Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/05/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Cambridge Audio DacMagic Plus

Thumbnail_φωτο

Οι διαφορές σε εμφάνιση, σε επίπεδο λεπτομέρειας, μεταξύ των DacMagic και DacMagic Plus είναι βεβαίως αρκετές, αλλά σε γενικές γραμμές ο Plus ακολουθεί την γραμμή του παλαιότερου μοντέλου, καθώς φιλοξενείται σε ένα μικρού πλάτους και ύψους σασί το οποίο είναι διαθέσιμο σε δύο φινιρίσματα (μαύρο και ασημί) και μπορεί να τοποθετηθεί οριζοντίως ή καθέτως χάρις σε μια ειδική βάση που περιλαμβάνει η συσκευασία.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα επιλογέα ψηφιακής εισόδου, ένα ρυθμιστικό στάθμης κάπως ασαφές και αργό στη λειτουργία του (το οποίο, πάντως μπορεί να απενεργοποιηθεί αν ο μετατροπέας δεν λειτουργεί σε ρυθμό προενισχυτή), έναν επιλογέα του ψηφιακού φίλτρου (γραμμικό, ελάχιστης φάσης και με μεγάλη κλίση), διακόπτη επιλογής της φάσης, μια σειρά ενδεικτικών του sample rate στο οποίο έχει κλειδώσει η επιλεγμένη είσοδος και, τέλος, μια έξοδο ακουστικών (με το κλασικό καρφί τετάρτου της ίντσας).

Φωτογραφία

Ο DacMagic Plus χρησιμοποιεί σασί με διαστάσεις παρόμοιες με αυτές του αρχικού μοντέλου. Ξεχωρίζει, πάντως, εύκολα από αυτό, λόγω του ρυθμιστικού στάθμης και της εξόδου των ακουστικών.

Φωτογραφία

Ένας απλός πιεστικός διακόπτης εκτελεί χρέη επιλογέα εισόδου. Το ρυθμιστικό στάθμης είναι λίγο αργό και ασαφές στη λειτουργία του. Μπορεί πάντως να τεθεί εκτός, με μια απλή διαδικασία, αν ο χρήστης έχει άλλο τρόπο να ρυθμίζει τη στάθμη.

Οι δυνατότητες σύνδεσης (στην πίσω πλευρά του σασί) περιλαμβάνουν δύο ομάδες ψηφιακών εισόδων κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει μια ομοαξονική και μια οπτική είσοδο (ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μόνο μια εκδοχή από κάθε ομάδα), θύρα USB (σε ασύγχρονο ρυθμό με δυνατότητα επιλογής μεταξύ USB 1.1 για streaming μέχρι 24/96 και USB 2.0 για streaming μέχρι 24/192), ένα ζεύγος ψηφιακώς εξόδων (ομοαξονική και οπτική) καθώς και διακόπτη ελέγχου της γείωσης για την περίπτωση που ο χρήστης θέλει να “σπάσει” κάποιο βρόχο. Η αναλογική έξοδος περιλαμβάνει single ended και balanced εκδοχές. Με βάση τα παραπάνω, ο μετατροπέας περιλαμβάνει όλα όσα μπορεί να αναζητήσει κανείς από μια τέτοια συσκευή σε αυτή την κατηγορία τιμής αν και μας έλειψε ένα απλό -έστω- τηλεχειριστήριο που θα ρύθμιζε τη στάθμη.

Φωτογραφία

Υπάρχει διακόπτης διπλής λειτουργίας που επιτρέπει την επιλογή του ψηφιακού φίλτρου και την αναστροφή της φάσης. Μια σειρά μικρών LED δείχνει την συχνότητα στην οποία έχει κλειδώσει η είσοδος.

Φωτογραφία

Ο DacMagic Plus προσφέρει ένα πλήρες πακέτο ψηφιακών εισόδων, καθώς επίσης και δυνατότητα σύνδεσης μέσω balanced αναλογικών εξόδων. Η θύρα USB επάνω δεξιά, χρησιμοποιήται για την σύνδεση ενός dongle που επιτρέπει το ασύρματο streaming μέσω Bluetooth.

Ο εσωτερικός κόσμος του DacMagic Plus φαίνεται αρκετά ενδιαφέρων. Το ψηφιακό τμήμα βασίζεται σε έναν ψηφιακό επεξεργαστή της Analog Devices (ADSP21261) ο οποίος “τρέχει” τον αλγόριθμο Adaptive Time Filtering της Anagram, στην δεύτερη έκδοσή του (ATF2). Φυσικά δεν δίνονται λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά είναι γνωστό ότι πραγματοποιεί upsampling στα 384kHz και υπολογίζει τα ενδιάμεσα δείγματα με κάποιο είδους πολυωνυμικής προσέγγισης (κάτι που δεν είναι, φυσικά, ασυνήθιστο αλλά -σίγουρα- ο τρόπος με τον οποίο γίνεται επηρεάζει το interpolation και, πιθανώς, την ηχητική συμπεριφορά της συσκευής από κατασκευαστή σε κατασκευαστή). H μετατροπή d/a γίνεται από ένα ολοκληρωμένο WM8740 της Wolfson ανά κανάλι, με διαφορική σύνδεση (η οποία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι κάθε τσιπ περιλαμβάνει δύο κανάλια και μειώνει τις επιπτώσεις των στατιστικών διαφορών μεταξύ των ολοκληρωμένων). Ο μετατροπέας ρεύματος σε τάση που ακολουθεί χρησιμοποιεί τελεστικούς N5532 και το στάδιο εξόδου βασίζεται σε OP275. H θύρα USB υποστηρίζεται από DSP της XMOS, μια λύση που φαίνεται να έχει κερδίσει την συμπάθεια των περισσότερων σχεδιαστών σε αυτή αλλά και σε ανώτερες κατηγορίες τιμής. Η συνολική κατασκευή είναι προσεγμένη με καλής ποιότητας υλικά, μηδενική καλωδίωση που αφορά στα σήματα audio και, προφανώς, χρησιμοποιεί ξεχωριστή σταθεροποίηση για το ψηφιακό και το αναλογικό κομμάτι του κυκλώματος.

Φωτογραφία

Νοικοκυρεμένο εσωτερικό, όπως θα περίμενε κανείς από την Cambridge Audio. Το κέντρο του ψηφιακού τμήματος είναι ο ψηφιακός επεξεργαστής της Analog Devices (αριστερά). Τα τσιπ μετατροπής διακρίνονται στο δεξί μέρος (περίπου στο μέσον) και ακολουθούνται από το αναλογικό τμήμα που περιλαμβάνει μετατροπέα i/v και buffer.