Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/06/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ARTCOUSTIC SUPERSTAR...

SITE MAP


REVIEW

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

Artcoustic Superstar

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το “στήσιμο” του Superstar μπορεί να είναι αρκετά απλή υπόθεση: Ένα απλό μεταλλικό στήριγμα αρκεί για να το αναρτήσετε σε έναν τοίχο. Από την άλλη, αν θέλετε να το ενσωματώσετε σε  τοίχο, προφανώς θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό: Με διαστάσεις 500x650x130 και κάποιες ανάγκες ψύξης, έχει τις απαιτήσεις του...
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρονται καλύπτουν κάθε λογική ανάγκη: Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μια συμβατική είσοδο line με βύσματα RCA και μια είσοδο με βύσμα DIN, όπου μπορούν να συνδεθούν συστήματα όπως αυτά της Bang & Olufsen. Η ευαισθησία της εισόδου μπορεί να επιλεγεί μέσω ενός μικρού ρυθμιστικού. Ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση που έχει χρησιμοποιηθεί για τα media players. Η Artcoustic έχει “πετάξει το μπαλάκι” του docking στον ίδιο τον χρήστη, ο οποίος θα πρέπει να έχει το κατάλληλο docking station για την συσκευή του. Στην συσκευασία του ηχείου περιλαμβάνεται μια σειρά από επιφάνειες στήριξης κατάλληλες για docking stations διαφόρων μεγεθών οι οποίες μπορούν να προσαρτηθούν με βίδες στην πρόσοψη ή στις πλευρές της καμπίνας. Το media player συνδέεται με ένα συμβατικό καλώδιο (jack 3.5mm σε RCA) ενώ υπάρχει και ένα βύσμα USB το οποίο απλώς παρέχει τάση τροφοδοσίας για την λειτουργία/φόρτιση του media player. Αυτή η σπαρτιάτικη λογική, φυσικά, δεν αφήνει περιθώρια για τηλεχειρισμό και στην ουσία στερεί από το Superstar την δυνατότητα να χαρακτηρισθεί “docking station”. Ακόμη, ορισμένοι χμμ... ακραίοι χρήστες ίσως δεν ικανοποιηθούν από την παρεχόμενη στήριξη του δικού τους docking station. Κατά την διάρκεια της δοκιμής, για παράδειγμα, χρησιμοποίησα το 170iTransport της Wadia το οποίο, φυσικά, δεν χωρούσε πουθενά! (σαφώς πρόκειται περί μιας ακραίας περίπτωσης, αλλά πάντως δεν είναι και απίθανο να συμβεί...).
Το επόμενο βήμα είναι η ρύθμιση του Superstar. Αυτή γίνεται σε τρία επίπεδα: Πρώτον όσον αφορά την συχνότητα αποκοπής του sub η οποία μπορεί να επιλεγεί μεταξύ 80, 120Hz και πλήρους φάσματος (κατά την διάρκεια της δοκιμής επέλεξα την τρίτη επιλογή), την ισοστάθμιση, επίσης ανάμεσα σε τρεις τιμές (0, +3, +6dB στα 45Hz, οι συνήθεις επιλογές εδώ ήταν +3 και +6dB) και τέλος την κατευθυντικότητα των δύο ring radiators. Αυτή επιτυγχάνεται με την χρήση ισάριθμων ηχητικών καθρεπτών σε σχήμα ημισελήνου οι οποίοι στερεώνονται δίπλα στα τουίτερς. Χωρίς τους καθρέπτες αυτούς το ηχείο συμπεριφέρεται (περίπου) ως δύο μίνι μόνιτορς τοποθετημένα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους κάτι που τους προσδίδει μια αισθητή αλλαγή συμπεριφοράς ανάλογα με την γωνία στην οποία κάθεσαι (εκτός αν μπορείς να εξασφαλίσεις ακροάσεις μόνο επί του ακουστικού άξονα). H προσθήκη τους, διευρύνει αισθητά την διασπορά και το ηχείο διατηρεί την ταυτότητά του σε σημαντικό ποσοστό ακόμη και σε ακροάσεις υπό μεγάλες γωνίες, χαλάει όμως λίγο την συμπεριφορά του όταν βρίσκεσαι απέναντί του και σε μικρή απόσταση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η Artcoustic έχει δώσει σημασία στην χρήση του Superstar με media players. Υπάρχει μια ποικιλία όσον αφορά την στήριξή τους, αλλά δεν υπάρχει docking station. Αν είναι επιθυμητή η μεγαλύτερη διασπορά στις υψηλές συχνότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι ακουστικοί καθρέπτες. Τους βρήκαμε αποτελεσματικούς.
Μιλώντας για ηχητική ταυτότητα, τώρα, η ακρόαση του Superstar ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Φυσικά, λείπει η στερεοφωνική εικόνα, καθώς με τα ηχεία σε τόσο μικρή απόσταση δεν τίθεται θέμα εστιασμού πηγών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι στα ζητούμενα από ένα τέτοιο ηχείο, ούτως ή άλλως, οπότε δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής. Από την άλλη, δεν μπορείς να μην αναφερθείς θετικά στην δυνατότητα του Superstar να λειτουργήσει σε πραγματικά υψηλές στάθμες. Ο μεγάλος ενισχυτής του σε συνδυασμό με τις καλές μονάδες και την βαριά καμπίνα, του επιτρέπουν να δημιουργήσει στάθμες που δεν θα τις περίμενε κανείς από ηχείο του είδους και μάλιστα χωρίς σοβαρά προβλήματα συμπίεσης. Παράλληλα, δείχνει μια άνεση και περιθώρια που περνάνε στην μουσική ως “αέρας”. Με απλά λόγια, καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι απέναντι από ένα σωστό ηχείο που λειτουργεί με άνεση και όχι σε ένα διακοσμητικό που παρεμπιπτόντως παίζει και μουσική, ενίοτε αγκομαχώντας... Η ουδετερότητά του είναι, επίσης, καλή: Η χρήση του φίλτρου στα 45Hz, αν γίνει αλόγιστα, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ενός κενού στην επόμενη οκτάβα (οπότε τα +3dB/45Hz είναι -ίσως- μια οριακή τιμή) αλλά προσθέτει όγκο χαμηλά και κάνει την ακρόαση δύσκολων έργων (ακόμη και συμφωνικών) επιβλητική. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε ελαφρώς φωτεινότερη από όσο έχω συνηθίσει, χωρίς όμως να γίνεται δυσάρεστη ή να επιβάλλεται και οι υψηλές συχνότητες ήταν ξεκούραστες, με αέρινο χαρακτήρα και πολύ καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Αθροιζόμενες, οι παραπάνω συμπεριφορές οδηγούν σε μια ηχητική ταυτότητα με κύριο χαρακτηριστικό την ζωντάνια. Το ηχείο δεν θα περάσει απαρατήρητο στον χώρο σας και δεν αναφέρομαι, φυσικά, στην διακοσμητική πλευρά του!
Τελικώς...
... είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συμβατικό ηχείο για κάθε χρήση. Το Superstar απευθύνεται σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα ηχοσύστημα με δυνατότητες αισθητικής παρέμβασης στον χώρο και παράλληλα να κάνουν μια δήλωση lifestyle βασισμένοι στην υποστήριξη media players που προσφέρει. Σε όλα αυτά οι Δανοί έχουν πετύχει, χωρίς αμφιβολία, τον στόχο τους. Εκεί που εκπλήσσουν ευχάριστα, ωστόσο, είναι στην ποιότητα του όλου εγχειρήματος η οποία είναι απρόσμενα υψηλή τόσο στο κομμάτι του ηχείου όσο και στο κομμάτι των ηλεκτρονικών. Σαφώς πρόκειται για ένα προϊόν που καθορίζει ένα επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr