Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/02/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

ATC SCM40

Thumbnail_φωτο

Δύο πράγματα αναμένεται να προσελκύσουν την προσοχή όποιου έλθει σε επαφή, για πρώτη φορά, με το νέο SCM40. Το πρώτο είναι οι καμπυλωμένες πλευρές της καμπίνας οι οποίες δίνουν μια χαρακτηριστική αισθητική στο ηχείο ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ακαμψία και, όντας μη παράλληλες, μειώνουν τις αιτίες δημιουργίας στάσιμων κυμάτων στο εσωτερικό της και το δεύτερο τα κάπως ιδιόμορφα προστατευτικά πλέγματα τα οποία έχει κατασκευάσει η ATC. Πρόκειται για ελαφρές μεταλλικές κατασκευές με μεγάλα ανοίγματα οι οποίες προσαρμόζονται μαγνητικά στην καμπίνα. Η αισθητική τους είναι, κατά τη γνώμη μου, συζητήσιμη, αλλά η κριτική αυτή αποδεικνύεται μάλλον βιαστική αφού όπως φαίνεται στις μετρήσεις είναι -ίσως- η καλύτερη κατασκευή που έχουμε συναντήσει από την άποψη της μετρήσιμης επίδρασης στον ήχο.

Φωτογραφία

Εκτός από το μιντ θόλου, τα βασικά εξωτερικά χαρακτηριστικά του νέου SCM40 είναι οι καμπυλωμένες πλευρές της καμπίνας και το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα που προσαρμόζεται μαγνητικά.

Το SCM40 είναι ένα ηχείο τριών δρόμων, τριών μεγαφώνων. Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα γούφερ 164 χιλιοστών της σειράς SC με ανάρτηση που επιτρέπει μεγάλες διαδρομές (σύνηθες στην περίπτωση της ATC), η μεσαία περιοχή αποδίδεται από το χαρακτηριστικό μιντ μαλακού θόλου 75 χιλιοστών που συναντάμε στις μεγαλύτερες σειρές και οι υψηλές συχνότητες από το τουίτερ ίντσας (25mm) SH25-76 που ανέπτυξε και κατασκευάζει η εταιρία. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δίνονται, πρόκειται για μια σχεδίαση η οποία χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία από τις άλλες μονάδες (χαμηλών και μεσαίων) της ΑΤC και ειδικά την διπλή ανάρτηση του μιντ και την αρχιτεκτονική SC (Short Coil) των γούφερ. Σύμφωνα με την εταιρία, η διπλή ανάρτηση εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακαμψία στη συνολική κατασκευή, επομένως καλύτερη μηχανική συμπεριφορά και ακρίβεια στην κίνηση η οποία απαλλάσσει το τουίτερ από την ανάγκη χρήσης μαγνητικού υγρού στο διάκενο, το οποίο έχει την τάση να στεγνώνει με τα χρόνια και να αλλάζει την συμπεριφορά της μονάδας. Επίσης, η χρήση “κοντού” πηνίου (δηλαδή ενός πηνίου με μικρό πλάτος και μεγαλύτερο ύψος περιέλιξης) το οποίο δεν βγαίνει εκτός του μαγνητικού κυκλώματος, εξασφαλίζει, σύμφωνα πάλι με την ATC, πολύ καλή γραμμικότητα, επομένως αντιστοίχως χαμηλές παραμορφώσεις. Για τον ίδιο τον θόλο η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες πέραν του ότι είναι βελτιστοποιημένος για την μεταφορά μέγιστης ισχύος από το πηνίο και για ομαλή απόκριση εκτός άξονα.

Φωτογραφία

Το κλασικό μιντ μαλακού θόλου των 75mm της ATC συνεργάζεται πλέον με το πρώτο τουίτερ που έχει αναπτύξει και κατασκευάζει η ίδια. Το SH25-76, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί διπλή ανάρτηση και την αρχιτεκτονική short coil που συναντάμε και στις υπόλοιπες μονάδες. Ο κυματοδηγός είναι μεταλλικός.

Φωτογραφία

Το γούφερ των 164 χιλιοστών έχει τη, γνωστή, μεγάλη διαδρομή που έχουν όλες οι αντίστοιχες μονάδες της ATC και φορτίζεται από κλειστή καμπίνα, ένας συνδυασμός που φάνηκε να προσφέρει στο SCM40 ακρίβεια και μεγάλες δυνατότητες στάθμης.

Το μαγνητικό σύστημα χρησιμοποιεί νεοδύμιο, ενώ ο μεταλλικός κυματοδηγός που βρίσκεται γύρω από τον θόλο είναι σχεδιασμένος με στόχο την βελτιστοποίηση της απόκρισης (εντός και εκτός άξονα). Οι τρεις μονάδες οδηγούνται από ένα φίλτρο με συχνότητες cross τα 380Hz και τα 3.5kHz στην κατασκευή του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί ποιοτικά υλικά. Η ATC αναφέρει εδώ, πυκνωτές πολυπροπυλενίου, πηνία χωρίς πυρήνα (air-core) και αντιστάσεις σύρματος με κεραμικό πυρήνα για καλύτερη αποβολή της θερμότητας.
Η καμπίνα είναι κλειστού τύπου και χρησιμοποιεί τέσσερις κλασικές ακίδες για την στήριξή της στο δάπεδο. Ο χρήστης θα πρέπει να τοποθετήσει ο ίδιος ένα κομμάτι από την βάση (αυτό που φέρει τις μπροστινές ακίδες), κάτι που γίνεται εύκολα με δύο βίδες και στη συνέχεια να οριζοντιώσει το ηχείο κατά τη γνωστή διαδικασία. Οι ακροδέκτες για τη σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή φαίνεται να είναι καλής ποιότητας και δέχονται καλώδια με κάθε είδος τερματισμό ενώ υποστηρίζουν και διπλο/τριπλο καλωδίωση.

Φωτογραφία

Η στήριξη του ηχείου γίνεται με τέσσερις κλασικές, ρυθμιζόμενες ακίδες.

Φωτογραφία

Καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης που δέχονται καλώδια τερματισμένα με κάθε τρόπο. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει διπλοκαλωδίωση ή και τριπλοκαλωδίωση.