Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/05/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Cambridge Audio DacMagic Plus

Thumbnail_φωτο

Το DacMagic αντικατέστησε τον μετατροπέα d/a που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Esoteric D70) και οδηγήθηκε από το transport P70 (ρυθμισμένο για upsampling 2x) αλλά και απευθείας από τον υπολογιστή μέσω USB για την ακρόαση αρχείων υψηλής ανάλυσης. Το setup του υπολογιστή περιλαμβάνει foobar2000 και Win7. Όσον αφορά το κομμάτι αυτό, το στήσιμο του DacMagic Plus δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αν θέλεις να παραμείνεις στα 24/96 δεν χρειάζεται ούτε η εγκατάσταση του driver που δίνει η Cambridge. Στη δική μου περίπτωση, έκανα κανονικά την εγκατάσταση (χωρίς προβλήματα) και το σύστημα λειτούργησε χωρίς κάποιο πρόβλημα σε ρυθμό USB 2.0/WASAPI.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον DacMagic Plus είναι αυτή μιας ατμοσφαιρικής και μεγάλης σε διαστάσεις εικόνας η οποία έχει αρκετή λεπτομέρεια χωρίς, πάντως, να γίνεται εξαιρετικά αναλυτική. Η συμπεριφορά αυτή αλλάζει ελαφρώς ανάλογα με την επιλογή του φίλτρου και, προσωπικά, προτίμησα το φίλτρο ελάχιστης φάσης έναντι αυτού της γραμμικής, το οποίο μου δημιούργησε την εντύπωση της λίγο καλύτερης σαφήνειας (εγγύτερα σε αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς). Οι εντυπώσεις αυτές δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτές που κατέγραψα κατά την δοκιμή του πρώτου μοντέλου και είναι πιθανόν ο νέος αλγόριθμος της Anagram να δίνει λίγο μεγαλύτερη έμφαση στην συνολική αίσθηση του “χώρου” και λιγότερο στην μονιτορίστικη λογική της πολύ μεγάλης ακρίβειας (χωρίς να αποκλείεται όλα αυτά να είναι, απλώς, παράπλευρες συνέπειες και όχι συνειδητές επιλογές).

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στο φάσμα, ο μετατροπέας κινήθηκε επάνω σε μια γραμμή ουδετερότητας χωρίς να δίνει έμφαση σε περιοχές συχνοτήτων, ηχοχρώματα ή μουσικά είδη. Κατεβαίνει με αρκετή άνεση στις πολύ χαμηλές συχνότητες, είναι δυναμικός και αποδίδει άψογα τα ρυθμικά μέρη και έχει έναν, όσο χρειάζεται, επιβλητικό χαρακτήρα ώστε να τραβήξει αμέσως την προσοχή του ακροατή. Η περιοχή των μεσαίων αποδόθηκε με διαύγεια πολύ καλή παρουσία στις φωνές και μηδενική τάση προβολής, αντιθέτως, δημιουργεί μια πολύ ήπια εντύπωση ότι συγχωρεί σε κάποιο μέτρο μια σκληρή ηχογράφηση κάνοντας την τελική αίσθηση ξεκούραστη και προκαλώντας τον ακροατή σε μακρόχρονες ακροάσεις σε υψηλές στάθμες. Οι περιοχή των υψηλών συχνοτήτων φαίνεται να διαθέτει έκταση και διακρίνεται από μια αίσθηση ήπιας φωτεινότητας. Η ταχύτητά του μετατροπέα φαίνεται να είναι πολύ καλή στα μέτωπα, αλλά μου δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι λίγο ταχύτερος στις αποσβέσεις, κάτι που ακούγεται ως μια ελαφρά τάση λέπτυνσης. Συνολικά, πάντως (και αναφέρομαι σε πρόγραμμα red book στο σημείο αυτό), ο Plus είναι αρκούντως διαφανής και περιγραφικός και δεν θα προβληματίσει σε καμία περίπτωση.
Με υλικό υψηλής ανάλυσης ο ακροατής παίρνει τα αναμενόμενα: Καλύτερη συμπεριφορά ψηλά, με περισσότερο αέρα και αίσθηση αρμονικού πλούτου, περισσότερες λεπτομέρειες και όγκο χαμηλά και σαφώς αναβαθμισμένη μεσαία περιοχή με άψογο εστιασμό των φωνών στον χώρο και πολύ καλή παρουσία κάθε ηχητικής πηγής. Το γεγονός ότι ο μετατροπέας φέρνει στην επιφάνεια με χαρακτηριστική άνεση τις διαφορές στην εγγενή ανάλυση των ηχογραφήσεων στα 24/96 αποτελεί, ασφαλώς, δείγμα των δυνατοτήτων του. Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι σε αυτό το ρυθμό λειτουργίας (αρχεία μέσω USB) η δυνατότητα επιλογής φίλτρων φαίνεται να έχει λίγο μεγαλύτερη σημασία. Και πάλι, προτίμησα το φίλτρο ελάχιστης φάσης, αλλά έμεινα με την εντύπωση ότι οι διαφορές μεταξύ των τριών διαθέσιμων εκδοχών ήταν μεγαλύτερες και πιο εύκολα ακουστές.

Τελικώς...

...αν και η διαφορά τιμής του DacMagic Plus, σε σχέση με την τιμή του DacMagic δεν είναι αμελητέα, όπως θα περίμενε κανείς από μια εταιρία του βεληνεκούς της Cambridge Audio μπορεί να δικαιολογηθεί από τα προσφερόμενα. Με έξοδο ακουστικών, δυνατότητα χρήσης ως προενισχυτή, ασύγχρονο streaming 24/192 και έναν νέο αλγόριθμο upsampling της Anagram, το πακέτο είναι εξόχως ελκυστικό σε αυτή την κατηγορία τιμής. Εξετάστε τον προσεκτικά αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι σε αυτά τα χρήματα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Αναπαραγωγή 16bit/44.1kHz, Φίλτρο γραμμικής φάσης
  2. Αναπαραγωγή 16bit/44.1kHz, Φίλτρα Ελάχιστης φάσης, Μεγάλης κλίσης
  3. Αναπαραγωγή αρχείων 24bit/96kHz
  4. Πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)
  5. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini U-Clock/Teac Esoteric D70)