Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/12/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Canta Audio Lab Topaz/Zircon

Φωτό_Ανοίγματος

Είδα, για πρώτη φορά, τις δύο συσκευές της Canta Audio στο High End Show της Αθήνας το 2010 και με εντυπωσίασαν αμέσως ως φυσική παρουσία. Το περιβάλλον μιας έκθεσης, κατά την γνώμη μου, δεν είναι το κατάλληλο για να σχηματίσεις τίποτε περισσότερο από μια γενική εντύπωση, αλλά η εντύπωση αυτή ήταν θετική, τόσο για τις συσκευές όσο και για τον άνθρωπο πίσω από αυτές, τον Γιώργο Πολυχρονίδη. Τα υπόλοιπα, όπως λένε συνήθως, είναι ιστορία. Το ζευγάρι Topaz/Zircon ακολούθησε την αργή (ενίοτε βασανιστική) πορεία του προς τον χώρο δοκιμών και παρέμεινε εκεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πει κανείς για την Canta Audio Lab (όπως είναι το πλήρες όνομά της), κυρίως επειδή είναι μια πολύ καινούρια ελληνική εταιρία που ασχολείται με την σχεδίαση και κατασκευή συσκευών ήχου. Ο προενισχυτής και ο τελικός ενισχυτής για τους οποίους θα διαβάσετε στις σελίδες αυτές είναι το πρώτο “μάχιμο” προϊόν της Canta, μάχιμο με την έννοια ότι είναι διαθέσιμο στην αγορά και οι συζητήσεις που είχα με τον Πολυχρονίδη έδειξαν ότι η ανάπτυξή των δύο συσκευών κράτησε αρκετό χρόνο ώστε να προσεχθούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες.
Η βασική ιδέα πίσω από το ζευγάρι είναι απλή και, κατά τη γνώμη μου, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ένας λαμπάτος προενισχυτής ο οποίος οδηγεί έναν τελικό βασισμένο σε ημιαγωγούς, μέσης ισχύος. Εκτός από την “υβριδική” αυτή λογική, o τελικός Zircon διαφοροποιείται και από το γεγονός ότι το στάδιο εξόδου του βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο ισχύος της National, μια λύση που απλοποιεί αρκετά (σε μακροσκοπική θεώρηση) το κύκλωμα του ενισχυτή. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την προσεγμένη στις λεπτομέρειες αισθητική και τις καλές δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο προενισχυτής κάνουν το ζεύγος της Canta μια ελκυστική υπόθεση. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...