για να το θέσω ευγενικά) ήχο ενός PC θα εντυπωσιαστούν από το πόσο καλά μπορεί να ακουστεί ένα αρχείο ήχου ακόμη και αν είναι συμπιεσμένο και ένα ποσοστό τους θα μπεί στην διαδικασία να διαλέξει (επιτέλους!) έναν περισσότεροaudiophile ripper/encoder και να μάθει (ξανά-επιτέλους!) να τον ρυθμίζει σωστά!
Τελικώς...
... δεν θα σας το κρύψω: Πήρα κι ένα δεύτερο τηλέφωνο για να επιβεβαιώσω την τιμή (για να μην έχουμε ατυχήματα και απογοητεύσεις μετά τη δημοσίευση του κειμένου). Είναι αλήθεια: με κάτι παραπάνω από τρία χιλιάρικα αγοράζετε ένα πλήρες ψηφιακό σύστημα το οποίο σας εξασφαλίζει αφθονία δυνατοτήτων σύνδεσης, ένα ρυθμιζόμενο upsampler και -πάνω από όλα βεβαίως- πολύ καλή ποιότητα. Αν έχετε ήδη ένα καθώς πρέπει τρανσπόρτ, είστε ακόμη πιο τυχερός. Με ενάμιση χιλιάρικο αγοράζετε έναν κορυφαίο dac. Ποιός είπε ότι δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα; Μερικές φορές μπορούμε!

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr